لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۲۶

گوترش: از اول اگست تا ۲۲ اکتوبر ۱۴۱۴ رویداد امنیتی در افغانستان رخ داده است


نیروهای حکومت طالبان در منطقه دشت برچی کابل در نزدیک یک مرکز آموزشی که هدف حمله انتحاری قرار گرفت.
نیروهای حکومت طالبان در منطقه دشت برچی کابل در نزدیک یک مرکز آموزشی که هدف حمله انتحاری قرار گرفت.

در حالی که تا پایان سال ۲۰۲۳ تنها ۱۵ روز باقی مانده است، انتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد می‌گوید که از اول آگست تا ۲۲ اکتوبر سال جاری میلادی، ۱۴۱۴ رویداد امنیتی در افغانستان به ثبت رسیده است که این رویدادها نسبت به زمان مشابه در سال گذشته دو درصد افزایش را نشان می‌دهد.

در گزارش ربع‌وار انتونیو گوترش که روز جمعه زیر نام "وضعیت افغانستان و پیامدهای آن بر صلح و امنیت بین‌المللی" به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شده، به وضعیت امنیتی، اقتصادی، بشری و اجتماعی افغانستان پرداخته شده است.

بر اساس این گزارش، از ماه آگست امسال تا ۲۲ اکتوبر، ۶۵ غیرنظامی از جمله ۵۳ کودک در اثر حوادث امنیتی کشته و ۱۲۵ تن دیگر زخمی شده اند.

در این گزارش شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش)، مسئول بسیاری از تلفات غیرنظامیان دانسته شده است.

انتونیو گوترش سرمنشی سازما ملل متحد
انتونیو گوترش سرمنشی سازما ملل متحد

انتونیو گوترش به حملات شاخۀ خراسان گروه داعش بر شیعیان در بغلان، هرات و کابل اشاره کرده که منجر به کشته شدن ده‌ها غیرنظامی شد.

پیش از این هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز در چهارم دسمبر در اعلامیه‌ای گفته بود که در ماه گذشته خشونت‌های بیشتری علیه مردم هزاره و شیعه صورت گرفته است.

در گزارش اخیر سرمنشی سازمان ملل متحد نیز آمده است که در سه ماه گذشته چندین گروه مسلح مخالف طالبان در افغانستان فعالیت داشته اند که جبهه آزادی برجسته‌ترین آنها نشان داده شده است.

در این گزارش همچنان آمده است که درگیری‌های مسلحانه در سال جاری نسبت به سال گذشته ۴۱ درصد کاهش داشته است.

این گزارش به کشتار و دستگیری‌ها از سوی حکومت طالبان نیز اشاره کرده و گفته که در سه ماه گذشته، ۱۰ قتل غیرقانونی، ۲۱ بازداشت خودسرانه و ۸ مورد بدرفتاری با کارمندان ملکی و نظامی سابق ثبت شده است.

در این گزارش همچنین به ۴ قتل و ۷۹ بازداشت از سوی طالبان به اتهام ارتباط با جبهۀ مقاومت ملی و شاخۀ خراسان گروه داعش نیز اشاره شده است.

هرچند حکومت طالبان تاکنون به این گزارش واکنشی نشان نداده است، اما برخی از آگاهان امنیتی می‌گویند که در حال حاضر در افغانستان آرامش نسبی برقرار است، اما مورد های بازداشت، شکنجه، قتل و کشتار هدفمند افزایش یافته است.

اسحاق اتمر، یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت:
"با وجود اینکه طالبان توانسته اند تا حدودی از ناامنی جلوگیری کنند، اما هنوز حوادث ناامنی وجود دارد، گروه‌های مشخص هدف قرار می‌گیرند. پس می‌توان گفت که آرامش نسبی در سراسر کشور حاکم است، اما مصونیت وجود ندارد. مردم می‌ترسند هر مقام طالب اگر بخواهد مردم را دستگیر می‌کند، شکنجه می‌کند، آنها را آزار می‌دهد و به زندان می‌اندازد."

این در حالی است که هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در گزارشی در ماه اکتوبر سال جاری گفته بود که بیش از ۸۰۰ مورد نقض حقوق بشری کارکنان و نظامیان پیشین را به شمول بیش از ۲۰۰ مورد قتل مستند کرده که طالبان پس از حاکمیت دوباره‌ شان بر افغانستان انجام دادند. گزارشی که طالبان آن را رد کردند.

انتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد در گزارش اخیر خود به شورای امنیت نیز به محدودیت‌های طالبان بر دختران و زنان افغان اشاره کرده و گفته که دختران افغان از صنف ششم تا پوهنتون هنوز اجازه تحصیل و کار را ندارند و علاوه بر آن فعالانی که علیه این محدودیت‌ها صدای خود را بلند می‌کنند، بازداشت و زندانی می‌شوند.

در این گزارش همچنین به توقف اجباری فعالیت رسانه‌ها و سانسور صدای مخالف نیز اشاره شده است.

در گزارش سرمنشی ملل متحد به وضعیت ناپایدار اقتصادی و اجتماعی افغانستان نیز اشاره شده و گفته شده که زندگی بیشتر افغان‌ها وابسته به کمک‌های خارجی و بشردوستانه است.

XS
SM
MD
LG