برنامۀ جهانی غذا (دبلیو اف پی) میگوید که بسیاریها در افغانستان نمیتوانند به اندازۀ کافی غذا بخورند چه رسد به غذای مقوی.
این ادارۀ ملل متحد به روز شنبه در شبکۀ ایکس، توییتر سابق خود نوشته که شمار زنان باردار مبتلا به سوء تغذیه در سال گذشتۀ میلادی در افغانستان به ۲.۳ میلیون تن میرسید که برخی از آنان در کلینیکهای تحت حمایت این سازمان مورد درمان قرار گرفته اند.
در این حال شماری از زنان باردار و خانوادههای شان در ولایتهای مختلف افغانستان میگویند که به دلیل اقتصاد نامناسب دچار مشکلات جدی از جمله سوء تغذیه هستند.
آنان مدعی اند که هیچ کمکی هم برای بهبود وضعیت شان دریافت نکرده اند.
یک بانوی باردار از ولایت بامیان که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، میگوید که به سبب اقتصاد نامناسب نمیتواند غذای مناسب بخورد و در وضعیت صحی خوبی قرار ندارد.
او به رادیو آزادی گفت:
"خودم هم خیلی ضعیف هستم از وقتی که امارت (طالبان) آمده شوهرم وظیفه خود را از دست داده، کار و غریبی نیست، بسیار رنج میبرم خرچ اصلا ندارم."
محمد یاسین، باشندۀ ولایت کندهار که با مشکلات شدید اقتصادی روبهرو است، به رادیو آزادی گفت، همسرش باردار و مبتلا به سوء تغذیه است، اما آنان نتوانسته اند غذاهای مخصوص سوء تغذیه را از مرکزهای صحی به دست آورند:
"حالت مادر طفل خوب نیست یکی این که خشکسالی و دوم ناداری است، تا حال با ما کمکی در این خصوص صورت نگرفته، به ویژه ما تا کنون بخاطر بهبود سوء تغذیه کمکی را ندیده ایم، خواست ما از جامعۀ جهانی این است که به این مسئله توجه کند."
برنامۀ جهانی غذا (دبلیو اف پی) در گزارشی که چند روز پیش در وب سایتش نشر کرده، از کمبود شدید غذاهای مخصوص مادران باردار و شیرده از جمله غذای ترکیبی سویا و گندم خبر داده است.
دبلیو اف اپی هشدار داده است که سوء تغذیه عامل مهمی در مرگ و میرهای مرتبط با تغذیه در میان کودکان زیر پنج سال است و خطر مرگ را برای آنهایی که دچار سوء تغذیه حاد و متوسط هستند در مقایسه با کودکانی که به خوبی تغذیه شده اند، سه برابر میکند.
این سازمان همچنان افزوده که سوء تغذیه احتمال بروز عوارض حین زایمان را برای زنان باردار به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
راجرز وانیاما، مسئول تغذیۀ برنامۀ جهانی غذا در افغانستان گفته که تخمین آنان این است که تقریباً چهار میلیون زن و کودک در سال ۲۰۲۴ از سوء تغذیه حاد رنج خواهند برد.
این در حالی است که دیدبان حقوق بشر حدود ده روز قبل با نشر گزارشی گفت که کاهش شدید کمکهای خارجی به بخش صحی افغانستان و محدودیتهای جدی طالبان علیه زنان و دختران، سلامت میلیونها افغان را به خطر انداخته و بحران صحی مردم افغانستان را به گونۀ فزایندهای در برابر سوءتغذیۀ شدید و بیماریها آسیبپذیر کرده است.
اما حکومت طالبان همواره گزارشها در مورد بحران بشری و مشکلات در سکتور صحت در افغانستان را رد کرده است.
گفتنیست که بر اساس آخرین گزارش دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا) در سال ۲۰۲۴ بیش از نیم جمعیت افغانستان یعنی نزدیک به ۲۴ میلیون تن به کمکهای بشری نیاز خواهند داشت.