لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۱۲

خبر ها

گروه جی هفت یا کشور صنعتی جهان از نقض حقوق بشر بر دختران و زنان افغان نگران است

گروه جی هفت یا کشور‌های صنعتی جهان.
گروه جی هفت یا کشور‌های صنعتی جهان.

گروه جی هفت یا هفت کشور صنعتی جهان در اعلامیه‌ای مشترک گفته که از نقض دومدار و سیستماتیک حقوق بشر و محدودیت‌های فزاینده که طالبان بر مردم افغانستان به ویژه دختران و زنان وضع کرده اند، نگران است.

وزیران خارجه کانادا، فرانسه، جرمنی، ایتالیا، امریکا، جاپان و اتحادیه اروپا در پایان نشست روز گذشته شان با نشر این اعلامیه اقدامات طالبان را در تضاد با تعهدات بین المللی خواندند و تأکید کردند که افغانستان به عنوان یکی از اعضای جامعه بین المللی باید به این تعهدات پایبند باشد.

این در حالیست که طالبان پس از برگشت به قدرت در تابستان ۱۴۰۰ یک سلسله محدودیت‌های سختگیرانه را بر دختران و زنان افغان وضع کردند از جمله مسدود ماندن مکاتب بالاتر از صنف ششم به روی دختران دانش آموز.

گروه جی هفت همچنان گفته که تحقق افغانستان صلح آمیز و ادغام دوباره این کشور با جهان تنها در صورتی امکان پذیر است که این کشور به تعهدات بین المللی عمل کند و یک حکومت فراگیر در آن ایجاد شود.

هنوز هیچ کشوری حکومت طالبان را در بیش از سه سال به رسیمت نشناخته است.

یکی از پیش شرط‌های جامعه جهانی به خاطر به رسمیت شناختن طالبان، رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران و ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان است.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید مسدود شدن تلویزیون آرزو را نقض آشکار آزادی بیان خواند

برخی از رسانه های تصویری افغانستان
برخی از رسانه های تصویری افغانستان

فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید بستن تلویزیون آرزو و بازداشت کارمندان آن از سوی طالبان را به عنوان نقض آشکار آزادی بیان محکوم کرد.

این فدراسیون در اعلامیه ای که ناوقت روز چهارشنبه، ۱۴ قوس، منتشر کرد، از نهادهای بین المللی حامی رسانه ها خواست که با اعمال فشار بر طالبان، جلو اقدامات "زورگویانه" این گروه را بگیرند.

مرکز خبرنگاران افغانستان نیز پیش از این اعلام کرده بود که طالبان دفتر تلویزیون آرزو را در کابل بسته و هفت کارمند آن را بازداشت کرده اند.

بر اساس اعلام این مرکز، این اقدام طالبان به دلیل آنچه که نشرات "مبتذل" خوانده شده، صورت گرفته است.

این در حالی است که طالبان پیش از این نیز شماری از رسانه ها در کابل و ولایتها را به دلیل نشراتی که آنها خلاف اصول خود میدانند، مسدود کرده بودند.

رباب به عنوان میراث فرهنگی مشترک افغانستان، ایران، تاجکستان و ازبکستان در یونسکو ثبت شد

انواع مختلف رباب در افغانستان
انواع مختلف رباب در افغانستان

هنرساختن و نواختن آله موسیقی سنتی رباب به عنوان میراث فرهنگی ناملموس مشترک افغانستان، ایران، تاجکستان و ازبکستان در یونسکو ثبت شده است.

سازمان عملی و فرهنگی و آموزشی سازمان ملل متحد( یونسکو) روز چهارشنبه، ۱۴ قوس، درنزدهمین جلسه کمیته بین دولتی برای حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس در پاراگوئه این تصمیم را اعلام کرد.

نماینده های افغانستان، ایران، ازبکستان و تاجکستان در این نشست رباب را روح موسیقی این کشور ها و وصل کننده تاریخ فرهنگ این کشور ها با نسل های آینده خوانده اند.

رباب، یک آله موسیقی سنتی است که با استفاده از چوب و تارهای خاص ساخته میشود و از جایگاه ویژهای در فرهنگ و موسیقی این کشورها برخوردار است.

