انستیتوت جورج تاون برای زنان و انستیتوت صلح ناروی در ارزیابی جدید شان افغانستان را از نظر پیشرفت زنان در رتبۀ آخر قرار داده اند.
این ارزیابی که روز سهشنبه زیر نام "شاخص صلح و امنیت زنان" در نیویارک منتشر شد، مجموعۀ ارزیابی مشارکت، عدالت و امنیت زنان در ۱۷۷ کشور است که بر اساس آن، این کشورها رتبه بندی شدهاند و در نتیجه افغانستان با گرفتن ۲۸۶ نمبر بدترین کشور از نظر پیشرفت زنان شناخته شده است.
اما در این شاخص، دنمارک مقام اول، سویتزرلند مقام دوم و سویدن مقام سوم را از نظر پیشرفت زنان کسب کرده اند.
تورون ایل تریگیستاد، معاون انستیتوت صلح ناروی در این ارزیابی با اشاره به جایگاه افغانستان گفت که افغانستان بدترین کشور برای زنان در جهان است.
این انستیتوت به نقل از خانم تورون ایل در وب سایت خود افزوده است، زنان افغان که هر روز از خواب بیدار میشوند، شغل، تحصیل و استقلال در زندگی ندارند.
معاون انستیتوت صلح ناروی این ارزیابی را زنگ خطر برای رهبران جهان خوانده که به گفتۀ او باید درک کنند که زنان افغان زندانی هستند.
حکومت طالبان رسماً به این ارزیابی واکنش نشان نداده است، اما قبلاً مدعی شده بود که حقوق همه زنان در افغانستان محفوظ است.
با این حال ارزیابی انستیتوت جورج تاون برای زنان و انستیتوت صلح ناروی بار دیگر نشان میدهد که به دلیل محدودیتهای گستردهای که از سوی طالبان بر زنان افغان اعمال میشود، توانایی آنها بسیار محدود است.
این دو انستیتوت ۱۳ شاخص شامل آموزش، اشتغال، دسترسی به عدالت، خشونت سیستماتیک و جنسیتی، مرگ و میر مادران و تعدادی دیگر را ارزیابی کردند که در بیشتر آنها افغانستان کمترین امتیاز را کسب کرده است.
در بخشی از این ارزیابی نوشته شده است، در کشورهایی که زنان در وضعیت مناسبی قرار دارند، زندگی در آنجاها به گونه صلحآمیز جریان دارد.
در شروع این ارزیابی میلان ویرویر، رئیس انستیتوت زنان جورج تاون نیز نسبت به اقدامات استبدادی برای عقب نگهداشتن زنان در جهان ابراز نگرانی کرده است.
در همین حال شماری از فعالان حقوق زن میگویند که در حال حاضر دختران و زنان افغان از هر گونه پیشرفتی در زندگی محروم هستند.
مرضیه حفیظی، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
"در کشوری که دختران و زنان به حقوق اولیۀ خود یعنی تحصیل دسترسی ندارند، مشخص است که کشور نه امن است و نه قادر به توسعه است. به عنوان مثال، زنان از کار، تحصیل، سرگرمی و امور روزمره منع میشوند، پس با در نظر داشتن همۀ اینها چگونه امیدوار بود که افغانستان پیشرفت کند."
فریده حفیظ، یکی دیگر از فعالان حقوق زن افغانستان نیز میگوید که افغانستان کشوری است که بسیاری از حقوق زنان در آن گرفته شده است:
"با توجه به شرایط کنونی، افغانستان تنها کشوری است که زنان در آن حق کار و تحصیل ندارند. به نظر من این ارزیابی درست است."
در ارزیابی انستیتوت جورج تاون برای زنان و انستیتوت صلح ناروی، در کنار افغانستان، یمن، آفریقای مرکزی، جمهوری کانگو، سودان، سوریه، سومالیا و عراق نیز به عنوان بدترین کشورها در زمینۀ پیشرفت زنان ذکر شده اند.