لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۴۶

صحت عامه: در هر ده مریض در کشور یکی آن به‌زردی مصاب می‌باشد


وزارت صحت عامه افغانستان می‌گوید، در هر ده مریض در کشور یکی آن مصاب به زردی یا هیپاتید می‌باشد.

وزارت صحت عامه افغانستان می‌گوید، در هر ده مریض در کشور یکی آن به‌زردی نوع سیاه، سفید و یا هم زرد مبتلا می‌باشند.

داکتر زلمی نورزی سرپرست شفاخانه انتانی کابل به رادیو آزادی گفت، تب، بی‌اشتهاهی، دل بدی، استفراغ، اسهال، گاهی زکام، سوزش چشم و تیره شدن رنگ ادرار اشخاص از علایم بیماری زردی خوانده شده‌است.

داکتر نورزی می‌گوید، وزارت صحت عامه تدابیر جدی را به‌خاطر و قایۀ این بیماری آغاز کرده‌است.

نورزی: در افغانستان در هر ده مریض یک مریض آن یا در هر ده نفر یکی آن مصاب به‌زردی است
نورزی: در افغانستان در هر ده مریض یک مریض آن یا در هر ده نفر یکی آن مصاب به‌زردی است

​او گفت:

"در افغانستان در هر ده مریض یک مریض آن یا در هر ده نفر یکی آن مصاب به‌زردی است که نوع آن نظر و وخامت آن فرق می‌کند خوشبختانه که وزارت صحت عامه پالیسی را که در سطح جهانی دارد در سطح ملی هم تطبیق می‌کند و یکی از اولویت‌های آن اینست که در مقابل امراض ساری مبارزه را اغاز کرده‌است."

به‌گفته داکتر نورزی، خطرناکترین نوع بیماری زردی هپتایتس بی و سی یعنی سیاه و سفید می‌باشد که سال‌ها در نزد مریض وجود داشته و زمینه سرایت را از یک شخص به شخص دیگر نیز بیشتر می‌سازد.

داکتران متخصص می‌گویند، زردی یا «هپتایتس » که سبب التهاب ویروسی در جگر می‌شود، توسط عوامل مختلف ویروسی نزد افراد بروز می‌کند.

به‌اساس معلومات وزارت صحت عامه زردی یا هیپتایتس ۵ نوع می‌باشد که بنام هیپتایتس "A,B,C,D,E" که گفته می‌شوند، عمدتاً جگر را مصاب می‌سازد.

به‌گفته داکتر نورزی، آگاهی نداشتن مردم از بیماری زردی به‌خصوص زردی سیاه، حفظ الصحه خراب و انتقال مکروب از طریق خون، رابطه جنسی استفاده از وسایل در آرایشگاه‌ها، زخم و التهاب از یک شخص به‌شخص انتقال می‌کند.

داکتر نورزی در مورد تطبیق واکسین و تداویی هیپاتید می‌گوید.

او گفت:

"وزارت صحت عامه در اولویت‌های کمپاین‌های ملی خود در سرتاسر کشور در پروسه واکسین واکسین زردی را گنجانیده که واکسین آن‌را داریم و خوشبختانه واکسین می‌شود و تداوی آن در سطح افغانستان امکان پذیر است یک مرکز است بنام شفاخانه انتانی مریضان در آن‌جا تداوی می‌شوند."

داکتر نورزی می‌گوید، با رعایت حفظ الصلحه شخصی و بلند بردن سطح آگهی می‌توان از مبتلا شدن به هیپاتید یا زردی جلوگیری کرد.

به‌گفته مقامات وزارت صحت عامه، در حال حاضر این وزارت مراکز مشوره دهی و تداوی را برای بیماریان مبتلا به هیپاتید در ولایات کابل، هرات، بلخ، ننگرهار، کندز، بدخشان، کندهار، غزنی، کنر و دایکندی ایجاد کرده‌است.

به اساس معلومات وزارت صحت عامه بیشتر از ۴۰ میلیون تن در جهان مصاب به هیپاتیت ویروسی می‌باشند.

گزارش: فرشته ندا

XS
SM
MD
LG