روز شمار؛ "دو هفته هرج و مرج"

آرشیف، هرج و مرج در میدان هوایی کابل پس از سقوط شهر کابل به دست طالبان

خروج نیروهای امریکایی و متحدانش پس از تقریباً ۲۰ سال از افغانستان بعد از بازگشت طالبان به قدرت - مهم‌ترین رویدادها از ۲۴ اسد ۱۴۰۰/ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ (بازگشت طالبان به قدرت) الی ۰۸ سنبله ۱۴۰۰/ ۳۰ اگست ۲۰۲۱.

این ۱۵ روز تحت حاکمیت طالبان هم برای افغانستان و افغان‌ها مملو از تحولات بوده‌است.

در این روزها تحولات زیاد و مختلفی به وجود آمد، این‌جا برخی رویدادها و تحولات مهم ۱۵ روز به ترتیب فهرست شده‌است.

۲۴ اسد ۱۴۰۰-۱۵ اگست ۲۰۲۱

  • بازگشت به قدرت

پس از سال‌ها شورش‌گری در برابر نیروهای افغان و متحدان امریکایی‌شان، طالبان به روز یکشنبه شهر کابل پایتخت افغانستان را تصرف کردند. اندکی پیش از آن خبر رسید که اشرف غنی رئیس جمهور وقت افغانستان و گروهی از مقام‌های ارشد نظام مخلوع جمهوری سوار بر چند هلیکوپتر کاخ ریاست جمهوری را ترک کردند.

۲۶ اسد ۱۴۰۰-۱۷ اگست ۲۰۲۱

  • چهره‌ای که پس از سال‌ها نمایان شد

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان شام روز سه شنبه در نخستین نشست خبری برای اولین بار چهره‌اش را به رسانه‌ها نشان داد. او گفت که از کسی انتقام نخواهند گرفت و این‌که "گفت‌وگوهای جدی" بر سر ایجاد حکومت جدید جریان دارد.

ذبیح‌الله مجاهد که سال‌های سال از طریق تلفن و شبکه‌های اجتماعی با رسانه‌ها و خبرنگاران صحبت می‌کرد، در ۲۶ اسد، دو روز بعد از تسلط گروه طالبان بر کابل در یک نشست خبری در برابر رسانه‌ها ظاهر شد. پیش از آن، تصویری از ذبیح‌لله مجاهد منتشر نشده بود.

۲۶ اسد ۱۴۰۰-۱۷ اگست ۲۰۲۱

  • "عفو عمومی"

در حالی‌که هزاران نفر به مقصد ترک افغانستان به میدان هوایی کابل هجوم آورده بودند، طالبان به روز سه شنبه برای تمامی کارمندان دولتی "عفو عمومی" اعلام کردند. در بیانیه‌ای از همه به شمول زن و مرد خواسته شد که به کارهای معمول‌شان برگردند.

۴ سنبله ۱۴۰۰-۲۶ اگست ۲۰۲۱

  • انفجار پر تلفات

دو بمب‌گذار انتحاری و مردان مسلح به روز پنجشنبه به جمعیت بزرگی از افغان‌هایی که به میدان هوایی کابل هجوم آورده بودند، حمله کردند. بر اثر آن اتفاق، روزهای پایانی روند انتقال کسانی‌که از بازگشت طالبان به قدرت می‌گریختند به صحنه‌ای وحشت تبدیل شد.

رویداد در حالی رخ داد که نیروهای امریکایی در حال به سر رساندن مأموریت تقریباً ۲۰ ساله‌شان در افغانستان بودند. به گزارش خبرگزاری اسوشیتد پرس، مقام‌های افغان و امریکایی در آن زمان گفتند که در آن حمله دستکم ۶۰ افغان و ۱۳ سرباز امریکایی کشته شدند. پسان‌تر، مسئولیت حمله را گروه تندرو دولت اسلامی معروف به داعش پذیرفت.

یکی از جنگجویان طالبان در میدان هوایی بین‌المللی کابل در محلی ایستاده که شاهد دو رویداد انتحاری بود. در آن حمله‌ها به‌شمول ۱۳ سرباز امریکایی ۱۸۰ نفر کشته شدند.

۷ سنبله ۱۴۰۰-۲۹ اگست ۲۰۲۱

  • حمله طیاره بی‌پیلوت امریکایی بر یک خانه مسکونی در نزدیکی میدان هوایی کابل

در حملۀ طیارۀ بی‌سرنشین امریکا در ۲۹ آگست در کابل به شمول کودکان ۱۰ عضو یک خانواده کشته شدند.

این حمله پس از حملۀ انتحاری ۲۶ آگست داعش در میدان هوایی کابل انجام شد که گفته می‌شد هدف آن افراد داعش بوده است.

وزارت دفاع امریکا در روزهای نخست از این حمله دفاع کرده و گفته بود که در آن مواضع داعش هدف قرار گرفته است، اما پس از آن‌که روزنامۀ نیویارک تایمز نتایج بررسی‌هایش را نشر کرد، جنرال کنت مک‌کنزی، فرمانده مرکزی نیروهای امریکایی در هفدهم سپتمبر تأیید کرد که در این حمله تنها غیر نظامیان کشته شدند و این حمله را تراژیدی و یک اشتباه دانست.

۸ سنبله ۱۴۰۰-۳۰ اگست ۲۰۲۱

  • پایان تقریباً ۲۰ سال جنگ امریکا در افغانستان

آخرین سربازان امریکایی از افغانستان بیرون شدند و این کشور جنگ‌زده را زیر حاکمیت طالبان رها کردند.

آخرین سرباز امریکایی که افغانستان را ترک کرد

ساعاتی پس از آن، جو بایدن رئیس جمهور امریکا گفت که باید از اشتباهات آموخته شود.

پیش از خروج، نیروهای امریکایی و متحدان‌شان بیش از ۱۲۰ هزار نفر را در جریان روند انتقال پر از هرج‌ومرج از افغانستان بیرون کردند.