آقای ترامپ هدف از این اقدام را کاهش شدید جمعیت غیرقانونی در ایالات متحده گفته است.
برخی آنها در صحبت با رادیو آزادی میگویند که بعد از تحمل سختیهای زیادی خود را به ایالات متحده رساندهاند و اکنون هراس دارند تا دوباره برگردانده نشوند.
یکی از این پناهجویان افغان مقیم امریکا که به دلیل حساسیت موضوع نخواست ناماش در گزارش نشر شود به شرط تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت: "از ۱۰ الی ۱۲ کشور در حدود یک دو ماه با سختیهای بسیار و از وسط جنگلات گذشتیم، بالاخره از مرز امریکا و مکسیکو داخل امریکا شدیم و یک نفس راحت کشیدیم که یک جای امن رسیدیم، ولی میترسیم که ما را دولت دوباره به افغانستان روان نکند چون برای ما سخت خواهد بود و مطمئن هستیم که آنجا زندهگی نمیتوانیم."
یکی دیگر از این پناهجویان که او نیز بخاطر حساسیت موضوع نخواست نام و صدایش در گزارش نشر شود در پیام نوشتاری به رادیو آزادی گفت که به دلیل مشکلات امنیتی مجبور شد از طریق راههای غیر قانونی وارد ایالات متحده شود و در صورت برگشت به افغانستان دوباره زندهگی وی با خطر روبهرو خواهد شد.
در عین حال برخی مدافعان حقوق مهاجرین نیز با ابراز نگرانی در این مورد میگویند، اگر این پناهجویان دوباره به افغانستان برگردانده شوند با مشکلات امنیتی و اقتصادی شدید مواجه خواهند شد.
یونس محمدی، رئیس انجمن پناهندهگان یونان و عضو کمیتۀ کارشناسان مسائل مهاجرت در کمیسیون اروپا به رادیو آزادی گفت: "اگر این مهاجرین به افغانستان برگردانده شوند، اولاً اینها تمام سرمایه و زندهگی شان را از دست دادهاند، یعنی از نظر معیشتی برای اینها زندهگی کردن در آنجا مشکل است و از طرف دیگر تعداد زیاد شان شاید در افغانستان مشکلات سیاسی داشته باشند چون کسانی هستند که با حکومت قبلی یا نیروهای خارجی همکاری داشتند، پس مشکلاتشان شاید بیشتر از مشکلات اقتصادی و اجتماعی باشد."
این درحالیست که خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۱ فبروری گزارش داده که به ادامه عملی کردن فرمان اجرایی دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا، روز پنجشنبه گروهی ۱۳۵ نفری از پناهجویان عمدتاً آسیایی از ایالات متحده به کاستاریکا اخراج شدند.
رویترز به نقل از عمر بدیلا معاون وزیر امنیت کاستاریکا گزارش داده که این پناهجویان که از کشورهای چون افغانستان، ازبکستان، چین، ارمنستان، ترکیه، روسیه، جورجیا، ویتنام، آذربایجان، ایران، اردن، قزاقستان و گانا هستند، اجازه خواهند داشت به مدت یک ماه در این کشور بمانند و در این مدت مقامات بازگشت داوطلبانه آنها به کشورهایشان را هماهنگ میکنند.
تعداد پناهجویان افغان در این گروه اخراج شده به کاستاریکا ۹ تن گزارش شدهاست.
پیش از این نیز گزارشهای نشر شده که حکومت پانامه هم گروهی از پناهجویان دیپورت شده از ایالات متحده به شمول اتباع افغان را از هوتلی در پایتخت این کشور، به مرکزی در جنگل دارین منتقل کردهاند.
این جنگل که در جنوب پانامه موقعیت دارد در سالهای اخیر به مسیر مهاجرت افرادیکه قصد ورود به ایالات متحده را دارند، تبدیل شدهاست.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۰ فبروری به نقل از وزارت امنیت پانامه گزارش داده که از جمله ۲۹۹ پناهجویکه در هوتلی در پانامه نگهداری میشدند، ۱۳ تن آنها به کشورهایشان بازگردانده شدند، ۹۷ تن به پناهگاهی در جنگل دارین منتقل شدند و متباقی ۱۷۵ نفر دیگر هنوز در همین هوتل به سر میبرند.
این پناهجویان نیز شامل افرادی از افغانستان، چین، هند، ایران، نپال، پاکستان، سریلانکا، ترکیه، ازبکستان و ویتنام هستند.
یک پناهجوی افغان در مکسیکو که از وضعیت پناهجویان افغان در پانامه آگاه است و به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام و صدایش در گزارش نشر شود به رادیو آزادی میگوید که آنان وضعیت بدی دارند و در شرایطی قرار داده شدهاند که مجبور شوند قبول کنند تا به کشور شان بازگردند.
تا کنون در مورد تعداد پناهجویان افغانیکه به جنگل دارین انتقال داده شدهاند نیز جزئیات داده نشدهاست.