مرکز خبرنگاران افغانستان از حکومت طالبان خواسته است که ممنوعیت پخش صدای زنان در رسانههای هلمند را دور کند.
این مرکز روز دوشنبه با نشر اعلامیهای با ابراز نگرانی این کار را تخطی از حقوق زنان و رسانهها خوانده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید، در حالی که پنج ماه از وضع این ممنوعیت میگذرد، هنوز هم مقامهای هلمند بر این تصمیمشان تأکید دارند.
در اعلامیه آمده است که ریاست اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در هلمند در ماه اسد سال روان به رسانههای این ولایت گفته که در هیچ برنامهای به شمول اعلانات تجارتی صدای زنان را نشر نکنند.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است، در حالی که بیشتر اعلانات به صدای زنان ثبت میشود و رسانهها از طریق همین اعلانات مشکلات مالی خود را مرفوع میکنند، وضع محدودیت بر آن میتواند رسانه ها را با سقوط روبهرو کند.
در مورد محدودیتهای وضع شده بر رسانهها در ولایت هلمند رادیو آزادی خواست با شماری از خبرنگاران زن و گویندگان رسانهها در آن ولایت صحبت کند، اما آنان به دلیل تهدیدات امنیتی حاضر به صحبت نشدند.
همچنان رادیو آزادی تلاش کرد در این مورد نظر حافظ راشد، رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در ولایت هلمند را بگیرد، اما او به پرسشها در این باره پاسخ نداد.
اما شماری از خبرنگاران زن در دیگر نقاط افغانستان در مورد محدودیتهای وضع شده بر کار زنان در رسانهها نگران هستند و میگویند که روزبهروز ساحۀ کاری برای زنان محدود میشود و آنان مجبور خواهند شد که کار با رسانه را ترک کنند.
یکی از خبرنگاران زن که نخواست نامش را در گزارش بنویسیم به رادیو آزادی گفت:
"در هلمند و کندهار اجازه داده نمیشود که صدای زنها شنیده شود، یا در بیشتر موارد رسانهها نمیخواهند کارمندان زن را جذب کنند، بخاطری که آنها هم زیر تهدید قرار دارند و این تهدید را به خود قبول ندارند."
یک خبرنگار دیگر نیز که نخواست نامش را در گزارش بنویسیم، در مورد نگرانیاش به رادیوآزادی چنین گفت:
"ما و شما همه شاهد هستیم که گاه و ناگاه فرمانهای مختلف صادر میشود که اکثریت این فرمانها در مورد زنها میباشد، برای زنها واقعاً دشوار است که در این چنین شرایط سخت کار کنند، نگرانیشان همین است که ممکن من از کار در رسانه و یا بخشهای دیگر با ممانعت روبهرو شوم و یا شاید مسایل باشد که زندگی من را تهدید کند."
هر چند طالبان میگویند که به آزادی بیان در چوکات اسلام متعهد هستند، اما نهادهای حمایت از خبرنگاران طالبان را متهم میکنند که رسانههای داخلی را سانسور کرده و در کنار تهدید برخی از خبرنگاران آنان را زندانی کرده و برخی رسانهها را مسدود کرده اند.
مرکز خبرنگاران افغانستان در اعلامیهای اخیر خود ادعا کرده است که طالبان در دو سال گذشته ۱۴ دستورالعمل را در بخش رسانهها صادر کرده اند که رسانهها و خبرنگاران را با چالشهای جدی روبهرو کرده است.
به گفتۀ این مرکز این محدودیتها بیشتر متوجه کارمندان زن رسانهها بوده که مهمترینشان این بوده که پوشیدن ماسک در رسانههای تصویری برایشان اجباری شده، از ثبت برنامۀ مشترک و مصاحبه با مردان منع شده اند و برپخش صدای زنان در هلمند هم مموعیت وضع شده است.