بسیاری از مهاجران افغان در ایران از مشکلات روز افزون در آن کشور نگران اند و در این میان از موارد تازه تبعیض نیز سخن زده اند.
یک مهاجر افغان در شهر کرمان که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش منتشر شود روز شنبه به رادیو آزادی گفت که در کرمان در مورد سهمیه بندی نان خشک اعلامیه صادر شده است:
"مسئله نان یک مشکل همیشگی است بعضی نانوایی ها سهمیه دریافت می کنند، مطابق محل و نفوس که هستند، به همان میزان دولت برای این نانوایی ها آرد توزیع می کند، هر نانوایی از دو یا سه نان بیشتر نمی فروشد."
یک مهاجر دیگر افغان از زاهدان ایران که به دلیل مشکلات و ترس، نخواست نامش در گزارش ذکر شود از محدودیتهای روزافزون علیه مهاجران افغان در ایران می گوید که اکنون خرید نان برایشان به یک معضل مبدل شده است:
"اکنون که به نانوایی رفتم، صف افغانها و ایرانیها جدا بود. ابتدا ایرانیها نان میگیرند و بعد نوبت به افغانها میرسد. قیمت نان دو هزار تومان است، اما ما باید هر نان را به دو و نیم هزار تومان بخریم. وضعیت بسیار خراب است. دیشب که از سرکار به سمت خانه میرفتیم، بسیجی ما را گرفت و به داخل حسینیه برد. وقتی کارت اقامت خود را نشان دادیم، ما را رها کردند."
در همین حال، تصاویری در رسانههای اجتماعی منتشر شده که نشان میدهد دستورالعملی از سوی قوه قضاییه بر شیشه نانوایی در ولسوالی بردسیر کرمان نصب شده است. این دستور تصریح میکند که فروش نان به "اتباع" ممنوع است و نانواییها در صورت تخلف با "برخورد" قانونی مواجه خواهند شد.
شماری از رسانه ها و افغان ها در ایران می گویند که مقامات آن کشور معمولا کلمهٔ «اتباع» را برای مهاجران افغان به کار می برند.
در بخشی از ولایت کرمان ایران به نانوایی ها دستور داده شده است تا نان خشک به مهاجرین نفروشند.
اما خبرگزاری میزان، وابسته به قوهٔ قضائیه ایران، روز جمعه به نقل از رییس قضایی بردسیر گزارش داده که "این تصمیم قضایی نبوده و این موضوع در شورای تأمین شهرستان بردسیر با حضور مقامات دولتی، انتظامی مصوب شده است."
این خبرگزاری به نقل از این مقام گزارش داده که« اتباع »در اردوگاه ها میتوانند از نان های کوپن به نرخ دولتی خریداری کنند.
اما در مورد مهاجران که خارج از این اردوگاه ها یا کمپ ها زندگی می کنند، چیزی گفته نشده است.
او علت این تصمیم را «نارضایتی مردم از ازدحام صفهای نانوایی» اعلام کرده است.
این خبر با واکنشها و انتقادات بسیاری در رسانههای اجتماعی روبرو شده است.
سید رسول موسوی،معین وزارت خارجه ایران، در انتقاد از این اقدام در صفحه ایکس «تویتر سابق»خود نوشته: "چه بر ما رفته که با این تاریخ، فرهنگ و ادبیات غنی که داریم، چنین شدهایم؟"
برخی از افغانها در شبکه های اجتماعی این اقدام را ظالمانه و خلاف رسم همسایگی توصیف کرده اند.
این درحالی است که احمدرضا رادان، فرمانده کل نیروهای انتظامی ایران، اعلام کرده که تا پایان سال جاری دو میلیون مهاجر غیرقانونی از این کشور اخراج خواهند شد.
در کنار این، اسکندریه مومنی، وزیر داخله ایران، تاکید کرده که روند ساخت دیوار مرزی ایران با افغانستان برای جلوگیری از ورود غیرقانونی تسریع شود.
سازمان بینالمللی مهاجرت (آی او ام) نزدیک به دو هفته قبل گفت که در هفته سوم ماه اگست، ۳۸ هزار تن از ایران به افغانستان برگشته اند.
پس از تسلط طالبان به قدرت در افغانستان، بسیاری از افغانها به دلیل مشکلات متعدد به کشورهای همسایه، از جمله ایران و پاکستان مهاجرت کرده اند.