مایک پومپئو وزیر خارجۀ امریکا از اشتراک کنندگان لویۀ جرگۀ مشورتی صلح خواسته که از فرصتی به گفته او، تاریخی برای صلحی که تمام افغانها از آن سود ببرند و به ثبات منطقهای و امنیت جهانی کمک کند، استفاده کنند.
بیش از سه هزار نفر از نقاط مختلف افغانستان در کابل گردهم آمدهاند که در مورد سرنوشت ۴۰۰ زندانی گروه طالبان به رئیس جمهور مشوره دهند.
آقای پومپئو وعده کرده که امریکا تلاش میکند تا طالبان به تعهد شان برای پیوستن به گفتوگوهای صلح، پایبند بمانند.
وی در بیانیۀ به روز پنجشنبه (۱۶ اسد) گفت: "میپذیرند که رهایی این زندانیان یک حرکت نامحبوب است."
اما وزیر خارجۀ امریکا افزوده که این اقدام دشوار منجر به دستیابی به نتیجۀ خواهد شد که به گفتۀ وی افغانها و دوستان افغانستان از دیر زمانی انتظارش را دارند.
وی در ادامه گفته که کاهش خشونت و گفتوگوهای مستقیم به توافق صلح و پایان جنگ خواهد انجامید.
از سوی دیگر زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان در رشته تویتهایش گفته که لویه جرگۀ مشورتی صلح فرصت تاریخی برای حذف آخرین موانع سر راه گفتوگوهای مستقیم صلح است.
آقای خلیلزاد افزوده که برای اشتراک کنندگان جرگه در بحثهایشان آرزوی موفقیت میکند و از آنها میخواهد تا به کسانی اجازه ندهند که وضع موجود را ترجیح میدهند و به دنبال پیچیدهتر کردن مسیر صلح اند.
طالبان گفته اند که تمام یک هزار زندانی حکومت افغانستان را که به رهایی آنها در موافقتنامه با امریکا تعهد کرده بودند، آزاد کردهاند.
این گروه اصرار دارد که حکومت افغانستان ۴۰۰ زندانی باقیماندۀ طالبان را طبق لیست ارائه شده، باید آزاد کند.
حکومت افغانستان، حدود ۲۰۰ تن از این زندانیان را به ریختن طرح حملهها به سفارتها، مکانهای عامه و دفترهای دولتی متهم کرده و گفته که آنان دوسیههای جرمی سنگین از جمله قتل، قاچاق مواد مخدر و فساد اخلاقی دارند.
اما سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحۀ قطر امروز جمعه به رادیو آزادی گفت که آنچه حکومت افغانستان میگوید؛ حقیقت ندارد.
به گفتۀ وی، حکومت اتهام وارد میکند تا روند رهایی زندانیان را به تأخیر اندازد و از آن سود ببرد.
به اساس گزارش، پیش از این مقامهای امریکایی پیشنهاد کردهاند تا زندانیان طالبان از زندانهای افغانستان به یک مکانِ که زیر نظارت مشترک طالبان و حکومت افغانستان باشند، منتقل شوند.