حکومت تاجیکستان هشدار می دهد که تعداد جوانان تاجیک که توسط افراط گرایان مذهبی آنلاین استخدام شده اند، به گونۀ نگران کننده ای افزایش یافته است.
بیش از ۱۸۰۰ کارمند دولتی در منطقه ختلان در جنوب تاجیکستان بسیج شده اند تا خانه به خانه رفته و به مردم از احتمال پیوستن به گروه های افراطی مذهبی هشدار دهند.
به گفته ساکنان ختلان، در جریان این گفتگوهای غیررسمی که ضمن کمپین گسترده تر موسوم به " خانه به خانه " صورت می گیرد ، مقامات از مردم می خواهند که در برابر گروه های آنلاین که به دنبال سربازگیری جوانان برای سازمان های تروریستی تحت پوشش اسلام هستند، هوشیار باشند.
بعد ازاینکه ده ها شهروند تاجیکستان با حملات تروریستی مرگبار وطرح ریزی برای چنین حملات در روسیه، ایران، ایالات متحده و اروپا در سال جاری مرتبط دانسته شدند، دوشنبه از افزایش افراط گری مذهبی نگران است.
دولت علی سعید والی ختلان درماه اگست گذشته به خبرنگاران بدون جزئیات بیشتر گفت: " اطلاعاتی که ازسازمان های تنفیذ قانون می گیریم نگران کننده است."
وی بدون اینکه آمار دقیق ارائه کند افزود، تعداد جوانانی که به گروه های تندرو مذهبی پیوسته اند دراین ولایت بسیار زیاد است.
آقای سعید گفت که تیم های خانه به خانه تاکنون بیش از ۶۲۰۰۰۰ خانواده را در سراسر این ولایت بازدید کرده اند تا با جوانان و والدین صحبت کنند.
والی ختلان گفت که این تیم های متشکل از مقامات دولتی، اعضای شورای محلی، معلمان وداکتران دوره های خاصی را از قبل سپری کرده اند.
مقامات: اکثر اتباع تاجیک که به گروه های افراطی مانند گروه دولت اسلامی (داعش) و شاخه های آن پیوسته اند در روسیه به افراطگری رو آورده اند.
یکی از ساکنان ختلان به رادیو آزادی گفت که مقامات همچنین از مردم می خواهند که به اقارب خود که در روسیه کار می کنند یادآوری کنند که مراقب جذب کنندگان احتمالی برای سازمان های تروریستی باشند. گل اندام گفت :
" آنها به من گفتند که همیشه به شوهر و پسر کارگر مهاجرم هشدار بدهم که نباید به هرکس اعتماد کنند، محتاط باشند و فقط روی کار خودشان تمرکز کنند."
مقامات ادعا می کنند که اکثر اتباع تاجیک که به گروه های افراطی مانند گروه دولت اسلامی (داعش) و شاخه های آن پیوسته اند در روسیه به افراطگری رو آورده اند.
سرباز گیری توسط امامان درانترنت
گزارش نتایج یک بررسی که درماه اگست گذشته ازسوی اکادمی وزارت داخله تاجیکستان منتشر شد نشان میدهد که حداقل ۸۵ درصد از شهروندان تاجیک که برای داعش درکشورهای، مانند سوریه، عراق و افغانستان جنگیده اند، هنگام کارگری در روسیه ، استخدام شده اند.
تهیه کنندگان این گزارش هشدار میدهند که مفکوره تندروی مذهبی در میان مهاجران در حال افزایش است و "تهدیدی جدی برای امنیت ملی" محسوب می شود.
آنها از "امامان انترنت " که از رسانه های اجتماعی برای ارتباط با کارگران مهاجر استفاده می کنند، هشدار دادند.
از ماه جنوری به این سو ، ۳۰ شهروند تاجیک به انجام یا طراحی اقدامات تروریستی در خارج از کشور به نمایندگی از(IS-K) یا شاخه خراسان گروه دولت اسلامی داعش، متهم شده اند.
مقامات روسیه ادعا می کنند که حمله تروریستی مرگبار ۲۲ مارچ در محل تالار کنسرت شهر کروکوس در نزدیکی مسکو توسط چهار شهروند تاجیک انجام شده است.
بیش از ۲۰ مظنون دیگر که اکثر آنها تاجیک هستند، توسط پو لیس روسیه به دلیل کمک به مهاجمان دستگیر شده اند. در این حمله که داعش مسئولیت آن را به عهده گرفت، ۱۴۵ نفر کشته شدند.
درماه جون ، مقامات امریکا هشت مهاجر تاجیک را به گمان طرح ریزی حملات تروریستی در خاک ایالات متحده دستگیر کردند.
بیشتر در این باره: خطر گسترش فعالیت داعش در دنیای مجازی؛ این گروه از چی شیوههایی برای جلب و جذب استفاده میکند؟پولیس آلمان در ماه جنوری گزارش داد که یک مرد تاجیک به گمان برنامه ریزی برای حمله به کلیساها در آلمان و اتریش دستگیر شده است.
در تاجیکستان، انفجاری که در ماه جنوری رئیس محلی حزب حاکم دموکراتیک خلق را هدف قرار داد ، به شاخه خراسان گروه داعش منسوب شد. مقامات این رویداد در ختلان را یک "حمله تروریستی" خواندند اما جزئیات بیشتری ارائه نکردند.
در ایران، به اساس گزارش ها ، دوحمله انفجاری انتحاری بتاریخ ۳ جنوری در شهر کرمان توسط دو شهروند تاجیکستانی انجام شد و جان ۹۱ نفر را گرفت .
تاجیکستان کشوری ناداراست و ۱۰ میلیون نفوس دارد و اکثریت مردم این کشور مسلمان اند.
فقر وبیکاری زمینه ای سربازگیری گروه های افراطی مانند داعش دراین کشور را مهیا می سازد و جوانان مایوس توسط مبلغین انترنتی داعش هدف قرار می گیرند.
حکومت اعمال مذهبی مردم را به شدت کنترول می کند. همه مدارس دینی وچندین مسجد را مسدود کرده وپوشیدن حجاب را درمدارس ومحل کار ممنوع نموده واین اقدامات سبب رنجش بسیاری از مردم شده است.
ابتکار " خانه به خانه " وهمچنین کمپاین قریه به قریه وسرک به سرک یک دهه پیش برای ترویج پالیسی های حکومت راه اندازی شد.
دراین تلاش ها عمدتا روی مسائل اجتماعی ، مالی وفرهنگی تمرکز میشود.
این کمپاین درتلاش برای منع حجاب دربرخی مناطق پوشیدن لباس سنتی را برای زنان توصیه می کند.
یک استاد پوهنتون در دوشنبه پایتخت تاجیکستان گفت تمرکز جدید کمپاین روی تندروی نشان میدهد که حکومت برای جلوگیری ازپیوستن شهروندان به گروه های تندرو از هر راه و وسیله کار می گیرد.
این استاد پوهنتون که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش ذکر شود گفت که بازدید مردم درخانه ها وهشدار به آنها از سربازگیری درانترنت امکان دارد موثر باشد چون والدین تاجیکانی که به سوریه رفتند یا در نزدیکی مسکو حمله کردند نمی دانستند که پسران آنها توسط داعش مغز شویی شده اند.
اما این استاد پوهنتون می افزاید که تنها نطق وخطابه کافی نیست جوانان باید مشاغل با دستمزد مناسب وفرصت های اقتصادی داشته تا به آینده امیدوار باشند . نا امیدی می تواند خطرناک باشد.