در اسلامآباد، پایتخت پاکستان، تدابیر امنیتی شدیدی اتخاذ شده و خدمات موبایل و اینترنت بهطور موقت در برخی مناطق قطع شده است.
این اقدامات به دنبال برنامهریزی حامیان عمران خان، صدراعظم سابق که فعلا زندانی است، برای تظاهرات در پایتخت صورت گرفته. این افراد خواستار آزادی عمران خان هستند.
حکومت پاکستان دیروز، ۲۳ نومبر، گفت که اینترنت و تلفون همراه در مناطقی که از نظر امنیتی حساس هستند، موقتاً قطع میشود، ولی در دیگر جای ها مثل همیشه فعال خواهد بود.
هنوز مشخص نیست که کدام مناطق تحت تأثیر قرار میگیرند یا این محدودیتها چه زمانی برداشته میشوند.
این خبر از طریق شبکه اجتماعی «ایکس» (توییتر سابق) منتشر شده که خود این پلتفورم در پاکستان ممنوع است.
مسدود شدن راه های اصلی
حکومت شاه راه های منتهی به اسلامآباد را که پیشبینی میشود معترضان از آنها برای ورود به شهر استفاده کنند، مسدود کرده.
همچنین بسیاری از جاده های اصلی شهر با کانتینر بسته شده و نیروهای پولیس و شبهنظامی با تجهیزات ضدشورش در جاهای مختلف مستقر شدهاند.
پولیس اسلامآباد در بیانیهای گفته که تجمعات از هر نوعی که باشد طبق قوانین موجود ممنوع است.
عمران خان از اگست ۲۰۲۳ در زندان است و بیش از ۱۵۰ دوسیه قضایی علیه او باز شده که اتهاماتی مثل فساد مالی و تحریک به خشونت را دربر می گیرد.
اما خان و حزبش، تحریک انصاف پاکستان (PTI)، این اتهامات را کاملاً سیاسی و بیاساس میدانند.
منطقه سرخ
حامیان عمران خان بیشتر از شبکههای اجتماعی برای درخواست آزادی او استفاده میکنند و از پیامرسانهایی مثل واتساپ برای اطلاعرسانی و هماهنگی تجمعات بهره میبرند.
علی امین گنداپور، وزیر اعلی ایالت خیبر پختونخوا و یکی از نزدیکترین افراد به عمران خان، از معترضان خواسته که در ورودی منطقه سرخ اسلامآباد، جایی که به D Chowk معروف است، جمع شوند. این منطقه شامل ساختمان پارلمان، دفترهای مهم دولتی و سفارتخانههاست.
گنداپور در یک پیام ویدیویی که دیروز ۲۳ نومبر منتشر شد، گفته عمران خان از آنان خواسته تا زمانی که تمام خواستههاشان برآورده نشود، آنجا بمانند. خودش هم قرار است بزرگترین گروه معترض را به سمت اسلامآباد رهبری کند.
خشونت در جریان اعتراض های گذشته
ماه گذشته هم یک تجمع PTI در اسلامآباد به خشونت کشیده شد. در آن رویداد، یک پولیس کشته، ده ها مأمور امنیتی زخمی و تعدادی از معترضان بازداشت شدند.
معترضان و مقامات، همدیگر را مقصر این خشونتها میدانستند. قطع شدن اینترنت و موبایل در آن اعتراضها باعث شد ارتباطات و خدماتی مثل بانکداری و انتقال غذا با مشکل مواجه شود.
مقامات محلی گفته اند که دستکم ۲۵ نفر، که بیشتر آنها شیعه بودند، در ۲۲ نومبر در جریان خشونتهای فرقهای تازهای در منطقه کرم در ایالت خیبرپختونخوا کشته شدهاند.
دو روز پیشتر از این رویداد، افراد مسلح به کاروانی از موترها حمله کرده و دهها نفر را کشتند. بسیاری از ساکنان کرم سنی هستند.
ساکنان محلی در منطقه باگان در کرم به رادیو مشال گفتند که جمعیتی خشمگین متشکل از صدها نفر از شیعیان، چندین فروشگاه و خانه را به آتش کشیدهاند. ساکنان منطقه نیز مدعی شدهاند که برخی از افراد ساکن در این منطقه مفقود شدهاند.
جاویدالله محسود، مسئول اداره منطقه کرم، در گفتوگو با رادیو مشال دیروز گفت که درگیریهای تازه بهطور غیرمنتظرهای آغاز شده و مقامات نتوانستند به تعداد کافی نیرو برای کنترول اوضاع اعزام کنند.