مسئولان کمپاین ملی آموزش دختران افغان میگویند، یک هیئت ۱۲ نفری این کمپاین که از برخی کشورهای اروپایی به کابل رفته است، به شمول دو معاون رئیسالوزرا با شماری از سرپرست وزیران حکومت طالبان در بارۀ آموزش دختران افغان دیدار کردهاند.
حکمتالله حکمت، سخنگوی این هیئت میگوید، آنها در تلاش هستند تا با ملاهبت الله آخندزاده، رهبر طالبان در کندهار نیز دیدار کنند، اما تا کنون موفق به گفتگو با او نشدهاند:
"ما از بسیاری از بزرگان این اطمینان را حاصل کردیم که این سیاست دایمی نه بلکه کوتاه مدت است، ما روی این کار میکنیم که چگونه بتوانیم برای آموزش در چارچوب شریعت یک نصاب معیاری و محیط معیاری را ایجاد کنیم."
او گفت که با سران طالبان در این مورد نیز بحث صورت گرفته که باید یک تعریف واضح در مورد «امر ثانی» ارائه شود، قید زمانی برایش وجود داشته باشد و پیشرفتها در این باره با مردم شریک ساخته شود و در مورد برخی موارد دیگر نیز با آنها گفتگو شود.
او در بارۀ این دیدارهاه جزئیات بیشتر ارائه نکرد.
در این باره از ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان پرسیدیم، اما تا زمان نشر گزارش پاسخی دریافت نکردیم.
اعضای کمپاین ملی آموزش دختران میگویند، هئیت رسیدهٔ آنها به کابل، متنشکل از افغانهای روشنفکر و فعالان بخش آموزش است که زنان نیز در آن شامل اند.
کمپاین ملی آموزش دختران افغان پیش از این گفته بود که برای بحث در بارۀ آموزش دختران جرگه برگزار خواهد کرد.
تلاشها برای لغو ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران افغان در حالی است که ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان گفته است که دسترسی به آموزش یک حق اساسی است که باید در سراسر جهان از آن محافظت شود.
او روز جمعه در صفحۀ ایکس خود از شرکت در هشتگ آنلاینی که زیر عنوان "آزادی آموزش و آموزش برای همه" راه اندازی شده، ابراز خرسندی کرد و گفت، حذف یا محدودیت سیستم آموزشی قابل قبول نیست.
در همین حال برخی از دانشآموزان دختر میگویند، از هر گونه تلاش برای دسترسیشان به آموزش استقبال میکنند.
یکی از آنان در کابل که دانش آموزان صنف هشتم است و نمیخواهد نامش در این گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:
"هر تلاشی برای باز شدن در آموزش مورد استقبال است، ما میخواهیم مکاتب و پوهنتونها بازگشایی شوند."
یک دانشآموز دختر دیگر در ولایت کنر که خانه نشین است و نخواست نامش در این گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت:
"واضح است که در هر کشوری تحصیل برای دختر و پسر بسیار مهم است، امیدوارم این گفتگو نتیجه بدهد و درهای آموزش به روی ما باز شود."
گفتنی است که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در نزدیک به سه سال گذشته، مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران است و پوهنتونها هم در پایان ۲۰۲۲ به روی آنان بسته شد.
در کنار این زنان و دختران از کار در بیشتر ادارههای دولتی و تمام ادارههای غیردولتی و آرایشگاهها منع شدند و بر دیگر فعالیتهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آنان محدودیت شدید وضع شده است.
با این وجود مقامهای حکومت طالبان مدعی اند که حقوق زنان و دختران در چارچوب شریعت اسلام تأمین شده است؛ ادعایی که زنان افغانستان و جامعهٔ جهانی آن را نمیپذیرند.