ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان میگوید که گزارش اخیر کمیتۀ نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد استقرار گروههای مسلح خارجی در افغانستان نادرست است.
مجاهد روز شنبه (۱۳ جولای) به تلویزیون خصوصی «طلوع نیوز» در افغانستان گفته که گروه داعش توسط آنان سرکوب شده و گروههای دیگری مانند القاعده و تحریک طالبان پاکستان که ملل متحد به آنها اشاره کرده، در افغانستان حضور ندارند.
سخنگوی حکومت طالبان این سخنان را پس از آن ابراز کرده که کمیتۀ نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارشی چهارشنبه گذشته گفت که افغانستان تحت حاکمیت طالبان، به پناهگاه امن گروههایی مانند القاعده و داعش تبدیل شده است.
در گزارش کمیته نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد به طور مشخص به حضور شبکۀ القاعده، داعش و تحریک طالبان پاکستان در افغانستان اشاره شده است.
بیشتر در این باره: شورای امنیت سازمان ملل اسامی ۶۱ مقام تحریم شدۀ طالبان را منتشر کرد
بر اساس گزارشهای منتشر شده، در یک سال گذشته شبکۀ القاعده فعالیتهای تنظیمی خود را آغاز کرده و در پنج ولایت از جمله کابل و ننگرهار کمپهای آموزشی را ایجاد کرده است.
نجیب آزاد، استاد پوهنتون ویسکانسین در ایالات متحده، میگوید که نگرانیهای سازمان ملل در مورد شبکۀ القاعده و تحریک طالبان پاکستان موجه است:
"از دید تحقیقاتی اگر به این مسئله نگاه کرد، دیده میشود که روابط طالبان، با القاعده در چه سطحی بوده و بعد از آنکه طالبان در افغانستان قدرت یافتند، ایمن الظواهری رهبر این شبکه در کابل در مهمانخانۀ سراجالدین حقانی کشته شد. در بیست سال گذشته شاهد آن بودیم که تحریک طالبان پاکستان میزبان طالبان افغان در آنسوی خط دیورند بود، اینها ایدئولوژی مشترک دارند و از یک آدرس مدیریت میشوند."
کمیتۀ تحریمهای شورای امنیت در گزارش خود همچنین گفته که سیف العدل، رهبر شبکۀ القاعده که گفته میشود در ایران بسر میبرد، عدهای از اعراب را برای فعالیتهای آموزشی و تأمین روابط، به ولایات کنر و نورستان اعزام کرده است.
بیشتر در این باره: گروه نظارت بر تحریمهای سازمان ملل متحد: «افغانستان همچنان منبع ناامنی و پناهگاه گروههای تروریستی است»بر اساس این گزارش، مقامات طالبان در برخی ولایات افغانستان موضع نرم در برابر گروههای تروریستی اتخاذ کردهاند و این حرکت زمینه را برای گسترش تروریزم به کشورهای همسایه فراهم کرده است.
علاوه بر سازمان ملل، پاکستان و شماری از کشورهای آسیای میانه نیز از وجود گروههای تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند و موجودیت آنها را تهدیدی برای خود خواندهاند.