شاروالی کابل میگوید کمپاینی را به هدف جلوگیری از استعمال دخانیات در محلات مختلف شهر کابل راه اندازی میکند.
در حالیکه برخی از مناطق پر جمعیت به شمول پارکهای تفریحی شهر کابل به محل استفاده یی دخانیات مبدل شدهاند شاروالی کابل میگوید به اساس قانون منع استفاده از دخانیات در اماکن عمومی دست به این کمپاین میزند.
مسئولان شاروالی کابل روز سه شنبه به رادیو آزادی گفتند، این کمپاین به اساس قانون منع استفاده از تنباکو در اواسط هفته جاری در شش محل مشخص در کابل راه اندازی شده و در آینده گسترش پیدا میکند.
محمد ادریس توخی رئیس صحت محیطی و محیط زیست شاروالی کابل روز سه شنبه به رادیو آزادی گفت، در مرحله نخست این برنامه در پوهنتون کابل، بازار کارته چهار، پارک شهر نو، لیسه نادریه و اطراف آنو در ده افغانان شهر کابل به اجرا گذاشته خواهد شد.
او افزود:
"این برنامه باید در تمام شهر تطبیق شود، اما حال تطبیق آن در تمام شهر مشکل است. اما فعلآ ما در شهر مناطقی را به شکل نمونه یی گرفتیم که اگر امسال بتوانیم آن را به گونه کامل تطبیق کنیم و در سالهای آینده این برنامه را گسترده تر میسازیم و در سه سال آینده تمام شهر کابل عاری از دخانیات اعلام شود. شاروال کابل به ما هدایت داد تا پارک شهرنو را در اولویت قرار دهیم تا جلو معتادین هم گرفته شود."
پیش از این وزارت صحت عامه افغانستان گفتهاست که به اساس ارزیابیهای این وزارت، استفاده از تنباکو در کشور افزایش یافته و به دلیل باز بودن سرحدات کشور، در کنار واردات قانونی تنباکو، مقدار زیاد آن به گونه قاچاق وارد کشور شده و این کار دسترسی به دخانیات را آسانتر ساختهاست.
وزارت صحت عامه در اجرای این برنامه شاروالی کابل را همکاری میکند.
داکتر بشیر سروری مسئول دیپارتمنت کنترول تنباکو در وزارت صحت عامه به رادیو آزادی گفت، محلاتی که برای اجرای مرحله نخست این برنامه مشخص شدهاند، محلاتی است که استفاده از دخانیات در آن بیشتر است.
وی افزود که پارک شهر نو به دلیل استفاده بیش از حد دخانیات و مواد مخدر در آن، حتی به محل تجمع معتادین مبدل شدهاست.
او افزود:
" ما بعضی اوقات در پارکها دیدیم. پارک شهر نو به عوض آن که یک پارک باشد، بیشتر یک پارکی برای کشیدن چرس، سگرت و سایر دخانیات شدهاست و معتادین در آن تجمع کردهاند. پوهنتون کابل نیز محلی است که جوانان در آن شکار آلودهگی دخانیات میشوند و در لیسه نادریه نیز نوجوانان آسیب پذیرند، ما نیز همین سه نقطه را در محراق کار خود گرفتيم و در آینده پارکهای دیگر را هم در نظر میگیریم."
شهریان کابل نیز از این برنامه شاروالی کابل استقبال میکنند و میگویند، که در کنار دود وسایط و کارخانه ها در اطراف شهر، استعمال بیش از حد دخانیات در داخل شهر، محلات تفریحی و مراکز تعلیمی، محیط زیست را آلوده ساخته و منجر به امراض تنفسی در میان مردم شده است.
دوتن از آنان افزودند:
"این فرصت را باید ما به فال نیک بیگیریم، قانونی را که نافذ شده باید مراعت کنیم. یک فضای سالم برای افرادی که میخواهند فارغ از کار و درس ساعت خود را تیر بکنند، یک فضای سالم ایجاد شود و این فضا را باید ما با مواد مخدر آلوده نسازیم. "
" این پارک برای این نیست که در آن چرس و یا پودر بزنیم. بعضی ها به این پارک میاین هر آن کاری که از دست شان شود میکنند و چرس هم میزنند. از هم وطنان خود میخواهم که بگذارند فضای پارک ها پاک باشد."
قانون منع استفاده از دخانیات در اماکن عمومی در سال ۱۳۹۲ تصویب و توشیح گردید و بر اساس این قانون کسانی که موادات این قانونرا رعایت نکنند، ۳۰۰ افغانی جریمه نقدی خواهند شد.
بر بنیاد این قانون در کنار ممنوعیت، استفاده از دخانیات در اماکن عمومی و هوتلها، تعرفه گمرکی بر سگرت وارد شده به کشور نیز پنجاه درصد افزایش یافتهاست.
راپور: مرسلين ارسلا