فرمان رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان که لویه جرگه مشورتی صلح بر آن مُهر تأیید گذاشت، شام دوشنبه (۲۰ اسد) از سوی رئیس جمهور اشرف غنی امضا شد.
رضوان مراد مسئول مطبوعاتی معاون اول ریاست جمهوری به رادیو آزادی گفت که انتظار دارند دیگر بهانۀ برای تأخیر در مذاکرات بین افغانان وجود نداشته باشد.
او گفت: "رئیس جمهور افغانستان فرمان رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان را که تقاضای ملت و لویه جرگۀ مشورتی بود، امضا کرد. از اینکه پروسه مسایل تخنیکی و اداری دارد، سه تا چهار روز دیگر زندانیان آزاد میشوند. امیدواریم طوری که طالبان وعده داده اند، به آن عمل کنند و فوراً پس از رهایی ۴۰۰ زندانی مذاکرات میان جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان آغاز شود."
با آزادی این ۴۰۰ زندانی طالبان، روند رهایی ۵،۰۰۰ زندانی این گروه از نزد حکومت افغانستان تکمیل میشود.
پیش از این حکومت افغانستان این زندانیان را که بیش از ۱۰۰ تنشان به اعدام محکوم شده بودند، مجرمین سنگین و خطرناک خوانده بود.
لویه جرگۀ مشورتی صلح که برای سه روز در کابل ادامه یافت، روی رهایی ۴۰۰ زندانی باقی ماندۀ طالبان تصمیم گرفت و آنرا تأیید کرد.
انتظار میرفت با فیصلۀ لویه جرگه مشورتی، دو جانب یعنی حکومت و طالبان روی آتشبس و کاهش خشونت توافق کنند.
اما اکنون گروه طالبان میگوید که برقراری آتشبس بخشی از مذاکرات صلح خواهد بود. به گفتۀ این گروه، آنها سه روز پس از رهایی ۴۰۰ زندانیشان مذاکرات را آغاز خواهند کرد.
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر در پیامی به رادیو آزادی نوشته که این گروه عملیات نظامی خود را کاهش میدهد اما او گفته است، به حملات نیروهای افغان که آنرا وی تحریک آمیز خوانده، پاسخ خواهند داد.
پرسش مهم در مورد تاریخ آغاز مذاکرات بین افغانان است.
عزیزالله فضلی مشاور ارشد وزارت دولت در امور صلح به رادیو آزادی گفت که هیئت حکومت افغانستان هفتۀ آینده برای آغاز مذاکرات با طالبان، به قطر خواهد رفت: "تیم مذاکراتی آمادگی کامل دارد. از ۱۸ تا ۲۰ اگست برای ورود به قطر آماده میشود و مذاکرات بین افغانان آغاز خواهد شد. تمامی آمادگیها گرفته شده و موانعی وجود ندارد."
در حالیکه مقامهای حکومت افغانستان، تصمیم لویه جرگه برای رهایی آخرین دسته از زندانیان طالبان را تاریخی و فرصت برای صلح دانسته اند، شماری با رهایی این زندانیان مخالفت دارند.
شماری از خانوادههای قربانیان جنگ، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان و برخی از فعالان جامعۀ مدنی از این تصمیم ناراضی اند.
شهرزاد اکبر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با نگرانی میگوید که رهایی زندانیان پیش از آغاز مذاکرات بین افغانان، کار معمول نیست.
خانم اکبر به تازگی به رادیو آزادی گفت که رهایی زندانیان به طور معمول در جریان مذاکرات و یا پایان گفتوگوها صورت میگیرد.
طالبان پس از امضای توافق با ایالات متحده در ۲۹ ماۀ فبروری، تعهد سپردند که مذاکرات بین افغانان را در دهم مارچ آغاز میکنند اما پیش شرط آنها رهایی تا ۵،۰۰۰ زندانی بود، روندی که ماهها طول کشید و حالا انتظار میرود به زودی تکمیل شود.