خانوادههای شاگردان مکاتب افغان-ترک پس از آن برای اعتراض در برابر دروازۀ وزارت خارجه افغانستان گرد آمدند که به گفته آنان این وزارت در یک مکتوب رسمی از وزارت اقتصاد افغانستان خواستهاست تا فعالیتهای مکتبهای افغان-ترک را در افغانستان متوقف سازد.
کمیته والدین مکتبهای افغان-ترک در کنار این مکتوب، دو تن از استادان این مکتبها بدون کدام ادعا از سه ماه بدینسو زیر نظارت قرار دارند.
آنان در واکنش به زیر نظارت بودن این استادان اعلامیۀ صادر کردند که در آن این اقدام غیر قانونی و خلاف موازین حقوق بشری خوانده شدهاست.
در بخشی از این اعلامیه که از سوی صدیق الله توحیدی یکی از اشتراک کنندهگان این نشست اعتراضی به خوانش گرفته شد آمدهاست:
"ارسال نامه ریاست دوم سیاسی وزارت امور خارجه به وزارت اقتصاد کاملاً غیر قانونی بوده و انحلال موئسسات از صلاحیت هیئت مؤسسان و محکمه ذیصلاح میباشد. اگر تفاهمنامه غیر قانونی میان دولتین در زمینه به امضا برسد، ما با تمام توان در برابر تصامیم غیر قانونی قرار گرفته و حتی اجازه نخواهیم داد که کسی بدون حکم قانونی محکمه وارد حریم این مکاتب شده و یا مدیریت مکاتب را تعویض نماید."
مکاتب افغان-ترک که در حدود ۵۰ کشور جهان فعالیت دارد، از سوی فتح الله گولن ترکی اصل امریکای تبار اداره میشود.
۱۴ مکتب این مؤسسه آموزشی در ۷ ولایت افغانستان نیز فعالیت دارد که حدود ۸۰۰۰ شاگرد در آنها مصروف فراگیری آموزش استند.
گفتنی است که پس از ناکامی کودتای سال ۲۰۱۶ میلادی در ترکیه که فتح الله گولن مسئول برپایی آن خوانده شد، ترکیه از افغانستان خواست تا مسئولیت مکتبهای افغانترک را به دولت آنکشور واگذار کند.
با این همه، تلاش کردیم تا در پیوند به اعتراض و نگرانی خانوادههای شاگردان این مکتبها در افغانستان نظر وزارتهای خارجه و اقتصاد را نیز داشته باشیم؛ اما سخنگویان این وزارتها حاضر به گفتوگو نشدند.
در این میان، عبدالشکور دادرس یکی از کارشناسان حقوقی اقدامات اخیر وزارت خارجه افغانستان را در این باره خلاف قوانین میخواند و میگوید باید به خواستههای معترضان در اعلامیۀ که از سوی آنان نشر شدهاست، رسیدهگی گردد.
وی میگوید:
"در باره تمامی این موضوعات حاکمیت قانون مطرح است، آنها قانون را میشکنند و حق انتخاب شاگردان را پامال میسازند، آنها میخواهند در برابر مهمانانی که ۲۳ سال در اینجا خدمت کردهاند خلاف قوانین، کنوانسیونها و اعلامیههای جهانی اقدام کنند."
پیش از این مسئولان مکاتب افغان-ترک در افغانستان گفتهاند که آنان بهحیث یک نهاد مستقل کار میکنند و به هیچ کشوری ارتباط ندارند.
با این همه، کبیر حقمل مسئول نشرات وزارت معارف افغانستان در پیوند به نگرانی شاگردان این مکاتب و خانوادههای آنان اطمینان میدهد که اقدامی از سوی حکومت در این باره صورت نمیگیرد که در نتیجه آن نظام آموزشی اینکشور صدمه ببیند.
نظیفه محبوبی