وزارت صحت عامه افغانستان میگوید، آمار اخیر نشان میدهد که استفاده از تنباکو در این کشور در حال افزایش است.
این وزارت میگوید جنگ جاری و سرحدات باز افغانستان این کشور را به میدان بزرگ قاچاقچیان تنباکو مبدل نمودهاست.
این موضوع را داکتر فدا محمد پیکان معین عرضه خدمات صحی این وزارت روز یک شنبه در مراسم تجلیل از روز جهانی منع تنباکو در کابل بیان کرد.
وی گفت، با آنکه ارقام جدید در مورد استفاده از تنباکو را در دست ندارند اما به گفته وی بررسیهای سالهای قبل نشان میدهند که آمار آن در حال افزایش است.
او افزود:
"استفاده تنباکو در کشور ما در حال افزایش است در سال ۲۰۱۰ دو مطالعه صورت گرفت در میان کاهلان نشان داد که حدود ۳۵ فیصد افراد کاهل به طور منظم سگرت استفاده میکنند و ۵۰ درصد به شکل منفعل از دود سگرت متضرر میشوند در حدود ۱۶ درصد نو جوانان حد اقل یک و یا دو بار در طول عمر شان سگرت را تجربه کردهاند و همچنان دیده شدهاست که ۹۰ درصد از اطفال قبل از سن ۱۳ سالگی نیز کم و بیش از سگرت استفاده کردهاند."
سازمان صحی جهان یا WHO قبل از این گفتهاست که همه ساله در جهان هفت میلیون تن در اثر استفاده تنباکو از بین میروند که بیش از پنج میلیون آن استفاده کنندههای مستقیم و شش صد هزار آن هم کسانی اند که خود شان سگرت استفاده نمیکنند اما با دود آن مواجه اند.
وزارت صحت عامه افغانستان برای جلوگیری از استعمال تنباکو از تشکیل کمیسیون تطبیق کنترول تنباکو، افزایش تعرفه بر سگرت، آگاهی عامه و برخی اقدامات مهم دیگر یاد آوری میکند.
اما برخی از متخصصین صحی این اقدامات را بسنده نمیخوانند و میگویند که در زمینه باید گامهای جدی و عملی برداشته شوند.
داکتر محمد شفیق شمس در مورد میگوید:
"اقدامات عملی باید شود تنباکو مادر امراض و اعتیاد است چون کسی که سگرت شروع کند به مرور زمان رومیاورد به چرس، چلم و هیروئین به سرحدی میرسد که دیگر قابل کنترول نمیباشد و همین سبب یک آفت بزرگ در جامعه میگردد."
با این همه انتقادهای نیز وجود دارد که قانون منع تنباکو و دخانیات که در این اواخر نافذ شدهاست تا هنوز تطبیق نشدهاست.
وزارت صحت عامه افغانستان با آنکه برخی مشکلات را سر راه تطبیق این قانون عنوان میکند اما میگوید که برای جلوگیری از افزایش استفاده تنباکو با وزارتهای مربوطه مشترکا کار خواهد کرد.
آرزو غیاثی