افغانستان
کمیته حفاظت از خبرنگاران از طالبان خواست ممنوعیت پخش برنامههای سیاسی از رسانه ها را پس بگیرد
کمیته حفاظت از خبرنگارانCPJ می گوید که حکومت طالبان باید تصمیمش در مورد ممنوعیت پخش زنده برنامه های سیاسی در رسانه های افغانستان را پس بگیرد.
این کمیته روزگذشته سه شنبه (۳ میزان) این را با نشر اعلامیه ای در صفحه انترنتی خود گفت.
در این اعلامیه به نقل از بیه لی یی، هماهنگ کننده برنامه آسیایی کمیته حفاظت از خبرنگاران آمده که گفته است، محدودیت های جدید از سوی طالبان نشان دهنده پایان آزادی های اساسی رسانه ها در افغانستان است.
به گفته خانم بیه لی یی، این اقدام تلاش برای مبدل کردن رسانه ها به ابزار تبلیغاتی طالبان می باشد که باید به یکبارگی و برای همیشه متوقف شود.
کمیته حفاظت از خبرنگاران به نقل از دو خبرنگار که نام هایشان را ذکر نکرده می گوید که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان روز یکشنبه مدیران رسانه ها را در شهر کابل احضار نموده و فهرست از محدودیت های تازه آزادی رسانه ها را صادر کرد.
براساس این محدودیت ها، خبرنگاران که برنامه های سیاسی زنده را همه روزه تولید می کنند باید هر صبح در مورد موضوعات و شرکت کننده های پیشنهادی آن از طالبان تاییدی بگیرد و سپس برنامه ها را ضبط کنند و این برنامه ها باید پیش از نشر از سوی طالبان تایید شوند.
پیش از این سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان روزدوشنبه مدعی شد که حکومت طالبان، فهرست تحلیلگران و مهمانان مورد اعتماد خود را به بحث های سیاسی رسانه ها معرفی کرده است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
معترضان در چمن به حکومت پاکستان هشدار دادند، تا راه چمن – اسپین بولدک را باز کند
معترضان در چمن به حکومت پاکستان هشدار دادند، تا فردا چهارشنبه راه چمن – اسپین بولدک را به روی افراد مصروف کسب و کار کوچک و مسافران باز کند و بگذارد دارندگان تذکره افغانستان و کارت شناسایی پاکستان از این مسیر تردد کنند.
معترضان گفته اند که اگر درخواست شان پذیرفته نشود، این راه را به روی انتقال اموال صادراتی و وارداتی خواهند بست.
صادق خان، رهبر معترضان به رادیو آزادی گفت که ممنوعیت وضع شده از سوی پاکستان سبب شده است تا قاچاقبران از مردم به گونۀ غیرقانونی پول بگیرند.
اعتراضها در چمن حدود ۱۴ ماه پیش زمانی آغاز شد که حکومت پاکستان اعلام کرد که افراد برای تردد از این مسیر باید پاسپورت و ویزا داشته باشند.
اما معترضان استدلال میکنند که این اقدام پاکستان در زمینۀ تردد مردم مشکل ایجاد کرده است.
شارژدافیر بریتانیا از ممنوعیت تازۀ طالبان بر تحصیل دختران عمیقاً ابراز نگرانی کرد
یک مقام ارشد بریتانیا با اشاره به ممنوعیت تازۀ طالبان بر تحصیل دختران، در این مورد عمیقاً ابراز نگرانی کرده است.
رابرت دیکسن، شارژدافیر سفارت بریتانیا برای افغانستان امروز در شبکۀ ایکس یا توییتر سابق نوشت، که جلوگیری از دسترسی زنان به تحصیلات طبی در افغانستان«بیحرمتی» دیگر به حق زنان به تحصیل است.
او افزوده است که این اقدام طالبان، دسترسی زنان و دختران افغان به مراقبت صحی را بیشتر محدود میکند.
بر اساس دستور طالبان، انستیتوتها و نهادهای علوم صحی سر از سه شنبه ۱۳ قوس به روی دختران در افغانستان مسدود شد.
پیش از این، حکومت طالبان مکتبهای متوسطه و لیسه و پوهنتونها را به روی دختران بسته بودند.
یوناما از حکومت طالبان خواست سهم معلولین در توسعۀ پایدار افغانستان را به رسمیت بشناسد
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد برای افغانستان امروز در روز جهانی معلولین از حکومت طالبان خواسته است که سهم معلولین در توسعۀ پایدار افغانستان را به رسمیت بشناسد.
در بیانیهی یوناما آمده است که موانعی در برابر دسترسی معلولین به آموزش، اشتغال، مراقبتهای صحی و مشارکت در زندگی رو به رو استند.
