شماری از محصلین دختر که از سوی حکومت طالبان از ادامه تحصیل منع شده و اکنون به گونه آنلاین تحصیل میکنند نگران اند که بعد از دوره تحصیل برایشان سند معتبر علمی داده نشود.
یک باشنده کابل که خواست نامش در گزارش گرفته نشود به رادیو آزادی گفت:
"امیدوار هستم این شرایط از دختران کم شده و دختران دوره شگوفایی را هم داشته باشند".
او میگوید یک سمستر میشود در یکی از پوهنتونهای آنلاین تحصیل میکند.
او هرچند خوشحال است که بعد از محروم شدن از تحصیل از سوی حکومت طالبان این فرصت برایش ایجاد شده، اما نگران چگونگی اعتبار اسناد فراغتش از پوهنتون آنلاین است:
"بیشتر دختران سند رسمی که از طرف پوهنتونهای معتبر برایشان در افغانستان داده میشود، چندان اعتبار ندارد چه برسد به اینکه از آنلاین که مهر و این چیزها ندارد داشته باشد، اما باید بگویم خوب است که این کورسها برایشان باشد میتوانند یک چیز نو، جدید و یک چیزیکه مورد ضرورتشان است استفاده کنند."
هدیه یک تن از محصلین دیگر در کابل نیز میگوید در پوهنتون «زن» به گونه آنلاین درس میخواند.
هدیه باور دارد که آموزش آنلاین با توجه به شرایط کنونی به آنان این فرصت را مهیا کرده که هم بیاموزند و هم از افسردگی نجات پیدا کنند.
او به رادیو آزادی میگوید: "هدف ما اصلاً آموختن است، همینکه چیزی را خوبتر یاد میگیریم و یک چیزی میآموزیم و به رشته دلخواه خود میتوانیم تحصیل کنیم کلان گپ است در این شرایط افغانستان که با تأسف زیاد تمام بانوان و دختران نمیتوانند تحصیل کنند."
حکومت طالبان در ادامه دیگر محدودیتها بر زنان و دختران به شمول بستن دورازه مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم در ۲۰ دسمبر سال گذشته میلادی دروازه پوهنتونها را نیز به روی زنان و دختران بست.
پس از آن شماری از فعالان حقوق زن و آموزش برعلاوه مکاتب آنلاین، پوهنتونهای متعدد آنلاین را به منظور زمینهسازی برای آموزش زنان و دختران در افغانستان زیر حاکمیت طالبان ایجاد کردند.
تا کنون مشخص نیست به چه تعداد مکاتب و پوهنتونها پس از منع آموزش و تحصیل دختران از سوی حکومت طالبان زمینه آموزش و تحصیل آنلاین به زنان و دختران را مهیا کرده اند.
این نهادهای آموزشیتحصیلی تازه ایجاد شده در حکومت طالبان امکان ثبت و راجستر را به دلیلی ندارند که زمینه آموزش و تحصیل را به دختران و زنانی مهیا کرده اند که حکومت طالبان آنان را از آموزش و تحصیل منع کرده است.
اما آیا این پوهنتونها و مراکز تحصیلی میتوانند سند معتبر فراغت به آنها بدهند؟
زهرا نظیفه عزیزی مسئول بخش مطبوعات «پوهنتون آنلاین زن» میگوید، این پوهنتون تا کنون در مرحله اعتباردهی به خود است و تا هنوز در مرحلهای نیستند که به محصلینشان اسناد فراغت ارائه کنند.
به گفته عزیزی پوهنتون زن اکنون ۹،۵۰۰ محصل دارد که به گونه آنلاین در ۱۴ رشته زیر نظر ۳۵۰ استاد تحصیل میکنند.
او به رادیو آزادی گفت: "ما در مرحله اعتبار دهی هستیم که باید اعتبارات و معیارات ما را پوره بسازیم، ما برای فعلاً برای هر محصلی که یک سمستر را در دانشگاه ما خوانده باشد میتوانیم تصدیق بدهیم، اما هنوز مسئله اسناد دادن ما نهایی نشده، ولی با دانشگاههای متعدد دیگری هم در تماس هستیم که اگر شود از طریق دانشگاه آنان از نام دانشگاه ما به محصلین ما اسناد ارائه بکنیم."
سمیه یک تن از محصلین پوهنتون «زن» اما میگوید: "باوجودیکه ما توانستیم به درسهای مان ادامه بدهیم، ما خواهان این هستیم که وقتی درسهای ما خلاص میشود و میتوانیم از این دانشگاه فارغ شویم یک سندی برای ما داده شود تا حداقل آن سند نشانی از این باشد که ما توانستیم همین درس ما را که من ژورنالیزم میخوانم، همین درس ژورنالیزم را خوانده ایم."
رادیو آزادی تلاش کرد با مسئولین چند پوهنتون آنلاین دیگر در مورد نگرانی محصلین آنان از چگونگی میزان اعتبار اسناد فراغت بپرسد، اما تا زمان نشر این گزارش حاضر نشدند دیدگاهشان را با ما شریک کنند.
منع زنان و دختران از آموزش، تحصیل و کار از سوی حکومت طالبان همواره واکنشهای گسترده داخلی و جهانی را به همراه داشته، اما تاکنون حکومت طالبان به این واکنشها و خواستهها پاسخ مثبت نداشته است.
با این همه آینده کاری و سطح علمی زنان و دختران محروم شده از آموزش و تحصیل از سوی حکومت طالبان تا کنون در هالهای از ابهام مانده است.