لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۳۲

سازمان کشورهای مستقل مشترک‌المنافع از ایجاد کمربند امنیتی در اطراف افغانستان حمایت کرد


به دلیل افزایش تهدیدات امنیتی از افغانستان، کشورهای منطقه در حال ایجاد «کمربند امنیتی» در این کشور هستند.
به دلیل افزایش تهدیدات امنیتی از افغانستان، کشورهای منطقه در حال ایجاد «کمربند امنیتی» در این کشور هستند.

سازمان کشورهای مستقل مشترک‌المنافع (سی آی اس) اعلام کرده است که به منظور جلوگیری از خطرات احتمالی از خاک افغانستان، از ایجاد یک کمربند امنیتی در اطراف این کشور حمایت می‌کند.

هرچند جزئیات مربوط به چگونگی ایجاد این کمربند و زمان دقیق آن مشخص نیست، اما به گزارش آژانس خبری تاس روسیه به نقل از سرمنشی‌ این سازمان، در جلسه‌ای که در مسکو برگزار شده، از این اقدام حمایت شده‌است.

این خبرگزاری روز پنجشنبه «۰۷ نومبر» در گزارشی گفته، سرگی لبیدیف ابراز امیدواری کرده که این اقدام به "کنترول فعالیت‌های سازمان‌های تروریستی بین‌المللی، قاچاق مواد مخدر و سلاح و جلوگیری از مهاجرت غیر قانونی" کمک کند.


این نگرانی‌ها در حالی مطرح می‌شود که در بیانیه مشترک کشورهای عضو گروه بریکس به رهبری روسیه در ۱۶مین مجمع این گروه در ماه اکتبر، به تهدیدات تروریستی از افغانستان اشاره شده و گفته شده بود که باید اقدامات بیشتری در افغانستان انجام شود تا اطمینان حاصل شود که خاک این کشور از سوی تروریست‌ها استفاده نمی‌شود.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداده، اما پیش از این حکومت طالبان بارها ادعاهای مربوط به تهدیدات متوجه کشورهای دیگر از خاک افغانستان را رد کرده‌است.

اما ایجاد کمربند امنیتی در افغانستان چیست و چی اهمیتی برای افغانستان دارد؟
اسحاق اتمر، کارشناس مسائل امنیتی و استاد پوهنتون در جرمنی، ایجاد کمربند امنیتی در اطراف افغانستان را به نفع این کشور می‌داند و در مورد چگونگی آن به رادیو آزادی گفت: "تا جایی‌که مشخص است، نیروهای هر کشور در خاک خود خواهند بود و کشورها نیروهای امنیتی را که باید در این کمربند امنیتی مشارکت داشته باشند، مشخص می‌کنند و همه آن‌ها سپس به طور همزمان تمرینات نظامی مشترک انجام می‌دهند. چنین تمریناتی قبلاً توسط تاجیکستان و روسیه انجام شده و کشورهای دیگر نیز این روند را به همین شکل ادامه خواهند داد. فایده‌اش برای افغانستان این خواهد بود که ممکن است تروریست‌ها از آن طرف به افغانستان بیایند و با این کار جلوی آنها گرفته شود.»

ایست بازرسی طالبان در کابل
ایست بازرسی طالبان در کابل


طرح ایجاد کمربند امنیتی در مرز افغانستان برای نخستین بار در جنوری ۲۰۲۲ توسط امام علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان در جلسه ویژه‌ای از سازمان پیمان امنیت جمعی در شهر دوشنبه مطرح شد.

او در آن زمان گفته بود که به دلیل افزایش تهدیدات امنیتی از افغانستان، کشورهای منطقه باید «کمربند امنیتی» را در اطراف افغانستان ایجاد کنند.

غوث جانباز، دیپلومات سابق و کارشناس مسایل سیاسی که وضعیت آسیای مرکزی را زیر نظر دارد، در باره تأثیر این کمربند امنیتی بر افغانستان به رادیو آزادی گفت: "این کمربند می‌تواند برای افغانستان هم نتایج مثبت و هم منفی داشته باشد. اگر افغانستان نیز در این کمربند یا طرح گنجانده شود، نتایج آن مثبت خواهد بود، اما اگر افغانستان در آن نباشد، ممکن است این مسئله افغانستان را بیشتر به حاشیه براند."


سازمان کشورهای مستقل مشترک‌المنافع در سال ۱۹۹۱ پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تشکیل شد و کشورهای عضو آن شامل روسیه، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، ارمنستان، آذربایجان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و مولداوی هستند.

XS
SM
MD
LG