مبارزه با تروریسم، موضوع عمدۀ اجندای نشست امسال سازمان شانگهای خوانده شده است اما موضوع مبارزه با تروریسم پس از آن در صدر اجندای نشست امسال سازمان شانگهای قرار گرفت که روسیه در ماه مارچ امسال شاهد یک حملۀ مرگبار گروه داعش بود که در آن دهها تن در حومۀ مسکو کشته شدند.
وضعیت امنیتی افغانستان، پیشنهاد قزاقستان برای ایجاد صندوق سرمایهگذاری و عضویت بیلاروس در سازمان شانگهای از موضوعات دیگر مورد بحث این نشست خوانده شدهاند.
در این نشست علاوه بر روسای جمهور چین و روسیه، رهبران و نمایندهگان قزاقستان، تاجیکستان، ازبیکستان، ترکمنستان، ایران، آذربایجان، قطر، منگولیا، هند، امارت متحدۀ عربی و ترکیه اشتراک دارند.
پیوستن ایران به شانگهای بیطرفی این سازمان را زیر سوال برده است
شانگهای که یک سازمان عمدتاً ایروآسیایی است در ۲۰۰۱ میلادی به هدف همکاری امنیتی و اقتصادی بین کشورهای عضو تأسیس شد. چین تلاش کرده است که این سازمان را به نوعی دور از غرب و بیطرف نگهدارد اما مرکز خبر رادیو آزادی نوشته که پیوستن ایران به شانگهای این موضوع را زیر سوال برده است.
این مرکز به نقل از آگاهان افزوده که سازمان شانگهای در ۲۳ سال گذشته زمینه خوبی را برای توسعۀ روابط روسیه و چین فراهم کرده است. براساس تحلیل آگاهان، روسیه بار دیگر تلاش خواهد کرد تا قدرت خود را در این سازمان نشان دهد و آشکار کند که با وجود جنگ در اوکراین و تحریمهای غربی، منزوی نیست.
روسای جمهور چین و روسیه قرار است فردا پنجشنبه در حاشیۀ نشست سازمان شانگهای با یکدیگر دیدار کنند.