در ادامۀ نگرانی ها از بسته ماندن مکتب ها و پوهنتون ها به روی دختران در افغانستان ، یک دیپلومات ارشد ایالات متحده می گوید که جای ۱.۴ میلیون دانشآموز دختر در صنفهای درسی مکاتب افغانستان، خالی است.
دونالد براون معاون سفارت ایالات متحده برای افغانستان مستقر در دوحۀ قطر در پیام ویدیویی که این سفارت روز پنجشنبه ۲۲ سنبله در شبکۀ اکس (تویتر سابق) نشر کرد گفت که کشورش از آموزش به عنوان یک حق مسلم برای همه حمایت میکند:
«ایالات متحده در همبستگی با تمام والدین افغان که ضرورت حیاتی آموزش را برای آینده اطفال و کشور خود درک می کنند در کنار آنان ایستاده است. ما هیچگاه دادخواهی را برای بازگشایی مکاتب به روی دختران توقف نخواهیم داد.»
طالبان پس از بازگشت به قدرت در افغانستان در تابستان سال ۱۴۰۰ خورشیدی ، مکتب های متوسطه و لیسه را به روی دختران بستند و در سال ۱۴۰۱ پوهنتون ها را نیز به روی دختران مسدود کردند.
با وجود درخواست های داخلی و خارجی برای بازگشایی مکتب ها و پوهنتون ها به روی دختران در افغانستان ، طالبان در این زمینه هنوز اقدام نکرده اند.
برخی از دانش آموزان دختر در افغانستان می گویند که محرومیت از آموزش بالای آنان تاثیر منفی گذاشته است.
یکی از دختران: آرزو های ما از بین رفت ، می خواستیم پوهنتون برویم. در حالت روحی و روانی خراب هستم.
یکی از دانش آموزان چنین گفت:
« برایتان بگویم که مکتب نرفتن بالای ما تاثیرات خرابی گذاشته ، خواب ما خراب شده ، آرزو های ما از بین رفت ، می خواستیم پوهنتون برویم. در حالت روحی و روانی خراب هستم. خواهرم که صنف دوازده بود حالت روحی و روانی او هم خوب نیست. هر وقت که مکتب یادش می آید ضعف می کند.
سال جدید تعلیمی در مناطق گرمسیر افغانستان در ۱۵ سنبله بدون حضور دانش آموزان دختر آغاز شد.
بستن مکتب های متوسطه و لیسه و پوهنتون ها به روی دختران در افغانستان، بخشی از اقدامات سختگیرانۀ طالبان علیه زنان و دختران است.
طالبان ، زنان را از رفتن به پارک های تفریحی و حمام های زنانه منع کرده و آرایشگاه های زنانه را نیز مسدود کرده اند.
زنان از کار در موسسات داخلی و خارجی غیر دولتی و دفتر های سازمان ملل متحد در افغانستان نیز منع شده اند.
طالبان به تازگی از آنچه «قانون امر به معروف و نهی از منکر» این گروه می خوانند خبر دادند.
توشیح این قانون که از سوی جامعۀ جهانی به شدت نکوهش شده ، نگرانی هایی را در بارۀ تشدید محدودیت ها بر زنان و دختران در افغانستان ایجاد کرده است.