خبر ها
رهبر ایران: سقوط رژیم اسد «نقشهٔ مشترک» ایالات متحده و اسرائیل با کمک یک کشور همسایه بود
آیت الله علی خامنهای رهبر ارشد ایران، ایالات متحده و اسرائیل را مسئول سقوط سریع رژیم بشار اسد در سوریه خوانده و گفته است که یک کشور همسایه سوریه هم در این رویداد نقش آشکار داشته است.
خامنه ای این را چهارشنبه ۲۱قوس در سخنرانی خود به تلویزیون دولتی ایران گفته است.
او از کشوری همسایه سوریه که آن را متهم به نقش داشتن در سقوط رژیم اسد کرد، نام نبرد اما براساس گزارش خبرگزاری دی پی ای جرمنی، ظاهراً اشاره خامنه ای به سوی ترکیه است.
ترکیه از شبه نظامیان علیه رژیم بشار اسد حمایت میکند، در حالی که رژیم اسد از سوی ایران و روسیه مورد حمایت نزدیک قرار گرفته بود.
خامنه ای تاکید کرده است که سقوط بشار اسد به معنی تضعیف ایران نیست.
به گفته او، ایران قوی و قدرتمند است و حتی قدرتمندتر خواهد شد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
مقامهای صحی فلسطین: در حمله هوایی اسرائیل دستکم ۲۸ تن در نوار غزه کشته شدند
مقامهای صحی فلسطینی میگویند که در حمله هوایی جدید اسرائیل دستکم ۲۸ نفر به شمول ۷ کودک در نوار غزه کشته شدند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این حمله ساعاتی پس از آن صورت گرفت که مجمع عمومی ملل متحد، قطعنامهی را تصویب کرد که در آن برای آتش بس فوری در غزه درخواست شده است.
در یکی از حملاتی که از چهارشنبه شب تا دیروز انجام شده یک خانه در کمپ پناهجویان النصیرات هدف قرار گرفته است.
از این حمله، شفاخانهی «شهدای الاقصی» در نزدیک شهر البلح خبر داده است.
کشته شدگان و زخمیان رویداد به این شفاخانه منتقل شده اند.
در دو حملهی دیگر ۱۵ تن از افرادی که اعضای کمیتههای محلی بودند، کشته شده اند.
این کمیتهها به هدف مصونیت کاروانهای حامل کمکها، ایجاد شده اند.
در قطعنامهی که روز چهارشنبه توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید، از ادارهی این سازمان در امور پناهجویان فلسطینی نیز حمایت شده است.
اسرائیل ، فعالیت این اداره را تحریم کرده است.
رهبران گروه هفت بر تشکیل حکومت فراگیر در سوریه تأکید کردند
گروه هفت یا هفت کشور صنعتی جهان میگوید که از یک روند انتقالی در سوریه که منجر به حکومت داری معتبر، فراگیر و غیرفرقهای شود، حمایت میکند.
این گروه در اعلامیهای روز پنجشنبه ۲۲ قوس گفت که یک انتقال سیاسی بعد از پایان حکومت استبدادی ۲۴ سالهی بشار اسد باید احترام به حاکمیت قانون، حقوق جهانی بشر بشمول حقوق زنان، محافظت از تمام سوریها، اقلیتهای مذهبی و قومی، شفافیت و پاسخگویی را تضمین کند.
بریتانیا، کانادا، فرانسه، جرمنی، جاپان، ایالات متحده و ایتالیا اعضای گروه هفت اند.
شورشیان مسلح به رهبری هیئت تحریر الشام روز یکشنبه این هفته دمشق را تصرف کردند و رژیم بشار اسد رئیس جمهور مخلوع سوریه سقوط کرد.
این شورشیان روز سه شنبه ۲۰ قوس محمد البشیر را به عنوان رئیس حکومت موقت سوریه تعیین کردند.
هشدار در مورد احتمال بادهای شدید در شمال و غرب افغانستان
ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان میگوید که روز جمعه ۲۳ قوس احتمال بادهای شدید در ولایتهای شمالی و غربی افغانستان وجود دارد.
بر اساس اطلاعیه این ریاست که روز پنجشنبه منتشر شد ، سرعت باد در مناطق مختلف بین ۵۰ تا ۸۰ کیلومتر در ساعت پیشبینی شده است.
در ماه سرطان امسال چندین ولایت افغانستان از جمله ننگرهار شاهد تند بادها همراه با باران و سیل بود که بر اساس ارقام حکومت طالبان در نتیجهی آن ۵۲ نفر جان باختند.
افغانستان یکی از ده کشور آسیب پذیر در برابر تغییرات اقلیمی است.
تأکید رینا امیری بر اقدام جمعی علیه محدودیتهای طالبان در برابر زنان و دختران
رینا امیری، نمایندهی ویژهی ایالات متحده در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان میگوید که اقدامات طالبان در بارهی زنان ، آزار و اذیت جنسیتی به حساب میآید که نیاز به محکومیت واضح و اقدام جمعی دارد.
