ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان میگوید که طالبان در مورد آموزش دختران اختلاف نظر دارند.
او روز یکشنبه در نشست فارمت دوحه که یک بخش آن به آموزش و کار زنان و دختران در افغانستان اختصاص یافته بود، گفت که یک نقطۀ قوت طالبان وحدت آنهاست، اما در بخش آموزش زنان وحدت نظر در بینشان دیده نمیشود:
"به باور من وحدت طالبان یکی از نقاط قوتشان است، بخاطری که آنها وحدت را بسیار بنیادی و مهم میدانند و این بخش برای رسیدن به قدرت هم زیاد نقش دارد، اما در بخش آموزش زنان فکر نکنم که این گونه وحدت داشته باشند، ما این تفاوت را در بعضی از بیانیههایشان دیدیم."
ریچارد بنیت در صحبتهای خود بر کناری عبدالباقی حقانی، سرپرست پیشین وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان را نتیجه اختلاف نظر طالبان در بخش آموزش دختران دانست.
وی افزود، زمانیکه با عبدالباقی حقانی ملاقات کردبود٬ در مورد آموزش دختران با وی بحثهای مهم داشت و او فیصله کرده بود که دختران و پسران در اوقات جدا گانه یا هم در هفتۀ سه روز درس بخوانند.
اما به گفته بنیت، عبدالباقی حقانی پس از مدتی از وظیفهاش برکنار شده و به قول وی، کندهار فکر او را در مورد آموزش بسیار عصری و پیشرفته خوانده بود.
طالبان تا زمان نشر این گزارش واکنشی به اظهارات آقای بنیت نداشته اند.
سفارت افغانستان تحت کنترل طالبان در دوحه در صفحۀ ایکس خود از شرکت محمد نعیم، سرپرست این سفارت در این نشست خبرداده، اما جزئیات بیشتر ارائه نکرده است.
قابل ذکراست که در مورد آموزش دختران و کار زنان میان مقامهای حکومت طالبان نظریات مختلف وجود دارد. هفتۀ گذشته شیرمحمد عباس ستانکزی، معین سیاسی وزارت خارجۀ حکومت طالبان گفت که مخالفت شخصی با آموزش جفای آشکار و ظلم با ملت است.
درهمین حال شماری از دانشآموزان دختر وضع محدودیت بر آموزششان را روبهرو شدن افغانستان و خودشان با یک آیندۀ تاریک عنوان میکنند.
یکی از دختران فارغ شده از صنف دوازدهم در ولایت ننگرهار که نخواست ناماش را در گزارش بگیریم، به رادیو آزادی گفت:
"از تمام ادارات دولتی خواست ما این است که مکاتب دختران را باز کنند که دختران تا صنف دوازدهم درس بخوانند، بعداً به پوهنتون و دارالمعلمینها راه پیدا کنند و در آینده مصدر خدمت به افغانستان شوند."
یکی دیگر از دانشآموزان دختر در کابل اما میگوید که آنان کدام کاری را انجام نداده اند که بخاطر آن دروازههای مکاتب و پوهنتونها بروی دختران مسدود شود:
"ما با حجاب به مکتب میرویم و هیچ کار غیرقانونی هم نمیکنیم که امارت اسلامی مکاتب ما را مسدود میکند، خواست ما از آنها این است که هرچه زودتر مکاتب ما را باز کنند."
درست ۸۱۳ روز میشود که حکومت طالبان رفتن دختران بالاتر از صنف ششم به مکاتب را منع کرده است و در کنار آن ۳۵۳ روز میشود که برای دختران اجازۀ رفتن به پوهنتون را هم نداده است.
حکومت طالبان در این مدت موضوع محرومیت دختران از آموزش و تحصیل را کوتاه مدت خوانده و گفته است که به زودی یک راه حل برای آن پیدا میکند.
به همین گونه در اواسط ماه حمل سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ حکومت طالبان در دیدار با هیئت سازمان همکاری اسلامی گفت، مردم و جهان باید تا فراهم شدن شرایط در این بخش از صبر و حوصله کار گیرند.