لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۵۹

زنان و دختران خبرنگار از فشار های روز افزون و محدودیت های کاری در افغانستان شکایت دارند


تصویر آرشیف: یکی از رادیو های محلی ولایت کندهار.
تصویر آرشیف: یکی از رادیو های محلی ولایت کندهار.

برخی از زنان و دختران خبرنگار در کابل و ولایات در صحبت با رادیو آزادی می‌گویند، با گذشت هر روز محدودیت‌های طالبان در برابر رسانه‌ها به گونهٔ بی‌پیشنه‌ء در حال افزایش است و این روند، فعالیت آنان را متاثر ساخته ساخته است.

یک خبرنگار زن در کابل که مدت پنج سال می‌شود با رسانه‌های مختلف داخلی مصروف کار خبرنگاری است می‌گوید، فرمان‌های محدود کنندهٔ اخیر طالبان سبب شده بیشتر زنان خبرنگار کار شان را از دست بدهند.

او که به علت حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:

«پس از محدودیت‌ها شماری زیادی از زنان از کار بی‌کار شدند و یا رسانه‌ها پس از تعطیلی شان زنان را از کار جواب دادند، بیشتر این زنان نان آور خانه‌های شان است، ما از نهادهای حامی رسانه‌ها خواهان این استیم که نگذارند صدای آزادی بیان ومردم خاموش شود.»

یک گوینده خبر در تلویزیون خصوصی طلوع-- کابل
یک گوینده خبر در تلویزیون خصوصی طلوع-- کابل

یک خبرنگار دیگر زن در ولایت هرات به علت حساسیت موضوع نخواست نام و صدای اصلیش در گزارش منتشر شود، به رادیو آزادی گفت، محدودیت‌های حکومت طالبان برخبرنگاران به ویژه خبرنگاران زن او را مجبور به خودسانسوری کرده است:

«هر گزارشی که ما کار می‌کنیم خودش در تلویزیون نشر می‌شود یک تهدید است به خاطر این تهدید‌ها مجبور به خودسانسوری می‌شوم، این همه موارد ما را با یک آیندهٔ مبهم مواجهٔ می‌کند، حالا فرض کنید اگر محدودیت‌ها زیاد شود و من خبرنگار زن دیگه اجازهٔ کار را نداشته باشم واقعن یک ناامیدی است.»

یک بانوی خبرنگار در فاریاب: این وضعیت زنان خبرنگار را نگران کرده و آن‌ها با بسیار ترس در رسانه‌ها کار می‌کنند

از سوی هم یک خبرنگار دیگر از ولایت فاریاب می‌گوید، بنابر فشارهای بیش از حد طالبان بر رسانه‌های داخلی، سبب ایجاد وحشت برای زنان خبرنگار در ساحهٔ کاری شده است. او که نخواست نام اش به دلیل حساسیت موضوع در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:

«این زنان خبرنگار را نگران کرده و آن‌ها با بسیار ترس در رسانه‌ها کار می‌کنند، زیرا در بیشتر ولایات زنان محدود هستند، ترس از این دارند که به بهانهٔ نداشتن محرم از داخل رسانه‌ها از سوی امر به معروف بازداشت نشوند، خبرنگاران این بسیار نگران کننده است و خبرنگاران زن را به وحشت انداخته است.»

به اساس گزارش‌ها پیش از حاکمیت طالبان ۱۷۰۰ زن در رسانه‌ها مصروف کار بودند که در حال حاضر تنها ۵۶۰ زن خبرنگار توانسته‌اند به کار شان ادامه دهند.

این درحالیست که اخیرا نهاد آزادی مطبوعات زنان «ومن پریس فریدم» از آنچه که تهدید های «غیر قابل تصور »در برابر زنان خبرنگار در افغانستان خوانده ابراز نگرانی کرده است.

«دبلیوپی اف» گفته که در پنج سال گذشته حد اقل ۳۳ مورد تهدید به شمول هفت مورد قتل در برابر خبرنگاران زن در افغانستان را ثبت کرده است.

گزارش افزوده که خبرنگاران زن افغان مجبور به زندگی در تحت حاکمیت «ظالمانهٔ »طالبان هستند و فشارها، سانسور، قوانین ظالمانه، خشونت، آزار و اذیت و تهدیدات‌های بی‌شماری را در برابر خود و خانواده هایشان در کشوری که زندگی می‌کنند متحمل می‌شوند.

طابان با تسلط به قدرت در افغانستان تلاش کرده اند تا کنترول بیشتری بر رسانه ها و نهاد های حامی رسانه ها در افغانستان داشته باشند.
طابان با تسلط به قدرت در افغانستان تلاش کرده اند تا کنترول بیشتری بر رسانه ها و نهاد های حامی رسانه ها در افغانستان داشته باشند.

در ادامه آمده که آزادی مطبوعات در افغانستان تحت حاکمیت طالبان پس از اگست ۲۰۲۱ در معرض تهدیدات و چالش‌ها قرار گرفته است.

زیرا به گفتهٔ گزارش حکومت طالبان خبرنگاران را از حق کار آزاد محروم کرده و صدای آن‌ها را از طریق قوانین سرکوبگرانه و ممنوعیت خاموش کرده است.

در این حال مسئولان حکومت طالبان پیش از این گفته‌اند که خبرنگار را به جرم خبرنگار بودن بازداشت و شکنجه نکرده‌اند و به اساس منافی ملی به آزادی بیان متعهد اند.

از آزادی مطبوعات زنان از جامعهٔ جهانی می‌خواهد که خبرنگاران زن افغان را در اولویت قرار داده و از آزادی مطبوعات در افغانستان دفاع کند و برای محافظت از جان آن‌ها حمایت فوری ارائه دهد.

طالبان برعلاوهٔ سایر محدودیت‌ها بر رسانه‌ها، اخیرا رسانه‌های تصویری را از گرفتن و نشر تصاویر موجودات زنده منع کرده‌اند.

مرکز خبرنگاران افغانستان در واکنش به این موضوع گفته است که ممنوعیت نشر تصاویر موجودات زنده در رسانه‌های محلی افغانستان سبب بیکار شدن کارمندان رسانه‌ای بیشتر خواهد شد.

مرتبط

XS
SM
MD
LG