این در حالی است که طالبان پس از به قدرت رسیدن مجدد، نواختن و شنیدن موسیقی را ممنوع و "حرام" اعلام کرده اند.

خطوط برق وارداتی ترکمنستان به ولایت هرات قطع شده است

ولایت هرات
ولایت هرات

ریاست برشنا در هرات اعلام کرده که از دو روز پیش، خطوط برق وارداتی این ولایت از ترکمنستان قطع شده است.

براساس خبرنامه ای که روز چهارشنبه، ۱۴ قوس، منتشر شده، در منطقه بند بغرچر مربوط ولسوالی کشک رباط سنگی، به دلیل سرمای شدید، سیمهای برق وارداتی در هفت نقطه قطع شده اند و هنوز بعد از دو روز وصل نشده اند.

در خبرنامه آمده است که با قطع شدن برق وارداتی از ترکمنستان، نیمی از ساکنان ولایت هرات با کمبود برق مواجه شده اند.

این در حالی است که هیأتی از شرکت برشنا طالبان به ترکمنستان سفر کرده تا قرارداد برق وارداتی برای سال ۲۰۲۵ را تمدید کند.

هر سال در فصل زمستان، به دلیل افزایش مصرف یا قطع شدن لین های برق در برخی مناطق، پرچوی برق در شهرهای مختلف افغانستان، از جمله کابل، شدت میگیرد.

نظامیان پیشین افغانستان در ایران: زندگی دشوار را سپری می‌کنیم

پس از سقوط نظامی جمهوری در افغانستان، بخش اعظم نیروهای اردو و پولیس به کشور های ایران و پاکستان پناهنده شدند
پس از سقوط نظامی جمهوری در افغانستان، بخش اعظم نیروهای اردو و پولیس به کشور های ایران و پاکستان پناهنده شدند

شماری از نظامیان پیشین حکومت قبلی افغانستان که در ایران زندگی میکنند، به روزنامه بریتانیایی ایندیپندنت گفته اند که در شرایط بد اقتصادی زندگی میکنند و انتظار برایشان دشوار شده است.

در گزارشی که این روزنامه روز چهارشنبه، ۱۴ قوس منتشر کرده، یکی از این سربازان پیشین نیروهای خاص گفته است که هر شب با دیدن گرسنگی فرزندانش احساس گناه میکند.

او گفته: «ما زنده هستیم، اما انگار زنده نیستیم و دیگر نمیتوانیم برای رفتن به بریتانیا صبر کنیم.»

حکومت بریتانیا در ماه فبروری امسال، پس از آنکه گزارشهای ایندیپندنت و لایت هوز نشان داد که بسیاری از درخواستهای این نیروها به اشتباه رد شده، بررسی دوباره ۲ هزار پرونده نیروهای ویژه افغان را آغاز کرد.

با برگشت طالبان به قدرت، بسیاری از نیروهای ویژه افغان که با حمایت بریتانیا آموزش دیده بودند، به بریتانیا منتقل شدند.

اما طبق گزارش ایندیپندنت، هنوز تعداد زیادی از این نیروها در ایران و پاکستان به صورت پنهانی و در شرایط سخت اقتصادی زندگی میکنند.

نمایندگان پارلمان کوریای جنوبی طرح استیضاح رئیس جمهور را تهیه و ارائه کردند

 آنان یون سوک یول، رئیس جمهور کوریای جنوبی
آنان یون سوک یول، رئیس جمهور کوریای جنوبی

نمایندگان پارلمان کوریای جنوبی صبح پنجشنبه طرح استیضاح رئیس جمهور این کشور را به پارلمان ارائه کردند.

آنان یون سوک یول، رئیس جمهور کوریای جنوبی، را متهم کرده اند که برای جلوگیری از تحقیقات جنایی علیه خود و خانواده اش، وضعیت نظامی اعلام کرده است.

یون شب سه شنبه وضعیت نظامی را اعلام کرد و گفت که هدف از این اقدام "خنثی کردن نیروهای ضد دولتی" در میان مخالفان سیاسی داخلی است. اما تنها چند ساعت بعد، پس از تنش میان پارلمان و اردوی کوریای جنوبی، این تصمیم لغو شد.

