لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۶ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۳۲

یک زن افغان: "به دلیل فقر و تنگدستی موی خودم و از دخترم را فروختم"


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

مو برای بسیاری از زنان نماد زیبایی، بازتابی از شخصیت و جذابیت زنانه بوده و جایگاه ویژه در زندگی آنان دارد.

اما شرایط دشوار اقتصادی، فقر و تنگدستی گسترده در افغانستان، شماری از زنان را در مناطق مختلف این کشور به انتخابی سخت واداشته است. فروش موها، این دارایی ارزشمند که بخشی از زیبایی و هویت شان را تعریف می‌کند.

شماری این زنان در صحبت به رادیو آزادی گفتند که به دلیل فقر دست به فروش موهای شان زده‌اند.

آنان مدعی اند که موهای دراز ،سالم و رنگ نشده شان بیشتر خریدار دارد.

مهتاب باشنده شهر کابل یکی از این زنان است، او می‌گوید که نه تنها موی خودش بل‌که از دختر خرُدسال خود را به دلیل فقر و مشکلات اقتصادی قیچی کرده و به فروش رسانیده است.

خودم موی سر خود و از دخترم را فروختم

او در صحبت به رادیو آزادی گفت:

«خودم موی سر خوده و از دخترم را فروختم و زن های همسایه هم از اقتصاد خراب موی سر خود را بفروش می‌رسانند و تمامش از اقتصاد ضعیف است .»

به گفتۀ مهتاب قیمت موی زنان به ضخامت و طول آن بستگی دارد ‌و او موهای خود را بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ افغانی فروخته است.

برخی گزارش‌ها می رسانند که نرخ یک کیلو مو در افغانستان میان ۱۰۰ تا ۱۵۰ دالر است.

نفیسه باشنده ولایت تخار نیز مدعی است که زن همسایه اش به دلیل فقر و تنگدستی موهایش را فروخته است.

این خانواده با مشکل اقتصادی مواجه است از همین خاطر موی سرشان را میفروشند تا یک لقمه نان بدست بیاورند

او به رادیو آزادی گفت:

«این خانم شوهرش در نظام قبلی افسر بود بعد از سقوط نظام شوهرش به کشور ایران سفر کرد و مدت سه سال است که هیچ تماسی با خانمش نداره. این خانواده با مشکل اقتصادی مواجه است از همین خاطر موی سرشان را میفروشند تا یک لقمه نان بدست بیاورند.»

همچنان راضیه باشنده ولایت سمنگان ادعا می‌کند که دو زن ایورش بار ها موی سر شان را فروخته اند.

به گفتۀ راضیه، افرادی هستند که برای خرید مو در کوچه های سمنگان خانه به خانه در می‌زنند:

«مه خودم نفروختم دو زن ایورم که‌ شوهران شان کار و بار ندارند آنها می‌فروشند و به دروازه تک تک می‌کنند که موی دارید آنها فروختند.»

در حالی که زنان در بخش‌هایی از افغانستان فقر، بیکاری و ممنوعیت کار زنان را دلیل فروش موهای خود می‌دانند، طالبان خرید و فروش موی انسان را ممنوع کرده و آن را از نظر شرعی، غیرقابل قبول می‌دانند.

در تازه ترین مورد، وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان یکشنبه ۱۲ جنوری در صفحه اکس، توییترسابق نوشت که سه تن را در ولایت فاریاب در پیوند به خرید و قاچاق بیش از صد کیلو گرام مو بازداشت کرده است.

وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان‌ در (۱۰ دسمبر) سال گذشته اعلام کرد که بر اساس ماده ۱۸ قانون امر به معروف و نهی از منکر، به هدف حفاظت از کرامت و عزت انسانی فروش، استفاده و تجارت اعضای بدن انسان، مانند گرده‌ها، جگر، چشم‌ها و موها ممنوع است و مأموران این وزارت موظف به اجرای این ممنوعیت هستند.

در این حال، فعالان حقوق زنان از روند رو به رشد اقدام زنان برای فروش موهای شان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و آن را بازتابی از بحران عمیق اقتصادی در افغانستان توصیف می کنند.

زنانی که شاغل بودند همه خانه نشین شدند و همه در وضعیت اقتصادی خراب بسر می‌برند و همین باعث شده که زنان موی سرشان را بفروشند

مونسه عمرزاده یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:

«زنانی که شاغل بودند همه خانه نشین شدند و همه در وضعیت اقتصادی خراب بسر می‌برند و همین باعث شده که زنان موی سرشان را بفروشند و این به سلامت روحی و جسمی شان آسیب می رساند و برایشان احساس خجالت و افسردگی را به بار می‌آورد.»

در افغانستان، با توجه به سنت‌ها، داشتن موهای دراز برای زنان رایج‌ است و تعدادی محدود، به‌ویژه در شهرها، تمایل به کوتاه کردن موهای خود دارند.

پس از حاکمیت دوباره طالبان زنان از کار در بسیاری اداره های دولتی و تمامی اداره های غیر دولتی منع شده‌اند ،بسیاری از زنان برای تأمین نیازهای اولیه خود ناگزیر به برخی اقدامات غیرمعمول شده اند، از جمله فروش موی که یک پدیده‌‌ای نادر در افغانستان است.

گفته می شود که مو های طبیعی خریده شده عمدتاً برای ساخت محصولات زیبایی استفاده می‌شود و خریداران آن را به بازارهای بین‌المللی صادر می‌کنند تا موهای طبیعی برای ساخت موهای مصنوعی جهت استفاده سایر افراد به کار برده شود.

XS
SM
MD
LG