در این حال، ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهی ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان خواهان اقدام محلی و جهانی برای حفاظت از حقوق افراد معلول در افغانستان شده است.
آقای بنیت، در شبکه ایکس یا توییتر سابق نوشت که در کنار میلیونها شهروند افغانستان که دچار معلولیت استند، میایستد.
او افزوده است که صدای این افراد باید شنیده شود.
پیش از این شماری از افراد معلول در صحبت با رادیو آزادی، از نارساییها و مشکلات جدی اقتصادی و اجتماعی در جامعه شکایت کرده اند.
شورای امنیت سازمان ملل در ماه روان میلادی در مورد وضعیت کنونی افغانستان بحث خواهد کرد
شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد که در ماه روان میلادی در مورد وضعیت کنونی افغانستان بحث خواهد کرد.
روز برگزاری این نشست مشخص نشده است.
بر اساس این بیانیهی شورای امنیت، انتظار میرود روزا اوتونبایووا، رئیس دفتر هیئت معاونت ملل متحد برای افغانستان، یوناما، اندریس مونتال وو سوسا، رئیس بخش افغانستان کمیته تحریمهای ملل متحد و نیز نماینده دفتر هماهنگی امور بشردوستانه یا اوچا گزارشهای خود را در نشست شورای امنیت پیشکش خواهند کرد.
در ادامه آمده است که موضوعات مختلف از جمله تمدید ماموریتهای گروه نظارتی کمیته تحریمهای افغانستان و یوناما، در دستور کار این نشست شامل خواهند بود.
ماموریت یوناما در هفدم ماه مارچ سال آینده به پایان میرسد.
کمیته بین المللی صلیب سرخ: در ۹ گذشته به درمان بیشتر از یازده هزار کودک در افغانستان کمک کردیم
کمیته بین المللی صلیب سرخ می گوید در ۹ ماه اول سالجاری برای علاج ۱۱ هزار کودک افغان از بیماری های مادرزادی کمک کرده است.
خبرنامه ای روز دوشنبه این کمیته گفت که ازماه جنوری تا سپتمبر درمراکز طبی خود درمناطق مختلف افغانستان به ۱۱ هزار و۴۳ کودک که به اختلال دماغی Cerebral palsy دچار بودند کمک های حیاتی ارائه کرده است.
کمیته بین المللی صلیب سرخ می افزاید که درعین زمان سال گذشته ۱۱ هزارو ۲۹۶ کودک مبتلا به این گونه بیماری، مداوا شده بودند.
کمیته بین المللی صلیب سرخ در کابل و برخی از ولایات افغانستان کلینیک ها و مراکز صحی را به ویژه مراکزی را که به مصدومین جنگ کمک های صحی فراهم می کنند، حمایت می کند.
نیروهای ایرانی در امتداد سرحد افغانستان تمرینات نظامی انجام دادند
حکومت ایران می گوید که درامتداد سرحدات شرقی خود با افغانستان تمرینات نظامی ضد تحرکات هراس افگنی انجام داده است.
رادیو تلویزیون دولتی ایران روز دوشنبه گفت که این تمرینات قوای زمینی ایران در همآهنگی وهمکاری با حکومت طالبان و دیگر کشورهای همجواردرشرق ایران انجام شده است.
خبر می افزاید که دراین تمرینات از هلیکوپترها وتجهیزات نظامی دیگر استفاده شده است.
ایران ۶۵ کیلومتر از سرحدات خود با افغانستان را حصار کشی کرده گفته که تا پایان سالجاری کار بازسازی تاسیسات در امتداد ۳۰۰ کیلومتر دیگر تکمیل خواهد شد.
ایران و سایر کشور های همسایه افغانستان از نقوذ گروه های تروریستی به قلمرو های خود نگران اند. این درحالی است که طالبان همواره اطمینان داده اند که خاک افغانستان علیه هیچ کشوری مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.
منیژه صدیقی فعال حقوق زنان: در کشور همسایه در بلاتکلیفی به سر می برم
منیژه صدیقی فعال حقوق زنان که چندین ماه در کابل در بند طالبان بود میگوید که در حال حاضر در یکی از کشورهای همسایه در بلاتکلیفی به سر می برد.
خانم صدیقی در ویدیوی که برخی از فعالان حقوق زنان روز یکشنبه ۱۱ قوس در شبکۀ ایکس (توییتر سابق ) منتشر کردند گفته که به دلیل نداشتن مدرک قانونی اقامت، از احتمال اخراج به افغانستان نگران است.
