لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۴۴

سازمان حمایت از خبرنگاران: وضعیت بانوان خبرنگار در افغانستان نگران کننده است


تصویر آرشیف: دوتن ازبانوان مجری برنامه های یک رادیوی محلی در ولایت کندهار
تصویر آرشیف: دوتن ازبانوان مجری برنامه های یک رادیوی محلی در ولایت کندهار

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان وضعیت بانوان خبرنگار را به شدت نگران کننده می داند و می گوید که تنها ۲۸۴ تن از این بانوان در حال حاضر در افغانستان مشغول کار رسانه یی استند.

حامد عبیدی رئیس این سازمان در پیامی به رادیو آزادی گفت که آزادی بیان و کار خبرنگاری بانوان، از دستاورد های بزرگ افغانستان در دو دهه بود، اما حالا او ابراز نگرانی می کند که این دستاورد به شدت آسیب پذیر شده است:

" پس از حاکمیت طالبان، متاسفانه فعالیت دختر خانم ها در رسانه ها، در ۲۱ ولایت افغانستان متوقف شد. برنامه ها به شدت سانسور می شوند، دختر خانم ها حق حضور در نشست های خبری و حق دسترسی به اطلاعات را ندارند. فکر می کنم که ما در دو سال پسین، دستاورد های بیست سال گذشته را داشتیم، بخش بزرگ این دستاورد ها را که حضور خانم ها در رسانه ها بود، از دست دادیم."

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان در گزارش مفصلی که به روز جمعه (۱۸ اگست) نشر کرد، گفت که بنابر تهدید امنیتی، ضعف اقتصادی رسانه ها، محدودیت در پرداخت معاش و سایر محدودیت ها، نزدیک به ۹۰۰ خبرنگار زن در کابل و ولایت ها بیکار شده اند.

در بیست و یک ولایت افغانستان کار رسانه یی برای بانوان ممنوع اعلان شده است
در بیست و یک ولایت افغانستان کار رسانه یی برای بانوان ممنوع اعلان شده است

در ادامه گفته شده که در سال ۲۰۲۲ میلادی، در مجموع ۲۵ مورد خشونت در برابر خبرنگاران زن در افغانستان ثبت شده که شامل بازداشت، ضرب و شتم، اذیت های غیر قانونی و خشونت می شود.

به گفتۀ سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان، شماری از بانوان خبرنگار در حالی که اعتراض های خیابانی زنان را تحت پوشش قرار می دادند از سوی نیرو های طالبان بازداشت شده اند.

این گزارش در حالی منتشر شده که به گفته نهاد های حامی رسانه ها، تا پیش از سقوط نظام جمهوری در افغانستان، بیش از ۱۴۰۰ خبرنگار زن در اینکشور مشغول کار رسانه یی بودند.

پیش از این نهاد های مختلف خبرنگاری، از وضع محدودیت های جدی طالبان بر رسانه ها و خبرنگاران ابراز نگرانی کرده بودند.

اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان در سروی تازه اش گفته که فعالیت نشراتی ۲۱۳ رسانه از میان ۶۰۰ رسانه در افغانستان طی دو سال گذشته به دلایل اقتصادی متوقف شده.

در ادامه این گزارش که هفته گذشته نشر شد، آمده است که در حال حاضر ده تن از خبرنگاران در بازداشت طالبان به سر می برند و در مجموع طی دو سال گذشته ۲۱۴ مورد خشونت با خبرنگاران در افغانستان صورت گرفته.

کمیته حفاظت از خبرنگاران که مرکز آن در نیویارک است
کمیته حفاظت از خبرنگاران که مرکز آن در نیویارک است

پیش از این کمیته حفاظت ازخبرنگاران CPJ گفته بود که در دو سال حاکمیت طالبان درافغانستان وضعیت خبرنگاران رو به بدترشدن نهاده است.

طالبان به ظاهر گفته اند که مخالف آزادی بیان نیستند اما فرمان ها و محدودیت های آنها بر رسانه ها و هر آنکه منتقد شان باشد، روز افزون شده است.

حکومت طالبان در اول ماه دسمبر سال ۲۰۲۲ ، پخش برنامه های رادیو آزادی و صدای امریکا را در موج های متوسط و اف ام بست و سپس رهبری رادیو آزادی گفت که با ساختن نشرات ۲۴ ساعته این رادیو، به طالبان پاسخ دادند.

XS
SM
MD
LG