پس از مسدود شدن سفارتهای افغانستان در بریتانیا و ناروی، وزارت خارجه طالبان میگوید حکومت آنان به این باور است که ربط دادن امور قونسلی با مسایل سیاسی نه تنها مشکلزا است بلکه به گفته این وزارت طالبان، حقوق مردم را نیز زیر پا میکند.
ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان، روز شنبه ۷ میزان با نشر یک پیام ویدیویی در صفحه ایکس (توییتر سابق) با اشاره به کنوانسیون ویانا گفته خدمات قونسلی ربطی با رسمیتشناسی ندارد، وزارت امور خارجه آنان تلاش میکند تا خدمات قونسلی را از طریق مجراهای دیپلوماتیک با کشورهای غربی به افغانها در خارج از کشور ارائه کند.
اما شماری از افغانها در خارج از کشور میگویند، ارائه خدمات قونسلی از طریق مجراهای دیپلوماتیک از سوی طالبان با مشکلاتی به همراه است. نوراحمد یورتداش، یک مهاجر افغان مقیم ترکیه، در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"اگر قونسلگریهای افغانستان بسته شوند، وزارت خارجه طالبان چگونه میتواند به میلیونها افغان که در مهاجرت هستند، خدمات ارائه کند؟ این ناممکن است. پس از این که حکومتها قونسلگریها را به طالبان واگذار کردند، برخی مشکلات است، مثلا کسانی که کارمندان حکومت پیشین، فعالان مدنی و خبرنگاران هستند، به راحتی نمیتوانند اسنادشان را طی مراحل کنند و خودشان حضور داشته مشکلشان را حل کنند."
حمیدالله وحیدی، یک مهاجر افغان در جرمنی، هم نگرانیاش را در این مورد با رادیو آزادی شریک کرد:
"ما شنیدیم که سفارت افغانستان در لندن مسدود شده و این به نحوی شدیدا مردم را نگران کرده است. خواست مردم در بیرون از افغانستان این است که خدمات از طریق قونسلگری و سفارتخانههای افغانستان در هر کشوری که است باید صورت بگیرد، تا این که هیچگونه مشکلی برای مهاجرین پیش نیاید."
برخی دیپلوماتان سابق افغان هم این اقدام را تلاش طالبان برای به رسمیت شناخته شدن میخوانند. غوث جانباز، یکی از آنان، در مورد به رادیو آزادی گفت:
"این گروه با این اقدام خود میخواهد بالای کشورهایی که سفارتهای افغانستان هنوز تحت کنترل اینها نیست، فشار وارد کند و پروسه به رسمیت شناختن خود را به یک مرحله دیگر برساند. دیگر این که اقدامات را روی دست گرفتن که ضرر اساسی آن برای افغانها است، برعکس ادعایشان که میخواهند حقوق افغانها را تأمین کنند، این اقدامشان در تضاد با منافع افغانها است."
این نگرانیها در حالی مطرح میشوند که روز جمعه ۲۷ سپتمبر سفارت افغانستان در لندن مسدود شد. وزارت خارجه بریتانیا گفته که تصمیم بسته شدن سفارت افغانستان در لندن پس از آن گرفته شد که طالبان کارکنان این سفارت را فاقد اعتبار خواندند. در ۱۲ سپتمبر سفارت افغانستان در ناروی بسته شد و پیش از آن سفارت این کشور در واشنگتن نیز مسدود شده بود.
همچنان وزارت خارجه جرمنی تصمیم طالبان مبنی بر بیاعتبار کردن فعالیت سفارتها و قونسلگریهای افغانستان در برلین و بن را پذیرفته و گفته بود که این خدمات از طریق قونسلگری شهر مونشن که با طالبان تعامل دارد انجام شود.
وزارت خارجۀ حکومت طالبان در سیام ماه جولای اعلام کرد که خدمات قونسلی ۱۴ نمایندگی دیپلوماتیک افغانستان در بیش از ده کشور اروپایی، کانادا و استرالیا را به دلیل تعامل نکردن با حکومت آنان نمیپذیرد.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان، به تاریخ ۲۷ سنبله در نشست خبری زیر نام "حسابدهی حکومت به ملت" در کابل ادعا کرد که روابط آنها با کشورها بهتر شده است و به تعداد ۳۹ سفارتخانه و قونسلگری از حکومت آنها اطاعت میکنند و خدمات در بخشهای مختلف به شمول تمدید پاسپورت و ویزه به افغانها از طریق قونسلگریها و سفارتها ادامه دارد.