«فعلاً در یکی از کشورهای همسایه در یک وضعیت بد و رقت بار با مشکلات اقتصادی، امنیتی و بدون مدارک قانونی به سرمیبرم. با هر نهاد حقوق بشر، با هر فعال حقوق بشر و فعال حقوق زن که به تماس شدم و درخواست دادم به درخواستهای من توجه نکردند.»
منیژه صدیقی یکی از زنان معترض در ماه حمل امسال پس از سپری کردن حدود هفت ماه در زندان طالبان آزاد شد.
بانو صدیقی گفته که در زندان مورد شکنجۀ جسمی و روحی و بدرفتاری قرار گرفته است.
طالبان در مورد این اظهارات او هنوز چیزی نگفته اند.
طالبان از زمان بازگشت به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته دهها نفر شامل فعالان حقوق زنان، اعضای جامعۀ مدنی، استادان پوهنتون و خبرنگاران را بازداشت و زندانی کردند. بسیاری آنان بعد از مدتی دوباره رها شدند.
سازمانهای حقوق بشری پیوسته از حکومت طالبان خواسته اند که از بازداشتهای خودسرانه دست بکشد.
بیش از ۱۰۰ نفر به دلیل کشت کوکنار در بدخشان بازداشت شدند
یک مقام محلی طالبان در بدخشان می گوید که بیش از ۱۰۰ نفر به دلیل کشت کوکنار در این ولایت روز یکشنبه ۱۱ قوس بازداشت شدند
شفیق الله حفیظی، مدیر مبارزه با مواد مخدر قوماندانی امنیۀ طالبان در بدخشان دیروز گفت که این افراد به شمول باشندگان چندین روستا هنگام کشت کوکنار دستگیر و به محکمهٔ ابتدایی این ولایت معرفی شدند.
ملاهبت الله آخندزاده رهبر طالبان در ماه حمل سال ۱۴۰۱ هجری شمسی طی فرمانی، کشت کوکنار، تولید و قاچاق مواد مخدر را در افغانستان منع کرد.
درحالی که طالبان میگویند که در نتیجۀ این دستور آخندزاده، از کشت کوکنار و تولید مواد مخدر در افغانستان جلوگیری شده است، ادارۀ مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد در ماه عقرب گفت که کشت کوکنار در افغانستان در سال جاری ۱۹ درصد افزایش یافته است.
سره میاشت ۲۳ کودک مبتلا به سوراخ قلب را برای درمان به شفاخانههای کابل معرفی کرد
جمعیت افغانی سره میاشت در کنترل طالبان میگوید که ۲۳ کودک مبتلا به سوراخ قلب را برای درمان به شش شفاخانۀ داخلی در کابل معرفی کرد.
این اداره در پستی در شبکۀ ایکس (توییتر سابق ) روز یکشنبه ۱۱ قوس گفت که درمان این کودکان با کمک مالی هلال احمر افغانی انجام میشود.
گفته نشده که تداوی این کودکان چقدر هزینه بر میدارد.
دهها کودک بیمار به شمول اطفال مبتلا به سوراخ قلب در افغانستان سالانه برای تداوی به کمک مالی نهاد خیریۀ «دهکدۀ صلح آلمان» به جرمنی نیز فرستاده میشوند.
یک شهروند افغان در یزد ایران اعدام شد
یک سازمان حقوق بشری ایران موسوم به «حالوش» میگوید که سه تن از جمله یک شهروند هجدۀ سالۀ افغانستان در زندان یزد ایران اعدام شده اند.
این سازمان در گزارشی در وبسایت خود روز یکشنبه ۱۱ قوس گفت که احکام اعدام این افراد به اتهام قتل و جرایم مرتبط با مواد مخدر روز پنجشنبه هفتۀ گذشته اجرا شده است.
در ادامه گفته شده که این شهروند افغانستان به نام اسماعیل بارکزی باشندۀ اصلی ولایت فراه در هفده سالگی به اتهام قتل در یزد بازداشت شده بود.
پیش از این، یک سازمان دیگر حقوق بشری ایران مستقر در ناروی گفته بود که در ماه اکتوبر امسال ۱۶۶ تن به شمول ۱۳ افغان در ایران اعدام شدند.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران در اواخر ماه عقرب گفت که شمار شهروندان افغانستان در زندانهای ایران «قابل توجه» است.
بقایی شمار دقیق زندانیان افغان را مشخص نکرد؛ اما افزود که بیشترین این افراد به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر بازداشت و زندانی شده اند.
در بارۀ آنچه «عدم دسترسی زندانیان در ایران به وکیل مدافع» خوانده میشود نگرانیهای وجود دارد.