لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۸ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۱۲

استخبارات امریکا به این باور است که احتمال دارد ویروس کرونا از یک آزمایشگاه انتشار یافته باشد


یک تصویر از ویروس کرونا
یک تصویر از ویروس کرونا

سخنگوی ادارۀ استخبارات مرکزی امریکا (سی آی ای) روز شنبه گفت که به احتمال زیاد ویروس کرونا به گونۀ طبیعی نه، بلکه از یک آزمایشگاه انتشار یافته است.

بر اساس گزارش رویترز، سازمان "سی آی ای" در سال‌های گذشته گفته بود که هنوز به این نتیجه نرسیده است که آیا این ویروس به گونۀ طبیعی شیوع یافته یا توسط انسان در لابراتوار ساخته شده است.

با این حال، تحقیقات "سی آی ای" هنوز به گونۀ قطعی تأیید نمی‌کند که ویروس کرونا عمداً در یک آزمایشگاه ساخته شده است.

آخرین گزارش "سی آی ای" که تحت نظارت ویلیام برنز در ادارۀ جو بایدن، رئیس جمهور پیشین امریکا تهیه شده، روز شنبه، 25 جنوری توسط جان رتکلیف، رئیس جدید این اداره از حالت طبقه‌بندی خارج شد.

بر اساس این ارزیابی جدید که مبتنی بر اطلاعات یا شواهد جدید صورت نگرفته، ویروس کرونا به احتمال زیاد، از آزمایشگاهی در چین بیرون آمده است.

با این حال، سی آی ای سطح قطعیت این نتیجه را "پائین" خوانده است.

ویروس کرونا منجر به یک بیماری همه‌گیر مرگبار در نومبر 2019 مبدل شد.

در مارچ 2023، کریستوفر ری، رئیس دفتر پولیس تحقیقات فدرال ایالات متحده (FBI) گفت که تحقیقات این اداره نشان می‌دهد که منبع شیوع ویروس کرونا احتمالاً یک آزمایشگاه ویروس‌شناسی در ووهان چین بوده است.

در همان زمان،روزنامۀ وال استریت ژورنال همچنین گزارش داد که وزارت انرژی ایالات متحده با "اطمینان کم" به این نتیجه رسیده است که منبع همه‌گیری ویروس کرونا چین بوده و این ویروس ناخواسته از آنجا پخش شده است.

چند ماه بعد، رسانه‌های بریتانیایی از تحقیقاتی خبر دادند که در آن سه دانشمند از مؤسسه ویروس‌شناسی ووهان به‌عنوان اولین بیماران شیوع ویروس کرونا شناسایی شدند.

ویروس کرونا که برای نخستین بار در نومبر 2019 در چین شیوع یافت، سبب ایجاد یک بیماری همه‌گیر شد که به گفتۀ سازمان جهانی صحت، تا آغاز زمستان سال گذشته بیش از 772 میلیون نفر را مبتلا کرد و بیش از 7 میلیون نفر را به کام مرگ کشاند.

با این حال، کارشناسان می‌گویند که تا زمانی که چین یافته‌ها و شواهد خود را در مورد آغاز این همه‌گیری با جامعۀ بین‌المللی به اشتراک نگذارد، نمی‌توان با قطعیت در بارۀ منشأ این ویروس صحبت کرد. چین تاکنون از انجام این کار خودداری کرده و جستجو برای منشأ ویروس کرونا را "سیاسی" خوانده است.

دونالد ترمپ که شیوع ویروس کرونا در اولین دورۀ ریاست جمهوری او آغاز شد، مدت‌ها از این ویروس به عنوان "ویروس چینی" یاد می‌کرد.

سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) در سال 2024، بار دیگر از چین خواست اطلاعات و شواهد خود را در این زمینه با دانشمندان بین‌المللی به اشتراک بگذارد و آن را یک "وظیفۀ اخلاقی و علمی" خواند.

دولت چین به درخواست این سازمان پاسخ داد و گفت که تمام اطلاعات را به اشتراک گذاشته و چیزی را مخفی نگه نداشته است.

XS
SM
MD
LG