برخی از باشندگان ولسوالیهای چهارگانۀ اندخوی فاریاب میگویند که به آب آشامیدنی صحی دسترسی ندارند.
آنان به رادیو آزادی گفتند، به دلیل استفاده از آب شور و غیرصحی بسیاری از کودکان و بزرگسالان خانوادهشان به بیماریهای مختلف از جمله اسهال دچار شدهاند.
خلیفه عبدالواحد، باشندۀ قریۀ یوسفمرزایی ولسوالی قرمقل ولایت فاریاب میگوید، چندین سال است که او و دیگر ساکنان این روستا با مشکل نبود آب آشامیدنی صحی مواجهاند.
او به رادیو آزادی گفت:
"در قریۀ ما یک بشکه آب صحی که با تانکرها وارد میشود، ده افغانی است. کشت و زراعت ما نداریم که حاصل آن را به فروش برسانیم و آب صحی خریداری کنیم. شش سال شده به دلیل خشکسالی زراعت ما به صفر رسیده است. قریۀ یوسفمرزایی هفت مسجد دارد. در هر مسجد از ۱۵۰ تا ۱۷۰ خانواده زندگی میکنند که همهٔ آنها به آب ضرورت دارند."
سید تاجالدین ۲۵ ساله، باشندۀ ولسوالی قرغان که در همسایگی ولسوالی قرمقل قرار دارد، نیز از مشکل مشابه شکایت دارد.
او به رادیو آزادی گفت که آب بیشتر چاههای محلشان نیمهشور و آب جویهای محلشان هم آلوده است.
تاجالدین میافزاید، بیشتر مردم محل که اقتصاد خوب ندارند، از آب شور چاهها استفاده میکنند و دچار مریضی شدهاند.
"آب تمام چاههای ما مردم شور است. قابل خوردن نیست. همهساله برای شش ماه در فصل گرما، آب آشامیدنی نداریم تا فرا رسیدن زمستان و جاری شدن آب به جویها، آب گلآلود را صاف کرده استفاده میکنیم که آن هم برای ما خیلی مشکل تمام میشود."
برخی دیگر از باشندۀگان ولسوالیهای چهارگانۀ اندخوی میگویند که آنها از تانکرهای توزیع آب به قیمت گزاف آب خریداری میکنند.
به گفتۀ آنان، کسانی که توان خریداری آب تصفیهشده را ندارند، مجبور هستند که از آبهای آلوده استفاده کنند.
از سوی دیگر عبدالقدیر خوشدل، یکی از جوانان ولایت جوزجان میگوید که او به تازگی با چهار تن از دوستانش یک بنیاد خیریه را به نام "برکت یولی" یا راه برکت ایجاد کردند و از طریق جمعآوری پول از تاجران، به گونهٔ رایگان برای برخی باشندۀگان ولسوالیهای چهارگانۀ اندخوی آب تصفیهشده توزیع میکنند.
خوشدل به رادیو آزادی گفت:
"بنیاد خیریۀ ما از مردمان دارا درخواست کمک میکند و ما با یک شرکت تصفیۀ آب معدنی قرارداد کردیم و در یک ماه، ۱۰۰ تانکر آب در تمام قریههای چهار ولسوالی رایگان توزیع میکنیم. این برنامۀ ما همهروزه ادامه دارد و به هر یک نفر یک بشکه آب میدهیم."
داکتران در شفاخانۀ مرکزی ولسوالی اندخوی میگویند، به دلیل کمبود آب آشامیدنی صحی در ولسوالیهای چهارگانۀ اندخوی، افراد زیادی در این ولسوالیها به ویژه کودکان و بزرگسالان به بیماریهای مختلف از جمله اسهال دچار شدهاند.
اما آنان آمار دقیقی از این بیماران ارائه نکردهاند.
ولسوالیهای چهارگانۀ اندخوی با داشتن حدود ۱۵۰ هزار خانواده در شمال افغانستان در بستر دریای آمو قرار دارند، اما این ولسوالیها آب جاری ندارند.
به گفتۀ بزرگان محل، به دلیل خشکسالی دوامدار، حاصلات زراعتی در این چهار ولسوالی از بین رفته است.
در دوران جمهوریت پروژهای به منظور انتقال آب دریای آمو از ولسوالی خمآب ولایت جوزجان به ولسوالیهای چهارگانۀ اندخوی روی دست گرفته شده بود، اما این پروژه به دلایل نامعلومی ناکام شد.
عدم دسترسی به آب آشامیدنی صحی تنها به ولسوالیهای چهارگانۀ اندخوی فاریاب محدود نمیشود.
صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) اخیراً گفته است که از هر ۱۰ تن، ۸ تن در افغانستان آب غیرصحی مینوشند و ۹۳ درصد کودکان به علت عدم دسترسی به آب آشامیدنی صحی در محل زندگیشان در مرحلۀ بلند آسیبپذیری قرار دارند.