لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۱۹

درخواست معترضان بنگلادیش برای سپردن رهبری حکومت موقت به داکتر محمد یونس


صدر اعظم بنگلادیش، شیخ حسینه دیروز دوشنبه داکا با هلی‌کوپتر ترک کرد.
صدر اعظم بنگلادیش، شیخ حسینه دیروز دوشنبه داکا با هلی‌کوپتر ترک کرد.

محمد شهاب‌الدین، رئیس‌جمهور بنگلادیش، روز سه‌شنبه با منحل کردن پارلمان، زمینه را برای انتخابات جدید فراهم ساخت تا جایگزینی برای صدراعظم "شیخ حسینه" که به دنبال چندین هفته تظاهرات و ناآرامی از کشور فرار کرد، انتخاب شود.

سرک‌های داکه امروز سه‌شنبه آرام‌تر به نظر می‌رسید و در حالی که معترضان شادی‌کنان در محل اقامت صدراعظم مخلوع تجمع کرده‌اند، گزارشی از اعمال خشونت جدید امروز داده نشده است.

بعد از اینکه شیخ حسینه، صدراعظم بنگلادیش، در پی تظاهرات وسیع از کشور فرار کرد و اردو زمام امور را در دست گرفت، لوی درستیز بنگلادیش قرار است امروز با رهبران محصلین معترض گفت‌وگو کند. شیخ حسینه، ۷۶ ساله، از سال ۲۰۰۹ در قدرت بود اما به تقلب در انتخابات اخیر متهم شد و ملیون‌ها نفر برای برکنار ساختن وی به سرک‌ها برآمدند.

لوی درستیز جنرال واقرالزمان بعداز ظهر روز دوشنبه از طریق تلویزیون دولتی اعلام کرد که شیخ حسینه استعفا کرده و اردو یک حکومت موقت تشکیل می‌دهد. رهبران محصلین معترض در آستانه ملاقات با لوی درستیز روز سه‌شنبه گفتند که آن‌ها می‌خواهند که محمد یونس، ۸۴ ساله، برنده جایزه نوبل و اقتصاددان سرشناس قرضه‌های کوچک، حکومت موقت را رهبری کند.

معترضان خواهان سپردن قدرت به محمد یونس در حکومت موقت هستند.
معترضان خواهان سپردن قدرت به محمد یونس در حکومت موقت هستند.

ناهد اسلام، رهبر اصلی محصلان گروه ضد تبعیض، در یک پیام ویدیوئی گفت:

"ما تصمیم گرفتیم که حکومت موقتی تشکیل شود که در آن چهره سرشناس بین‌المللی برنده جایزه نوبل، داکتر محمد یونس، که به گونه وسیع قابل پذیرش است، مشاور ارشد باشد."

اگرچه خود داکتر محمد یونس دربارۀ این درخواست تبصره نکرده، ولی او قبلاً گفته که بنگلادیش زیر اقتدار شیخ حسینه یک کشور اشغال شده بود. وی افزود:

"امروز همه مردم بنگلادیش احساس آزادی می‌کنند."

لوی درستیز جنرال واقرالزمان اواخر روز دوشنبه با رئیس‌جمهور محمد شهاب‌الدین و دیگر رهبران مهم اپوزیسیون نیز ملاقات کرد. سخنگوی رئیس‌جمهور گفت که قرار است یک حکومت موقت فوراً تشکیل شود.

ملیون‌ها نفر دیروز به سرک‌های پایتخت، داکه، برآمده و از اعلان جنرال واقرالزمان استقبال کردند. ساجد احنف، ۲۱ ساله، در گفتگو با خبرگزاری فرانسه، حوادث اخیر را به جنگ بیش از ۵ دهه قبل جدایی و استقلال از پاکستان تشبیه کرده و گفت:

"ما از تسلط یک دیکتاتور آزاد شدیم."

اما صحنه‌هایی از هرج و مرج و بی‌نظمی هم دیده شد و پولیس گفت که حداقل ۱۰۹ نفر، به شمول آشوبگرانی که حملات انتقامجویانه بر متحدان شیخ حسینه انجام دادند، کشته شدند.

روز دوشنبه یکی از مرگبارترین روزها بعد از آغاز تظاهرات در اوایل جولای در بنگلادیش بود که در مجموع طبق ارقام رسمی و منابع شفاخانه‌ها ۴۰۹ نفر در آن کشته شدند.

معترضان با برپایی اعتراضات گسترده، زمینه‌ساز فرار شیخ حسینه، صدراعظم بنگلادیش شدند.
معترضان با برپایی اعتراضات گسترده، زمینه‌ساز فرار شیخ حسینه، صدراعظم بنگلادیش شدند.

اعتراض‌کنندگان به ساختمان پارلمان یورش برده، تأسیسات تلویزیون‌ها را آتش زدند و برخی از آن‌ها مجسمه شیخ مجیب‌الرحمن، پدر حسینه و قهرمان استقلال کشور، را تخریب کردند.

یکی از تظاهرکنندگان به نام کازا احمد گفت که وقت آن فرارسیده که آن‌ها را به دلیل شکنجه مردم پاسخگو قرار دهیم. شاهدان عینی به خبرگزاری فرانسه گفتند که دفاتر حزب عوامی لیگ به رهبری شیخ حسینه در سراسر کشور غارت و به آتش کشیده شده است.

ناآرامی در بنگلادیش ماه گذشته با اعتراض بر سیستم سهمیه‌بندی وظایف دولتی آغاز شد و سپس به مطالبه وسیع برکناری شیخ حسینه از قدرت گسترش یافت.

سازمان‌های حقوق بشر، حکومت شیخ حسینه را به سوءاستفاده از نهادهای دولتی و تثبیت قدرت از طریق سرکوب مخالفان از جمله قتل فراقانونی فعالان مخالف متهم کرده‌اند.

رئیس‌جمهور بعد از ملاقات روز دوشنبه با لوی درستیز جنرال واقر، دستور رهایی معترضان بازداشت‌شده و خالده ضیا، یکی از رهبران مهم اپوزیسیون، را صادر کرد.

خالده ضیا که ۷۸ سال عمر دارد و در وضعیت صحی ناگواری به سر می‌برد، در سال ۲۰۱۸ از سوی رقیب وی، شیخ حسینه، به جرم اختلاس زندانی شده بود.

مادران صدها زندانی سیاسی که در ایام زمامداری شیخ حسینه به گونه سری بازداشت شده‌اند، روز سه‌شنبه برای شنیدن خبری از فرزندانشان پیش‌روی یک ساختمان دفتر استخبارات نظامی در داکه تجمع کرده و منتظر بودند.

XS
SM
MD
LG