سازمان عفو بینالملل میگوید، حکومت طالبان باید منیژه صدیقی، فعال حقوق زن و همه منتقدان از جمله مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران و سایر افرادی را که خودسرانه دستگیر و زندانی ساخته، آزاد کند.
سمیرا حمیدی، کمپاینر بخش جنوب آسیای این سازمان به روز دوشنبه در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که آزادی پریسا آزاده خبر دلگرم کننده است.
او از ریاست عمومی استخبارات طالبان، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان و وزارت داخلۀ آنان خواسته تا سایر فعالان زندانی را آزاد کنند.
این درخواست پس از آن مطرح میشود که همکاران پریسا آزاده، از زنان معترض که ۴۱ روز را در زندان طالبان سپری کرده، به روز دوشنبه موضوع رهایی او را تأیید کردند.
پیش از آن منابع آزادی ژولیا پارسی و ندا پروانی، از دیگر زنان معترض را که چندین ماه در زندان طالبان بسر میبردند، تأیید کرده بودند.
اما گفته میشود که به شمول منیژه صدیقی، برخی دیگر از فعالان زن، مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران و منتقدان طالبان هنوز در زندانهای حکومت طالبان بسر میبرند.
حکومت طالبان تا کنون بازداشت و نه هم رهایی این فعالان زن را تأیید و یا رد نکرده است.
پیش از این شماری از نهادهای مدافع حقوق بشر و زنان بارها خواستار آزادی فوری سایر فعالان زندانی از قید طالبان شده اند.
در همین حال شفیقه رزمنده، فعال حقوق زن و بنیانگذار نهاد چتر اتحاد ملی زنان افغانستان خواهان رهایی فوری سایر افرادی از بند طالبان است که به گفتۀ او، بخاطرعدالتخواهی بازداشت شده اند.
او به رادیو آزادی گفت:
"ما به گونۀ فوری و به صورت قطعی خواستار رهایی همه زندانیان سیاسی، فعالان حقوق بشر، فعالان مدنی، ژورنالیستان، نظامیان قبلی، استادان دانشگاه، روشنفکران و همه کسانی که هیچ جرمی دیگر را مرتکب نشده اند و فقط نظر و اندیشۀ خود را بیان کرده اند و آن در مخالفت با وضعیت موجود و در دفاع از حقیقت بوده است."
طالبان از ابتدای برگشت شان به قدرت در افغانستان در آگست ۲۰۲۱، اعتراضات خیابانی زنان را که به منظور تأمین حق آموزش، کار و دیگر حقوق زنان به راه انداخته میشد، سرکوب و ممنوع کردند.
براساس ادعاها، طالبان در بیش از دو سال گذشته شماری از زنان معترض را بازداشت و برخی از آنها را دوباره پس از مدتی آزاد ساخته اند، موردهایی که تا به حال حکومت طالبان به گونۀ رسمی تأیید و یا رد نکرده است.
با وجود تأکید مقامهای طالبان بر تأمین حقوق بشری مردم افغانستان و آزادی بیان در چارچوب شریعت اسلام، هر از گاهی گزارشهای از بازداشت منتقدان طالبان به شمول خبرنگاران و دیگر فعالان به نشر میرسد.