خانم امیری در شبکۀ ایکس( توییتر سابق) ناوقت روز پنجشنبه، ۲۲ قوس نوشت که نکوهش فرامین طالبان از سوی انتونی بلینکن وزیر خارجهی ایالات متحده را تکرار میکند.
در ادامه آمده است که این فرامین آیندهی افغانستان را به خطر میاندازد، رویاهای زنان و دختران را نابود میکند و زندگی آنها را در معرض خطر قرار میدهد.
بلینکن در ایکس روز چهارشنبه نوشت که ایالات متحده دستورهای تبعیض آمیز طالبان را که به گفتهی او حقوق و زندگی زنان و دختران افغان را به خطر میاندازد محکوم میکند.
وزیر خارجهی ایالات متحده همچنان نوشته است که امریکا قاطعانه از زنان و دختران افغان حمایت میکند.
طالبان گفته اند که حقوق زنان را در چهارچوب شریعت اسلامی رعایت میکنند.
آنها در ادامهی وضع محدودیت ها بر زنان و دختران، به تازگی زنان و دختران را از آموزش در انستیتوتهای طبی در افغانستان منع کردند.
سازمان عفو بینالملل در پستی در شبکۀ ایکس دیروز گفت که با این تصمیم، آخرین مسیر باقیمانده برای آموزش دختران در افغانستان بسته میشود.
این سازمان افزوده که طالبان باید فوراً به سیستم آزار و اذیت جنسیتی پایان دهند.
آی او ام: هنوز هم هزاران تن در هرات با مشکلات مواجه اند
سازمان بینالمللی مهاجرین (آی او ام) میگوید که هزاران تن حتی پس از گذشت بیش از یک سال از زلزلۀ ویرانگر درهرات، همچنان در بازسازی زندگی خود با مشکل مواجه هستند.
این ادارۀ ملل متحد میافزاید که 68 درصد خانوادهها با مشکلات شدید سرپناه مواجه هستند.
این سازمان در گزارشی اعلام کرد که 85 درصد این خانوادهها به آب سالم دسترسی ندارند.
بر اساس گزارش سازمان بینالمللی مهاجرین، 3 درصد از مردم به دستمزدهای ناپایدار روزانه متکی هستند.
این سازمان میگوید، در حالی که بیشتر خانوادهها در پناهگاههای نسبتاً پایدار زندگی میکنند، یکی از هزینههای اولیۀ خانوادهها سرپناه است؛ به گونهای که 68 درصد آنان به دلیل نداشتن سرپناه مناسب در هوای سرد زندگی میکنند.
انتونی بلنکن وزیر خارجۀ امریکا ممنوعیت طالبان بر آموزشهای صحی زنان را نکوهش کرد
وزارت خارجۀ امریکا گفته که این ممنوعیت وضعیت صحی در افغانستان را با چالشهای بیشتری مواجه خواهد کرد.
انتونی بلنکن، وزیر خارجۀ امریکا دیروز (چهارشنبه) در اعلامیهای گفت است که این ممنوعیت جدید از سوی طالبان آخرین نمونه از تلاشهایی است که حقوق و زندگی زنان و دختران افغان را به چالش میکشد و دسترسی آنان به خدمات آموزشی و صحی را دشوار میسازد.
وزیر خارجۀ امریکا افزوده که ممنوعیتهای قبلی طالبان مانع معالجۀ زنان توسط داکتران مرد میشود و آنان را از سفر طولانی بدون محرم منع میکند.
به گفتۀ بلنکن، سیاستهای طالبان نه تنها زنان و دختران افغان، بلکه صحت، آسایش و مصونیت همه افغانها را نیز به خطر میاندازد.
بلنکن گفت که ایالات متحده به کار برای رفع این تحریمها و تشویق سایر کشورها به انجام همین کار ادامه خواهد داد.
حکومت طالبان هفتۀ گذشته بر اساس فرمان ملا هبتالله آخندزاده، رهبرشان که تا هنوز به گونه رسمی آن را تأیید نکرده است، دروازههای انستیتوتهای طبی را در تمام افغانستان مسدود کرد.
مارگارت هریس، سخنگوی سازمان جهانی صحت نیز این ممنوعیت را به اسوشیتدپرس تأیید کرد و گفت که این پیشرفت نگرانیهای جدی را در بارۀ پایداری و تقاضا برای آموزش رسمی کارکنان صحی زن ایجاد میکند.
مراسم جنازۀ خلیلالرحمن حقانی امروز در پکتیا برگزار شد
مراسم جنازۀ خلیلالرحمن حقانی امروز در پکتیا برگزار شد. بر اساس تصاویری که برخی رسانههای محلی نشر کردند، این مراسم تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شده است.
برخی اعضای کابینۀ طالبان از جمله مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرا، سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخله و امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان در مراسم جنازۀ خلیلالرحمان حقانی شرکت کردند.
