لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۵۴

دیدبان حقوق بشر از وقوع فاجعه بشری در افغانستان هشدار داد


توزیع مواد غذایی به افغان‌های بی بضاعت - عکس از آرشیف
توزیع مواد غذایی به افغان‌های بی بضاعت - عکس از آرشیف

دید‌بان حقوق بشر می‌گوید، مسئولیت بحران فعلی به دوش طالبان است، زیر به گفتۀ این سازمان، طالبان با رویکرد‌های سخت‌گیرانه‌شان زمینه را برای ایجاد یک فاجعهٔ بزرگ فراهم کرده ‌اند.

این سازمان ناوقت روز یک‌شنبه در گزارشی نوشته است، هیچ به نظر نمی‌رسد که طالبان محدودیت‌های ایجاد شده بر زنان و دختران را بردارند، زیرا به باور این سازمان، طالبان پالیسی‌شان را به نام شریعت توجیه می‌کنند.

دیدبان حقوق بشر می‌افزاید، طالبان به گونهٔ آشکارا اظهاراتی را در برابر زنان مطرح می‌کنند که آنان را مطیع مردان و یا جنس دوم معرفی می‌کند.

این سازمان افزوده، این در حالیست که طالبان خواست‌ سازمان همکاری‌ اسلامی و اکثریت کشورهای اسلامی جهان را در مورد حقوق زنان و دختران افغان به ویژه کار و تحصیل آن‌ها رد کرده‌اند.

سخنگویان طالبان در مورد این گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ ندادند، اما پیش از این گفته‌اند، حقوق همهٔ افغان‌ها را در چوکات شریعت اسلام تأمین کرده‌اند.

دید‌‌بان حقوق بشر نیز گفته است، محدودیت‌های اعمال شدهٔ طالبان، راه را برای فاجعهٔ بشری در افغانستان هموار کرده که به علت آن بیشتر موسسه‌های بشری و خیریه فعالیت‌هایشان در این کشور متوقف شده است.

در این گزارش نوشته است، بخش بزرگ از نفوس افغانستان بیشتر از یک سال می‌شود که با عدم امنیت غذایی و سوء تغذیه روبه‌رو هستند و ۲۰ میلیون نفر در حال حاضر غذا ندارند.

گزارش: بخش بزرگ از نفوس افغانستان بیشتر از یک سال می‌شود که با عدم امنیت غذایی و سوء تغذیه روبه‌رو هستند
گزارش: بخش بزرگ از نفوس افغانستان بیشتر از یک سال می‌شود که با عدم امنیت غذایی و سوء تغذیه روبه‌رو هستند

طالبان در ماه دسامبر سال گذشته نیز کار زنان در اداره‌های غیردولتی داخلی و بین‌المللی را منع کرده‌اند که شماری از این زنان به رادیو آزادی گفته‌اند آن‌ها یگانه نان‌آور خانواده‌هایشان بودند.

در همین حال شماری از زنان و دختران افغان خواستار گام‌های عملی برای برداشتن محدودیت‌های طالبان بر آنان هستند.

یک باشندهٔ کندهار که به علت مشکلات امنیتی نمی‌خواهد نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:
"برداشتن محدودیت‌ها در برابر زنان به این معنی نیست که عمل خلاف شریعت باشد، بلکه نیاز عصر فعلی است، جهانیان کمک‌های بشری را تا زمانی متوقف کرده اند که محدودیت‌های وضع شده در برابر دختران افغان برداشته نشود."

یک باشنده کابل: طالبان تغییر نکرده‌اند، ظلمی را که ۲۰ سال پیش بالای دختران و زنان افغان انجام‌ می‌دادند، اکنون هم همان کار را می‌کنند.

یکی از باشندگان کابل هم که او نیز به علت مشکلات امنیتی نمی‌خواهد نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی می‌گوید، تا زمانی که بر طالبان فشار آورده نشود، آن‌ها با دختران و زنان افغان تعامل نخواهند کرد:
"همه امید داشتند که طالبان تغییر کرده و با دختران و زنان افغان رویکرد درست خواهند داشت، اما آن‌ها تغییر نکرده‌اند، ظلمی را که ۲۰ سال پیش بالای دختران و زنان افغان انجام‌ می‌دادند، اکنون هم همان کار را می‌کنند."

دید‌بان حقوق بشر نیز از جامعهٔ جهانی، کشورهای همسایهٔ افغانستان و سازمان همکاری‌ اسلامی می‌خواهد که بر طالبان فشار وارد کنند تا آن‌ها ابتدا به محدودیت‌هایشان بر ممنوعیت کار زنان در مؤسسه‌های بشری به عنوان آموزگار، کارمند صحی و کارمند دولتی پایان دهند و در نهایت از جلوگیری از تحصیل زنان و دختران در مکاتب متوسطه و لیسه و پوهنتون‌ها دست بردارندن و تمام محدودیت‌هایی‌ها را که حقوق زنان را محدود می‌کند، بردارند.

دید‌بان حقوق بشر می‌گوید، حمایت از حقوق بشری افغان‌ها نه تنها یک ضرورت اخلاقی و یک مکلفیت قانونی است، بلکه برای آیندهٔ افغانستان نیز قابل اهمیت است، زیرا به گفته این سازمان، این کشور تا زمانی از بحران‌های بزرگ بیرون نخواهد شد که همه مردم‌شان آزاد نباشند.

XS
SM
MD
LG