افزایش بیکاری در افغانستان زندگی بسیاری از باشندگان این کشور را متاثر ساخته و مردم شکایت دارند که نمی دانند دفعه بعدی غذای خود را از کجا تهیه کنند.
میرآقا حمیدی یک عضو رهبری انجمن ملی کارگران و کارمندان افغانستان، مشکل بیکاری را جدی خوانده، شام گذشته به رادیو آزادی گفت:
"با سقوط نظام قبلی، بسیاری از مردم وظایف شان را از دست دادند، اکثر آنها با این معاش، نفقۀ فرزندان خود را تأمین می کردند، علاوه براین در اکثر ولایات خشکسالی شدید ادامه دارد، عودت تعداد زیادی از مهاجرین افغان از ایران و پاکستان هم بر وضعیت اقتصادی مردم تاثیر بدی داشته و اکثر کودکانی که سرپرست خانواده ندارند و یا والدین آنها بیکار اند، به کارهای شاقه مشغول هستند."
انجمن ملی کارگران و کارمندان افغانستان می گوید که بر اساس ارقام رسمی، بیش از یک میلیون کودک افغان به کارهای شاقه مشغول اند، ولی ممکن است تعداد واقعی بیشتر از این باشد.
احسان الدین، باشندۀ پرچمن ولایت فراه، می گوید:
«نه کار وجود دارد و نه فعالیت دیگری. از مسولین می خواهیم که بندر اسپین بولدک بروی مردم باز شود تا مردم را برای کار بروند. مردم از گرسنگی مردند، این چه قسم حکومت و دولت است. من فعلاً در قندهار هستم، مواد خوراکی از خریدن نیست.".
از یک باشندۀ ولایت غور که از افشای نامش خودداری کرده هم می شنویم:
«فعلاً از یک طرف قیمتی در افغانستان است، از سوی دیگر حکومت طالبان از هر خانه از ۴۰۰ تا ۱۰۰۰ افغانی عشر جمع آوری می کند. من می پرسم، از یک طرف قیمتی از طرف دیگر عشر، بالاخره سرنوشت این ملت چی می شود و مردم پول مصارف خودرا چطور پوره کنند؟"
به گفتۀ سازمان ملل متحد با وجود بارندگی های اخیر، خشکسالی های چند سال گذشته سیستم زراعتی افغانستان را تحت تاثیر قرار داده و به دهاقین خسارات شدید وارد کرده است.
پرویز احمد فیضی سخنگوی کمیته بین المللی صلیب سرخ در افغانستان شام گذشته به رادیو آزادی گفت که ادارۀ آنها تلاش می کند تا به افراد آسیب پذیر دسترسی پیدا کند:
«امسال به خانوادههای آسیب پذیر و دهاقین کمکهای نقدی از جمله کمک های بلاعوض نقدی و پروژههای کار در بدل پول فراهم خواهیم کرد. تا با آنها در رفع نیازهای اولیه و احیای منابع زراعتی، مانند سیستم های آبیاری کمک کنیم."
گفته می شود که ممنوعیت کار زنان در سازمان ها و نهادهای غیردولتی ملی و بین المللی به شمول ادارات سازمان ملل متحد نیز باعث افزایش سطح فقر در افغانستان شده، همچنین در چند ماه اخیر شدت اخراج صدها هزار مهاجر افغان از کشورهای همسایه به ویژه پاکستان، فرصت های کاری را در افغانستان بیشتر کاهش داده است.
آرش همایون