شماری از جنبشهای مختلف اعتراضی زنان روز جمعه به مناسبت هشتم مارچ روز جهانی زن ضمن نشر قعطنامهٔ مشترک اعتراضی، در کابل و ولایات اعتراضهای خیابانی و در مکانهای سربسته انجام دادند.
ائتلاف جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان در قعطنامهٔ خواستار به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی در افغانستان شد.
آنان همچنان خواستار آزادی بیقید و شرط زنان معترض به ویژه منیژه صدیقی از زندان طالبان هستند.
مریم معروف آروین، رئیس جنبش شنبههای ارغوانی، به رادیو آزادی گفت، این جنبش امروز در ولایتهای کابل، بلخ و تخار دست به اعتراض در فضای سر بسته زدهاند:
"ما در این اعتراض ما به شدت از همهٔ حرکتها اعتراضی درخواست کردیم که فشارهای عمومی را بر طالبان و نهادهای مدافع حقوق بشر و سازمان ملل افزایش بدهد، تا ما هرچهٔ زوتر شاهد رهایی منیژه صدیقی و دیگر فعالان از زندانهای طالبان باشیم."
از سوی هم جنبش زنان تخار میگویند، آنها نیز اعتراضهای خیابانی و فضای سر بسته را در این ولایت انجام دادهاند که در آن خواستار محاکمهٔ طالبان از سوی سازمان ملل متحد شدند.
یکی از آنها که به علت مشکلات امنیتی نخواست از او در گزارش نام ببریم به رادیو آزادی گفت:
"اعتراض جادهای که امروز جنبش زنان تخار در ولایت تخار داشتند هم در مکان سر بسته هم اعتراض بیرونی، انها خواستار محاکمهٔ طالبان از سوی سازمان ملل متحد بودند، به مناسبت هشتم مارچ روز جهانی زنان، روز همبستگی اتحاد زنان و مبارزات بود و امروز هم شاهد مبارزهٔ زنان در برابر این گروه تروریستی هستیم."
اعتراض این جنبشها، تنها به افغانستان محدوت نمیشود بلکه برخی از جنبشها به مناسبت هشتم مارچ روز جهانی زن در کشور همسایه پاکستان نیز دست به اعتراض زدند.
یکی از اعضای جنبش نیروهای مترقی افغانستان در اسلامآباد پاکستان که او نیز به علت حساسیت موضوع از گرفتن ناماش خودداری کرده به رادیو آزادی گفت:
"جهان باید طالبان را حمایت نکنند، از حقوق زنان افغان دفاع کرده و حق کار، آزادی، تحصیل و برابری را برای زنان بدهد، امروز زنان از خانهٔهای شان بیرون شده نمیتوانند، زیرا به بهانهٔ حجاب زندانی میشوند."
این درحالیست که برخی از جنبشهای اعتراضی زنان میگویند، نتوانستند هشتم مارچ روز جهانی زن را حتی به گونهٔ پنهانی نیز جشن بگیرند.
مسئول یکی از جنبشهای اعتراضی زنان که خواست هویتاش فاش نشود به رادیو آزادی گفت:
"ما دیروز هم روز زن را تجلیل کردیم، حوزهٔ آنها (طالبان) در برابر دفتر ما هستند، دختران از دو دروازه وارد شدند، آنها (طالبان) هم آمدند گفتند چه گپ است امروز چرا دخترا زیاد است، ما چون دو روز پیش سمنک انداخته بودیم، گفتیم سمنک توزیع میکنیم، تا اخیر همان مراسم همانجا بودند تا ما عکس و فلم نگیریم."
جنبش شبکهٔ مشارکت سیاسی زنان، جنبش اتحاد و همبستگی زنان، جنبش زنان پنجرهٔ امید، جنبش زنان عدالتخواه، جنبش تاریخ و تحول زنان افغانستان و دهها جنبش دیگر زنان افغان با نشر اعلامیهها ضمن تبریکی روز جهانی زن پیامهای عدالتخواهی شان را منتشر کردهاند.
با این حال، در قطعنامه زنان معترض افغان از نهادهای حقوق بشری خواسته شده تا در تصویب و اجرای قوانین منع خشونت علیه زنان دقت لازم را داشته باشند و طالبان به علت به گفتهٔ آنها ارتکاب "جنایت بیپایان" و نقض حقوق بشر افغانها باید محاکمه شوند.
قعطنامه افزوده که سازمان ملل متحد و جامعهٔ جهانی باید هر گونه حمایت و تعامل با طالبان را تحریم کنند و به حضور زنان معترض به عنوان «نماینده حقوق زنان» افغانستان در نشستهای بینالمللی توجه شود.
آنها از جهان خواستند تا زمینه را برای تشکیل حکومت همهشمول بر اساس خواست مردم و برابری جنسیتی و حقوق شهروندی در افغانستان فراهم کنند.
اما حکومت طالبان تا اکنون در این مورد واکنش نشان نداده و ذبیحالله مجاهد سخنگوی آنها نیز به پرسشهای رادیو آزادی در این مورد پاسخ ارائه نکرد.
اما طالبان همواره ادعا کردهاند که حقوق همه زنان زیر حاکمیت آنها تأمین است، آنچه جامعهٔ جهانی آن را تنها نقض حقوق زنان میداند.