یون، که از سال ۲۰۲۲ به عنوان رئیس جمهور کوریای جنوبی انتخاب شده است، اکنون با آینده ای نامعلوم روبروست.

کیم سونگ وون، یکی از نمایندگان پارلمان، گفت: "این یک جنایت نابخشودنی است."

به گزارش خبرگزاری یونهاپ، طبق قوانین کوریای جنوبی، طرح استیضاح باید ظرف ۲۴ تا ۷۲ ساعت پس از ارائه به پارلمان به رأی گیری گذاشته شود.

پنج جنگجوی مسلح در نتیجه درگیری با نیروهای امنیتی در شمال‌غرب پاکستان کشته شدند

نیروهای امنیتی در یک منطقه نا امن خیبر پختونخوا
نیروهای امنیتی در یک منطقه نا امن خیبر پختونخوا

اردوی پاکستان می گوید که نیروهای امنیتی به یک مخفیگاه جنگجویان مسلح در شمال غرب این کشور امروز چهارشنبه ۱۴ قوس حمله کردند و به دنبال آن درگیری رخداد.

در ادامه گفته شده که در این درگیری ۵ شورشی کشته و دو تن دیگر زخمی شدند.

به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس ، در بیانیۀ اردوی پاکستان آمده است که این حمله در منطقۀ لکی مروت ایالت خیبرپختونخوا صورت گرفته است.

اردو در بارۀ افراد کشته شده و زخمیان رویداد جزییات بیشتر نداده است.

پیش از این حملات عمدتاً علیه تحریک طالبان پاکستان انجام شده بود ، گروهی که بار ها ، نیروهای امنیتی را هدف قرار داده است.

ادعای جبههٔ آزادی افغانستان: دو طالب در یک کمین در ولایت پروان کشته شده و سه تن زخم برداشتند

نشان جبهه آزادذی افغانستان.
نشان جبهه آزادذی افغانستان.

یک گروه مخالف طالبان موسوم به «جبهه آزادی افغانستان» ادعا می کند که در یک کمین نیروهایش در ولسوالی بگرام ولایت پروان ، دو تن از طالبان کشته و سه تن دیگر آنان زخمی شدند.

این جبهه در پستی در شبکۀ ایکس (تویتر سابق ) گفت که در این کمین شام امروز چهارشنبه ۱۴ قوس موتر حامل طالبان در منطقۀ قلعۀ «خواجه های بگرام» هدف قرار داده شد.

طالبان در این باره هنوز چیزی نگفته اند و رادیو آزادی نمی تواند که این ادعا را به طور مستقل تایید کند.

یوناما مسدود شدن انستیتوت های طبی به روی دختران را نگران کننده خواند

تصویر آرشیف: لوگوی یوناما
تصویر آرشیف: لوگوی یوناما

دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان ( یوناما ) دو روز پس از ابلاغ دستور رهبر طالبان در بارۀ مسدود شدن انستیتوت های طبی به روی دختران و زنان در این کشور واکنش نشان داد.

یوناما در اعلامیه ای شام چهارشنبه ۱۴ قوس گفت که از دستور گزارش شدۀ مقامات حاکم که زنان و دختران را از رفتن به انستیتوت های شخصی طبی باز می دارد، به شدت نگران است.

در ادامه آمده که یوناما با استفاده از مجرا های رسمی به تایید این گزارش ادامه می دهد و تااکنون تاییدی رسمی دریافت نکرده است.

در اعلامیه آمده که در صورت تطبیق دستورالعمل گزارش شده محدودیت های بیشتری بر حقوق زنان و دختران در زمینۀ آموزش و دسترسی به خدمات و مراقبت های صحی ایجاد می شود.

وزارت صحت عامۀ طالبان روز دوشنبه دستور تازۀ ملا هبت الله آخندزاده رهبر این گروه را به انستیتوت های طبی در افغانستان ابلاغ کرد.

بر اساس این دستور آخندزاده ، انستیتوت و نهاد های آموزشی طبی سر از روز سه شنبه ۱۳ قوس به روی زنان و دختران در افغانستان بسته شدند.

