با تکمیل شدن سه سال از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، سازمان یونسکو از بیسرنوشتی دختران محروم از آموزش در این کشور ابراز نگرانی کردهاست.
این سازمان چهارشنبه، ۱۴ اگست، با نشر اعلامیهای هشدار داده که طالبان با محروم کردن ۱.۴ میلیون دختر از آموزش، دستاوردهای دو دهه افغانستان در عرصه معارف را از بین برده و آینده یک نسل را به خطر انداخته است. یونسکو بیان کرده که این رقم یک سال قبل ۱.۱ میلیون بود، اما در یک سال گذشته ۳۰۰ هزار دختر دیگر که به سن ۱۲ سالگی رسیده و صنف ششم را به پایان رسانیدهاند، به این آمار اضافه شدهاست.
در این اعلامیه همچنان آمده که پس از حاکمیت دوباره طالبان، دسترسی به آموزش های ابتدایی در سراسر افغانستان به شدت کاهش یافته و تنها ۱.۱ میلیون پسر و دختر به مکتب می روند.
به نقل از اودری ازولی رئیس این سازمان گفته شده که حق آموزش قابل مذاکره نیست و وضعیت آموزش دختران افغان باید برای همه نگران کننده باشد.
مرسل، که در زمان بازگشت طالبان به کابل دانشآموز صنف نهم بود، میگوید که این پرسش او را بسیار آزار میدهد که چرا نمیتواند بدون دلیل به آموزش ادامه دهد. او به رادیو آزادی گفت:
"من شاگرد صنف نهم بودم که طالبان آمدند و مکاتب ما از آن روز بسته شدهاست. من را بسیار آزار میدهد، زیرا نمیدانم وقتی مکتب و پوهنتون نباشد، آینده دختران افغان چگونه خواهد بود و دلیلش چیست؟ معلوم نیست چرا آن را بستند."
سارا، یک معلم مکتب در شهر کندز، میگوید که با آمدن طالبان، تعداد دانشآموزان ابتدایی کاهش چشمگیری داشته است. او در این باره به رادیو آزادی گفت: "به دلیل وضع محدودیت طالبان بر مکاتب، تعداد دانشآموزان در مکاتب ابتدائیه هم کاهش یافته است. به نظر من یکی از دلایل این است که دختران فکر میکنند که بیفایده است و روند آموزش آنها به دلیل ممنوعیت در صنفهای بالاتر ناقص میماند و مکاتب از متوسطه به بالا و پوهنتونها بسته است."
یونسکو در حالی این اعلامیه را نشر کرده که گروهی از کارشناسان سازمان ملل متحد در بخش حقوق بشر روز چهارشنبه، ۱۴ اگست، از جامعه جهانی خواستند تا به دلیل ممنوعیتهای آموزشی در افغانستان، از تعامل و عادیسازی روابط با طالبان خودداری کنند.
تا کنون درخواستهای زیادی از طالبان در داخل و خارج از افغانستان مبنی بر رفع محدودیتهای آموزشی و تحصیل دختران مطرح شدهاست.
بر اساس ارقام یونسکو، در حال حاضر مجموعاً ۲.۵ میلیون دختر در افغانستان از آموزش محروم هستند.
در عین حال، دیدبان حقوق بشر هفته گذشته اعلام کرد که افغانستان تنها کشور در جهان است که بر آموزش متوسطه دختران ممنوعیت وضع شدهاست.