زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان از تبادله زندانیان میان حکومت افغانستان و طالبان استقبال میکند.
پس از تبادله زندانیان میان حکومت افغانستان و طالبان به تازهگی زلمی خلیلزاد نماینده ویژۀ وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان، در توییتی این گام را برای روند صلح و کاهش خشونتها مهم دانسته است.
زلمی خلیلزاد روز دوشنبه درصفحه توییترش نوشته است: "از روند رهایی زندانیان از سوی حکومت و طالبان استقبال میکند و آزادی زندانیان در بخش صلح و کاهش خشونتها یک گام مهم است."
این مقام بلندپایه امریکایی برای صلح افغانستان میافزاید، امریکا به این باور است که دو طرف باید برای رسیدن به اهداف ویژه توافق صورت گرفته میان امریکا و طالبان تلاشهای شان را باید سرعت بخشند.
خلیلزاد همچنان ویروس کرونا را در زندانها یک تهدید واقعی خوانده که به گفته او به همین علت باید در قسمت رهایی زندانیان گامها بهسرعت برداشته شوند.
از سوی دیگر شورا امنیت ملی افغانستان میگوید، حکومت افغانستان بر اساس فرمان رئیس جمهورغنی، تا کنون ۳۶۱ زندانی طالب را از زندان رها کرده است.
جاوید فیصل سخنگوی شورا امنیت ملی افغانستان در صفحه توییترش نوشته است که این روند ادامه دارد و ۱۵۰۰ زندانی برای صلح، پایان جنگ و مبارزه با ویروس کرونا رها خواهند شد.
هرچند حکومت افغانستان ناوقت روز شنبه یک گروه دیگر زندانیان طالب را آزاد کرد و طالبان نیز برای نخستین بار ۲۰ تن از زندانیان حکومت را رها کردند.
اما طالبان میگویند این روند آنگونه که لازم بود بهپیش نرفته است.
۲۰ تن از نیروهای امنیتی افغان از بند طالبان رها شدند
هرچند حکومت افغانستان تاکنون از تثبیت زندانیان رهاشده از نزد طالبان چیزی نگفته است اما سهیل شاهین سخنگوی دفترسیاسی طالبان در قطر به رادیوآزادی گفت: "افراد رها شده همه نظامیان استند."
آقای شاهین افزود: "این افراد درمناطق مختلف بازداشت شده اند، درمیان آنها افسران، سربازان، پولیس و پولیس محلی شامل اند."
ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان به رادیوآزادی میگوید روند رهایی زندانیان طالب به بهانههای مختلف تاخیر میشود و به همین علت آنها تیم فنی خود را دوباره از کابل فرا خواندند.
اما شماری از مقامهای پیشین طالبان میگویند، آزادی زندانیان طالب ازسوی حکومت افغانستان نشان میدهد که هر دو طرف برای اعتماد بر یک دیگر با هم نزدیک شده اند.
سید اکبرآغا یک مقام پیشین طالبان و رئیس شورای راه نجات بهرادیوآزادی گفت: "حالا نیازاست تا این روند به سرعت پیش برده شود."
او افزود: "هرگاه این کار میان دو طرف به اساس توافق انجام میشد، همان وقت صد درصد و بهزودی زمینه برای مذاکرات بینالافغانی هموار میشد، حالا این کار بهکندی پیش میرود و این نگرانی هم در این بخش وجود دارد که شماری از افراد تبلیغات منفی کنند و این نتیجه خوب نداشته باشد."
این در حالیاست که بهتازهگی گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی افغانستان در اعلامیهای از امریکا انتقاد کرده و پرسیده است که امریکا چرا بر حکومت افغانستان فشار نیاورد تا زندانیان این حزب را نیز آزاد کند؟
پیش از این نیز گلبدین حکمتیار از حکومت افغانستان خواسته بود، که براساس توافق صلح با آنها زندانیان حزب اسلامی را نیز از زندان آزاد کند. اما حکومت افغانستان گفته است که شماری از زندانیان حزب اسلامی را رها کرده است.