برنامۀ جهانی غذا (WFP) روز سهشنبه، نهم جولای در گزارش تازۀ خود هشدار داده است که تا ماه اکتوبر سال جاری میلادی ۱۲.۴ میلیون نفر در افغانستان با سطح بلند ناامنی غذایی روبهرو خواهند بود. این سازمان گفته است که با وجود چالشهای جاری، افغانستان از لحاظ ناامنی غذایی در تناسب به گذشته نسبتاً در حالت خوبی قرار دارد و با این وجود در حال حاضر ۴ میلیون نفر از جمله ۳.۲ میلیون کودک زیر ۵ سال با سوءتغذیۀ شدید مواجه هستند.
در گزارش آمده است که WFP بخاطر فراهم ساختن کمکهای اضطراری مواد خوراکی، تغذیه و دیگر سهولتهای عاجل برای مردم نیازمند افغانستان در سال ۲۰۲۴ میلادی به ۱.۶ میلیارد دالر نیاز دارد.
برنامۀ جهانی غذا در این گزارش عامل بحران ناامنی غذایی را بیثباتی اقتصادی دوامدار در افغانستان، تغییرات اقلیمی مانند سیلابهای ویرانگر اخیر و خشکسالی و بازگشت صدها هزار افغان از ایران و پاکستان به افغانستان عنوان کرده است.
در گزارش WFP از صدها هزار آسیبدیدۀ سیلابها از ماه مارچ تا جون در مناطق شمالی و جنوبی مانند ولایتهای بغلان، غور و بدخشان نیز یادآوری شده است که به گفتۀ این سازمان، این سیلابها منابع عایداتی اقتصادی مردم را گرفته و به شمول خانهها، سرکها، شفاخانهها و مراکز آموزشی برخی دیگر تأسیسات عامه را از بین برده است.
سیلابزدهها: غذای کافی برای خوردن نیست
شماری از افرادی که از سیلابهای اخیر آسیب دیدهاند و یا از کشورهای دیگر به گونۀ جبری به کشور برگشت داده شدهاند، میگویند، با مشکلات شدید اقتصادی مواجهاند و غذای کافی برای خوردن ندارند.
رنگینه، یکی از سیلابزدهگان در منطقۀ لقی ولایت بغلان به رادیو آزادی گفت: "سیلابها آمد، غرق ما کرد، خانۀ ما را ویران کرد، حالا در خیمههای گرم زندهگی میکنیم، فرزندان من بیمار هستند، شوهرم بیمار است، این قدر چیزی نداریم که غم بیماران خود را با آن بخوریم، من میگویم کاش یک چیزی میداشتیم که برای فرزندانم میدادم."
کمال خان که نزدیک به دو ماه قبل از پاکستان به کشور برگشته است، میگوید که با مشکل مشابهی روبهرو است و نمیتواند برای خانوادۀ شش نفریاش مواد خوراکه تهیه کند.
"مشکلات اقتصادی ما زیاد است، کرایۀ خانه که ۲۵۰۰ افغانی است، پرداخت کرده نمیتوانیم، برای فرزندانم و مادرشان هیچ چیزی خریده نمیتوانم، نخست که برگشتیم برای ما کمی روغن، آرد و لباس و مواد خوراکه برای کودکان ما دادند و بس."
به اساس آمار برنامۀ جهانی غذا، از آغاز سال جاری میلادی تا کنون تنها ۱۵۰ هزار افغان از پاکستان برگشتانده شدهاند که برای تمویل و کمک به آنها به ۱۷.۷ میلیون دالر نیاز است. این سازمان گفته است که برای فراهم کردن کمکهای بشردوستانه برای سیلابزدهگان به ۱۴.۵ میلیون دالر نیاز دارد. پیش از این دیگر ادارههای ملل متحد هم از وضعیت بشری در افغانستان و نبود بودجه برای کمکرسانی به نیازمندان در این کشور ابراز نگرانی کردهاند.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، مشکلات اقتصادی، بیکاری و فقر در این کشور افزایش یافته است که بر اساس آمار ملل متحد، در حال حاضر ۲۳.۷ میلیون نفوس افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.