دیده بان حقوق بشر (هیومن رایتس واچ) از شورای حقوق بشر ملل متحد می خواهد که یک اداره قدرتمند بین المللی برای تحقیق در مورد نقض حقوق بشری در افغانستان، ایجاد کند.
فرشته عباسی محقق بخش افغانستان این سازمان روز جمعه (۲۶ اسد) در یک بیانیه ویدئویی در صفحه ایکس تویتر سابق خود ضمن اشاره به سومین سالگرد حاکمیت مجدد طالبان در افغانستان گفت که شورا حقوق بشر باید در مورد تشکیل اداره پُرقدرت در نشست آینده خود که قرار است در ماه سپتمبر برگزار شود، تصمیم بگیرد.
بانو عباسی از کشور های کمک کننده خواست تا به طالبان حاکم بر افغانستان در مورد عواقب تمام تخلفات حقوق بشری به ویژه تبعیض علیه زنان و دختران خاطر نشان کنند:
«حکومت هایی که با طالبان در تعامل اند، باید همیشه به آنها یادآوری کنند که بر اساس قوانین بین المللی بدرفتاری آنها با زنان و دختران و همه افغان ها، نقض تعهدات و مکلفیت های افغانستان است. شورای حقوق بشر ملل متحد در نشست خود در ماه سپتمبر، ایجاد چنین یک اداره را نباید به تاخیر اندازد . چنین اداره بین المللی قدرتمندی که تمام کسانی را که مسئول نقض جدی حقوق بشر فعلی و قبلی در افغانستان هستند، پاسخگو قرار دهد.»
بانو فرشته عباسی همچنین از کشور های کمک کنندگان می خواهد ، به افغان هایی که حقوق شان در خطر است، کمک کنند و باید قول دهند که راه حل های دائمی برای بحران بشری در افغانستان بیابند.
روز پنجشنبه(۲۴ اسد) سومین سالگرد تسلط طالبان بر افغانستان بود و طالبان از آن روز به عنوان روز پیروزی خود جشن گرفتند.
اما سازمان ها و نهاد های خارجی و داخلی حامی حقوق بشر و همچنان فعالان مدنی یک بار دیگر طالبان را انتقاد کردند و گفتند که در سه سال گذشته همه حقوق بشری افغانان به ویژه زنان و دختران افغان را زیر پا کرده اند.
سازمان عفو بینالملل می گوید که افغانها در سه سال با یأس و نامیدی زندگی کرده، اداره فرهنگی و علمی سازمان ملل متحد (یونسکو) می گوید که طالبان با محروم کردن یک میلیون و ۴ صد هزار دختر از آموزش و تحصیل، آینده یک نسل را به خطر انداخته اند.
بیشتر در این باره: وزیر خارجهٔ جرمنی: طالبان امید میلیونها زن و دختر افغان را برای زندگی بهتر، از بین برده اندوزیر خارجه جرمنی نیر گفته است که طالبان در سه سال گذشته امید میلیون ها دختر و زن افغان را از بین برده و یک گروه کارشناسان ملل متحد می گوید که در سه سال گذشته، حقوق افغان ها به ویژه زنان و دختران توسط رژیمی که مشروعیت ندارد، نقض شده است.
اما طالبان در پاسخ به این همه انتقادات می گویند که حکومت شان متعهد به حمایت از حقوق زنان، دختران و سایرین در پرتو قوانین شریعت اسلامی است.