خلیل الرحمن حقانی، سرپرست وزارت مهاجرین و عودت کنندگان طالبان دیروز در یک حملۀ انتحاری در محوطۀ این وزارت کشته شد.
انس حقانی، برادرزادۀ او به خبرگزاری رویترز گفته که 6 تن دیگر نیز در این حمله کشته شدند.
شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) مسئولیت این حمله را پذیرفته است.
خلیل الرحمن حقانی اولین عضو کابینۀ سرپرست حکومت طالبان است که پس از بازگشت این گروه به قدرت در سال ۲۰۲۱ در افغانستان، کشته میشود.
او کاکای سراج الدین حقانی و برادر جلال الدین حقانی موسس شبکۀ حقانی است.
ملل متحد: پس از سال 2021 برای اولین بار تولید تریاک در میانمار کاهش یافته است
ملل متحد میگوید که پس از سال 2021 برای اولین بار تولید تریاک در میانمار کاهش یافته، اما هنوز هم این کشور بزرگترین تولیدکنندۀ تریاک در جهان است.
این موضوع را ادارۀ مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد (UNODC) گزارش داده است.
پس از کودتای نظامی در سال 2021، میانمار در سال 2023 از افغانستان پیشی گرفت و به بزرگترین تولید کنندۀ مواد مخدر در جهان مبدل شد.
خبرگزاری فرانس پرس به نقل از تحلیلگران گزارش داده است که مدتهاست کشت خشخاش در مناطق دورافتادۀ سرحدی میانمار افزایش یافته؛ جایی که گروههای مسلح اقلیتهای قومی و جنایتکاران آن را به هروئین تبدیل میکنند.
بر اساس گزارش ادارۀ مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد (UNODC)، میانمار در سال جاری میلادی 995 تُن تریاک تولید کرده است.
این اداره چندی پیش گزارش داده بود که تولید تریاک در افغانستان زیر حاکمیت طالبان در 2024 میلادی 443 تُن بوده است.
محمد نبی سه صدمین بازی بین المللی کریکت خودرا انجام داد
محمد نبی عیسی خیل کریکتر مطرح افغانستان دیروز چهارشنبه 21 قوس در بازی مقابل زیمبابوی تبدیل به نخستین افغان شد که سه صدمین بازی بین المللی کریکت اش را انجام داد.
محمد نبی در مصاحبه با کریکت بورد افغانستان گفته، اگرچه تیم افغانستان در مسابقه در مقابل زیمبابوی شکست خورد، اما در مجموع رقابت های را که او برای افغانستان انجام داده، به نفع تیم تمام شده است.
محمد نبی از این تعداد بازی ها برای تیم افغانستان ابراز خوشی و افتخار کرده، گفته که تلاش می کند که نقش پررنگ تر برای تیم داشته باشد.
نبی از سال 2009 بدین سو عضویت تیم ملی کریکت افغانستان را دارد و کریکت افغانستان را در بزرگترین رویداد های دنیا در این رشته همکاری کرده، از او به حیث یک اسطورۀ بزرگ در تاریخ کریکت و ورزش افغانستان، یاد می شود.
تیم ملی کریکت افغانستان روز گذشته نخستین رقابت 20 آوره کریکت را با زیمبابوی در شهر هراری پایتخت آن کشور انجام داد. تیم زیمبابوی در آخرین توپ توانست که تیم افغانستان را با تفاوت چهار ویکت شکست دهد.
رقابت دوم بین این دو تیم فردا جمعه 23 قوس ساعت چهار عصر برگزار می شود و آخرین مسابقه 20 آوره آنها روز شنبه 24 قوس انجام خواهد شد.
پس از آن تیم ملی کریکت افغانستان با زیمبابوی سه مسابقه 50 آوره برگزار می کند و به تعقیب آن 2 مسابقه تست نیز را باهم انجام خواهند داد.
سیف د چلدرین: کودکان افغان در کمپهای یونان با وضعیت دشوار روبهرو هستند
سازمان بینالمللی نجات کودکان (سیف د چلدرین) میگوید که کودکان از جمله افغانها در کمپهای پناهندگان یونان با وضعیت دشواری روبهرو هستند.
گزارشی که به تازگی توسط سازمان بینالمللی نجات کودکان و شورای پناهندگان یونان منتشر شده، واقعیتهای دشواری را که کودکان در کمپهای پناهندگان یونان با آن مواجه هستند، برجسته میکند.
یکی از این واقعیتها از بین رفتن کودکان به دلیل بیتوجهی سیستماتیک خوانده شده است.
بر اساس گزارش سیف د چلدرین، ورود کودکان به یونان در سال 2024 دو برابر شده است.
این سازمان میگوید که در کنار افزایش میزان ورود پناهجویان به یونان در 11 ماه اول 2024، در این مدت بیش از 13 هزار کودک از طریق بحر به یونان رسیده اند که 50 درصد بیشتر از سال گذشته است.