طالبان در این باره هنوز رسماَ چیزی نگفته اند.

پیش از واکنش یوناما ، اتحادیۀ اروپا ، سازمان عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر این دستور طالبان را نکوهش کرده بودند.

مرکز خبرنگاران افغانستان: طالبان دفتر تلویزیون آرزو را در کابل مسدود کردند

برخی از رسانه های تصویری افغانستان
برخی از رسانه های تصویری افغانستان

مرکز خبرنگاران افغانستان می گوید که طالبان دفتر تلویزیون آرزو را در کابل بسته و هفت کارمندش را بازداشت کردند.

سمیه ولیزاده ، مسئول کمیته دادخواهی و ارتباطات این مرکز به رادیو آزادی گفت که دفتر این رسانه در پیوند به آنچه نشرات "مبتذل" خوانده شده مسدود شده است.

بانو ولیزاده در عین حال به نقل از برخی منابع گفت که دفتر تلویزیون آرزو به دلیل همکاری با رسانه های تبعیدی افغانستان بسته شده است.

در خبرنامۀ مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است که نیروهای استخبارات طالبان و کارمندان وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه امروز چهارشنبه ۱۴ قوس به دفتر تلویزیون آرزو یورش بردند.

طالبان در این باره هنوز چیزی نگفته اند.

از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته ، نگرانی های فزاینده در مورد وضعیت رسانه ها و خبرنگاران در این کشور وجود دارد.

در حالی که طالبان گفته اند که رسانه‌ها در چارچوب شریعت اسلامی آزاد هستند ، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما ) در گزارشی در مورد وضعیت رسانه‌ها پس از حاکمیت طالبان در این کشور در ۶۰ قوس گفت که رسانه‌ها در فضای که با سانسور و محدودیت شدید بر دسترسی به اطلاعات به همراه است، فعالیت می‌کنند.

یوناما طی سه سال گذشته نقض حقوق بشری ۳۳۶ خبرنگار و کارمند رسانه‌‌ای را مستند کرده که شامل ۲۵۶ مورد بازداشت و توقیف، ۱۳۰ مورد شکنجه و بدرفتاری و ۷۵ مورد تهدید می‌شود.

واکنش جدی راشد خان ستاره کریکت در مورد بسته شدن انستیتیوت‌های علوم صحی برای دختران افغان

واکنش راشد خان در شبکه‌های اجتماعی.
واکنش راشد خان در شبکه‌های اجتماعی.

راشد خان ستاره کریکت افغانستان و جهان در مورد بسته شدن انستیتیوت‌های علوم صحی برای دختران افغان واکنش جدی نشان داد.

طالبان جدیدأ فرمان بسته شدن تمامی انستیتیوت‌های علوم صحی برای داختران افغان را صادر کرده است که این موضوع واکنش‌های گسترده در شبکه‌های اجتماعی داشت، راشد خان چهره برجسته ورزشی افغانستان و جهان در صفحه فیسبوک اش احساسات اش را ابراز کرد و بگونه جدی از این حکم طالبان انتقاد کرد.

وی در فیسبوک اش نوشته است که " کسب علم برای هر مرد و زن مسلمان فرض است، بسته شدن دروازه‌های انستیتیوت‌های علوم صحی برای دختران افغان من را مأیوس ساخته است، تصاویر خواهران و مادران ما که در صفحات مجازی منتشر شده است برایم درد دهنده اند، قسمی که اساس و تهداب ترقی کشور به کسب علم و دانش وابسته است، بر همین اساس خواهران ما حق دارند که تعلیم ببینند و در کنار علوم صحی در سایر بخش‌ها نیز مصدر خدمت شوند. امیدوار هستم که در مورد این تصمیم بازبینی صورت بیگیرد و برای خواهران ما بر اساس اصول دینی و اسلامی شرایط علم و دانش فراهم شود".

این در حالیست که دختران در افغانستان بیش از سه سال می‌شود که حق تحصیل، کار و ورزش را در مکان‌های عمومی ندارند و تنها الی صنف ششم می‌توانند به مکتب بروند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG