لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۶ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۵۹

ولسی جرگه: مکاتب افغان ترک نباید شکار مخالفت‌های سیاسی شوند


اعضای ولسی جرگه افغانستان از چگونگی فعالیت مکاتب افغان ترک در این‌کشور را ستایش کرده می‌گویند، حکومت نگذارد تا این مکاتب شکار مخالفت‌های سیاسی شود.

کمال ناصر اصولی رئیس کمیسیون معارف و تحصیلات عالی این جرگه روز دوشنبه در مراسم اهدای مدال به برخی شاگردان این مکاتب در کابل گفت:

"امیدواری من از سیاسیون و بزرگان افغانستان به خصوص وزارت معارف، رئیس جمهور و رئیس اجرائیه این است که نگذارند تا مکاتب افغان ترک در افغانستان شکار مخالفت‌های سیاسی شود، اگر حکومت می‌خواهد که در افغانستان یک سیستم بسازد باید در ابتدا در اینجا ثابت شود و از مکاتب افغان ترک حمایت صورت گیرد، و به این اساس یک سیستم نهادینه شود."

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که اخیراً حکومت ترکیه تصمیم گرفت تا مسئولیت مکاتب افغان ترک در افغانستان به یک اداره دولتی ترکیه سپرده شود.

ترکیه این تصمیم را به دنبال آن گرفت که در سال گذشته میلادی به دنبال یک کودتای نافرجام بر ضد حکومت فعلی ترکیه ده‌ها تن کشته و صد‌ها تن زخمی شدند.

این کودتا همچنان منجر به این شد تا شماری از مقام‌های ترکیه زندانی شوند.

حکومت ترکیه اتهام راه اندازی این کودتا را به فتح الله گولن زده است.

گولن ترکی نژاد در حال حاضر تابعیت امریکا را دارد و حکومت ترکیه گفته است که مکاتب افغان ترک در افغانستان مربوط فتح الله گولن می‌شوند.

مکاتب افغان ترک از بیست و دو سال بدین‌سو در شش ولایت افغانستان از سوی یک موسسه غیر دولتی ترکیه زیر نام موسسه تعلیمی‌تربیتی افغان ترک یا "چاغ ایجوکیشنل نگو" رهبری می‌شود.

مجیب مهرداد سخنگوی وزارت معارف افغانستان
مجیب مهرداد سخنگوی وزارت معارف افغانستان

مجیب مهرداد سخنگوی وزارت معارف افغانستان روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت، هیئتی که چندی پیش از سوی حکومت تعیین شده بود در این باره کار می‌کند و تا حال کار هیئت به پایان نرسیده‌است.

در همین حال اخیراً نهاد موسوم به "تیکا" یا اداره بین‌المللی انکشافی و همکاری ترکیه در افغانستان خواهان مسدود شدن مکاتب افغان ترک در این کشور شده ادعا کرده‌است که نشانه‌های از چگونگی فعالیت‌های تروریستی در این مکاتب دیده شده اند.

اما یوسف پشتون مشاور رئیس جمهور روز دو شنبه در محفل اهدای مدال به برخی متعلمین مکاتب افغان ترک در کابل گفت، حکومت افغانستان از این مکاتب حمایت می‌کند.

وی همچنان ادعا‌ها در باره آموزش‌های تروریستی در این مکاتب را رد کرد.

وی گفت:

"کسی که در مقابل تروریزم مبارزه می‌کند و حتی نسل‌های آینده را آماده مبارزه می‌کند، آن را حالی کسی متهم می‌کند به مسایل تروریستی، اول اینکه تیکا ظاهراً یک موسسه غیر دولتی است که در مسایل اینچنینی باید مداخله نکند، کدام ثبوتی داری بیار، اگر نداری معذرت خواهی کن و برو خدا حافظت."

ریاست مکاتب افغان ترک پیش از این در باره آوازه‌ها مبنی بر مسدود شدن این مکاتب گفته است، آنان خارج از هر نوع فکر سیاسی، فعالیت می‌کنند.

مکاتب افغان ترک از سال ۱۹۹۵ میلادی به این سو در افغانستان فعالیت می کند که تا حال حدود ۶۰۰۰ متعلم از این مکاتب فارغ شده اند و در حال حاضر نزدیک به هشت هزار تن دیگر مصروف آموزش در این مکاتب اند.

گزارش: نصرت پارسا

XS
SM
MD
LG