در آستانۀ آغاز سال جدید ۱۴۰۳ هجری خورشیدی که همزمان با شروع سال تعلیمی در افغانستان است، شماری از دختران محروم از آموزش از حکومت طالبان میخواهند که در این سال دروازههای مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم نیز باز کنند.
این دختران به رادیو آزادی میگویند، در بیش از دو و نیم سال گذشته که دروازههای مکاتب به رویشان بسته بود، به مشکلات روانی زیادی دچار شده اند و این مدت را به سختی سپری کرده اند.
تسلا، یکی از این دانشآموزان به رادیو آزادی گفت:
"وطن ما به مردم با علم و دانشمند، انجنیر، داکتر و معلم ضرورت دارد. به خانمها ضرورت است که درس بخوانند و تحصیل کنند، بخاطری که اولادهای شان را خوب تربیت کنند و سال جدید انشالله سالی باشد که ما بتوانیم به مکاتب خود برویم و خدا کند که طالبان مکتب ها را به روی دختران باز کند که دختران هم به تحصیل و درس خود ادامه دهند."
ستاره مرادی، یکی دیگر از این دختران که پیش از محروم شدن از آموزش صنف نهم بود، میگوید که از نشستن در خانه خسته شده است و روزهای سختی را سپری میکند.
او به رادیو آزادی گفت:
"زیادتر دختران افسردگی پیدا کردهاند، نمیدانم چرا افغانستان کشوری است که از تمام چیز دختران و زنان را محرم کرده است. مرد اگر میتواند درس بخواند و تحصیل کند و در بیرون کار کند، همان گونه باید زن هم بتواند چرا فرق بین زن و مرد است. زن هم همان انسان است که خدا پیدا کرده و مرد هم."
ستاره مرادی از طالبان میخواهد که به دختران هم حق دهند که به مکتب بروند و برای آیندهشان سواد بیآموزند.
طالبان بعد از برگشت به قدرت در آگست سال ۲۰۲۱، دروازۀ مکاتب بالاتر از صنف ششم را به روی دختران بستند و در ماه دسامبر ۲۰۲۲ هم تحصیل دختران و زنان را در پوهنتونها منع کردند.
اما وزارت معارف حکومت طالبان به همه دختران اجازه داده است که بدون محدودیت سنی به مدارس دینی بروند.
در همین حال حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان در دیدار با مارکوس پوتزل، معاون هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) یک بار دیگر خواستار باز شدن دوبارۀ دروازههای مکتبها و پوهنتونها به روی دختران و زنان شده است.
کرزی دوشنبه شب در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته است، آموزش و تحصیل دختران برای آیندۀ افغانستان یک ضرورت حیاتی است.
از منصور احمد حمزه، سخنگوی وزارت معارف حکومت طالبان در بارۀ این که آیا در سال جدید تعلیمی دروازۀ مکاتب به روی دختران باز خواهد شد یا نه، پرسیدیم، اما تا زمان نشر گزارش پاسخی دریافت نکردیم.
وزارت معارف حکومت طالبان در سال ۱۴۰۱ گفته بود که این وزارت برای بازگشایی مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم روی طرحی کار میکند، اما با گذشت دو سال هنوز هم جزئیات این طرح و زمان عملی شدن آن مشخص نشده است.
هر چند سازمانهای حقوق بشری و بینالمللی و کشورهای مختلف بارها خواستار گشایش دروازۀ تعلیم و تحصیلات عالی به روی دختران شدند، اما حکومت طالبان تا به حال پاسخ مثبتی به این خواستها نداده است.