زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژه ایالات متحده امریکا برای صلح افغانستان، یکشنبه (۲۴ حمل) واشنگتن را به قصد دوحه ترک کرد.
وزارت خارجۀ ایالات متحده امریکا میگوید، قرار است آقای خلیلزاد در مورد آنچه چالشهای موجود در توافقنامۀ امضا شده میان ایالات متحده و طالبان دانسته میشود، با اعضای دفتر سیاسی این گروه در قطر گفتوگو کند.
این سفر پس از آن صورت میگیرد که هفتۀ گذشته گروه طالبان گفت، با حکومت افغانستان به خاطر اختلاف روی مبادلۀ زندانیان گفتوگو نمیکند.
اما آنسو حکومت هم اقدامش را به اجرا گذاشت و سه صد زندانی طالبان را در سه مرحله و ظرف یک هفته از بند رها کرد.
دواخان مینه پال معاون سخنگوی ریاست جمهوری، شام دوشنبه (۲۵ حمل) به رادیو آزادی گفت، حکومت اقدامهای موثری به اجرا گذاشته و حالا نوبت طالبان است.
او گفت: "حکومت افغانستان برای صلح، گامهای موثری برداشت. تیم مذاکراتی اعلام شد و به زودی شورای عالی مصالحه را اعلام خواهد کرد که چهرههای با نفوذ و شخصیتهای سیاسی عضو این شورا خواهند بود. در مورد زندانیان، بر اساس فرمان رئیس جمهور اقدام صورت گرفت. روند رهایی زندانیان آغاز شده است."
گروه طالبان انتظار دارد تا بر اساس توافق آن با امریکا، پنج هزار زندانی این گروه از بند حکومت افغانستان رها شوند.
رئیس جمهوری افغانستان برای رهایی مشروط یک هزار و پنجصد زندانی گروه طالبان پیشنهاد داده است. شرط حکومت همین است که طالبان دوباره به میدانهای جنگ باز نگردند.
نخستین دسته زندانیان طالبان هفته گذشته از زندان بگرام رها شدند.
امریکا و طالبان در (۲۹ ماه فبروری) توافق برای آوردن صلح به افغانستان را امضا کردند که در نتیجۀ آن باید گفتوگوهای بینالافغانی در (دهم مارچ) آغاز میشد.
اما حالا با گذشت نزدیک به یک و نیم ماه از امضای توافق قطر، تا هنوز چنین گفتوگوها آغاز نشده است.
دواخان مینه پال معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان میگوید، زمانش است تا طالبان ارادۀ شانرا برای صلح ثابت کنند: "ما منتظر استیم. حکومت و مردم افغانستان توقع دارند که طالبان هم گام برداند و ارادۀ شانرا برای صلح نشان دهند."
بیشتر در این باره: ۲۰ تن از نیروهای امنیتی افغان از بند طالبان رها شدند
طالبان روز یکشنبه (۲۴ حمل) گفتند که ۲۰ تن از نیروهای امنیتی افغانستان را از بند رها میکنند و آنها را در ولایت کندهار به کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ میسپارند.
اما تادین خان فرمانده پولیس کندهار روز دوشنبه در یک اعلامیه گفت، کسانی که رها شدهاند، غیرنظامی اند و از پارسال وظایف شانرا در صفوف پولیس ترک کرده اند.
با این همه زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژه ایالات متحده امریکا برای صلح افغانستان، یک روز پیش از سفر به قطر و دیدارش با مقامهای سیاسی طالبان، گفت که از مبادلۀ زندانیان میان حکومت افغانستان و طالبان استقبال میکند.
آقای خلیلزاد در تویترش در (۱۳ اپریل) نوشت که آزادی زندانیان گام مهم برای صلح و کاهش خشونت هاست. اما او تاکید کرده که باید این روند با سرعت پیش برود.
در اعلامیۀ دوشنبه وزارت خارجۀ ایالات متحده امریکا در مورد چالشها فرا راه توافقنامه این کشور با طالبان جزئیات داده نشده اما در گذشته شماری از رسانههای جهان، از جنجالهای سیاسی میان رئیس جمهور اشرف غنی و رقیب سیاسیاش عبدالله عبدالله به عنوان بزرگترین مانع در روند گفتوگوهای بینالافغانی یاد کرده بودند.
مایک پومپیو وزیر خارجۀ ایالات متحده امریکا در (۲۳ ماۀ مارچ) به کابل رفت تا اختلاف میان دو رقیب سیاسی را حل کند اما این تلاش بینتیجه ماند و در نهایت او از کاهش یک میلیارد دالری کمک کشورش برای افغانستان خبر داد.