دفتر کمیشنری عالی حقوق بشر ملل متحد با نگرانی از وضعیت حقوق بشر در افغانستان میگوید که تأثیرات شدید اقتصادی و نیازمندیهای بشری، مردم را با فقر جدی و بحران روبهرو کردهاست.
در گزارش این اداره در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان که در سوم سپتمبر منتشر شده، آمده که زنان و دختران با محدودیتهای شدید، فضای مدنی و آزادی رسانهها به شدت محدود شده و حاکمیت قانون و حفاظت بنیادی از حقوق بشری از معیارهای بینالمللی بسیار عقب مانده است.
در ادامهٔ گزارش آمده که مقامهای حاکم در افغانستان از طریق یک سلسله فرمانها، احکام محدودکننده و برخی اقدامات، حقوق اساسی و آزادی زنان را محدود کرده و فرصتها را برای آنها در زندگی عمومی و سیاسی از بین بردهاند.
در گزارش با اشاره به سیاستهای حکومت طالبان در برابر زنان آمده که زنان معترض در برابر این سیاستها از اعتراضات صلحآمیز و آزادی بیان محروم و با مجازات روبهرو شدهاند.
بیشتر در این باره: تلگراف: طالبان برخی از زنان را برای جاسوسی در مورد تخطیهای دیگران استخدام کرده استبر اساس این گزارش، هرچند زنان و دختران در افغانستان مدتهاست که در معرض سطوح بالای خشونت مبتنی بر جنسیت بودهاند، اما چهارچوبهای پایان دادن به خشونت علیه زنان که در حکومت قبلی وجود داشت، از سوی مقامهای حاکم فعلی از بین برده شدهاست.
در این حال، شماری از زنان و دختران افغان میگویند حکومت طالبان با محدودیتهای مختلف حتی حق زندگی کردن را از آنان گرفته است.
بهار، باشندهٔ شهر کابل، در این مورد به رادیو آزادی گفت: "بسیار احساس ناامیدی و غمگینی میکنم. حقوقیکه دین من، قانون افغانستان و قوانین بینالمللی برایم دادهاست، از ما گرفته شدهاست. چنین احساس میکنم که تمام دروازهها به روی ما بسته میشود و با عزت و آزادی در وطن برای ما اجازه زندگی کردن داده نمیشود."
اما شماری از فعالان زن، از جمله فوزیه وحدت، میگوید که در سه سال گذشته سازمان ملل متحد تنها به اعلامیهها و گزارشها اکتفا کرده، در حالیکه به گفتهٔ او باید آنها در برابر سیاستهای طالبان اقدامات عملی انجام بدهند: "در این سه سال گذشته وضعیت افغانستان روز به روز بحرانی شده رفت، به ویژه مسئله زنان که در آنجا اپارتاید جنسیتی جریان دارد. این خود یک جنایت است. نیاز است تا سازمان ملل متحد یک فیصلهٔ اساسی و بنیادی بکند و موضع خود را روشن سازد."
در گزارش تازه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان، همچنان به حقوق اجتماعی و فرهنگی، زیانهای رسیده به غیرنظامیان در جنگها، هدف قرار دادن گروههای مشخص، برخورد با زندانیان، سزای اعدام و مجازات جسمی، فعالیتهای وزارت امر به معروف و نهی از منکر، تأثیرات اخراج پناهجویان افغان از کشورهای همسایه افغانستان و شماری از موارد دیگر هم اشاره شدهاست.
این گزارش بر اساس فیصلهنامهٔ ۵۴/۱ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد آماده شده که در آن این شورا از دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد برای حقوق بشر خواسته تا یک گزارش همهجانبه را در مورد وضعیت عمومی حقوق بشر در افغانستان تهیه کند.
این گزارش در حالی منتشر میشود که شورای حقوق بشر ملل متحد در ۵۷مین نشست خود در نهم سپتمبر وضعیت کنونی حقوق بشر در افغانستان را ارزیابی خواهد کرد و این گزارش در آن ارائه خواهد شد.
بیشتر در این باره:
منیژه تلاش با چشمان اشکبار، "به خاطر زنان افغان از آرزوهایم دست برداشتم" احضار انتونی بلینکن به مجلس نمایندهگان امریکا جهت توضیح در مورد خروج نیروهای امریکایی از افغانستانچین و روسیه: قانون امر به معرف طالبان سزاوار صدور قطعنامه در شورای امنیت ملل متحد نیستنشست شورای امنیت ملل متحد در مورد وضعیت افغانستان تا دو هفتۀ دیگر برگزار میشودادارۀ تنظیم امور زندانهای طالبان: ۱۵۰ تبعۀ خارجی در زندانهای افغانستان حضور دارندانتقاد زنان افغان از قانون جدید طالبان: واقعیتهای جامعه نادیده گرفته شده استسومین سالگرد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان؛ مککال:« این کشور به پناهگاه گروه های تروریستی مبدل شده است»در حالیکه بیش از سه سال از حاکمیت دوبارهٔ طالبان در افغانستان میگذرد، اما یکی از دلایلیکه جامعهٔ جهانی حکومت طالبان را به رسمیت نمیشناسد، برخوردهای سختگیرانه و سیاستهای حکومت طالبان بهویژه در بخش زنان و دختران در افغانستان است.