لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۳۷

بازار کمرنگ خرید و فروش مواشی در آستانۀ عید قربان؛ فقر و بیکاری مردم را از ذبح مواشی بازداشته


افغانستان- محل خرید و فروش مواشی
افغانستان- محل خرید و فروش مواشی

در حالی که چند روز محدود به فرارسیدن عید قربان در افغانستان مانده است، شماری از باشندگان شهر کابل می‌گویند، امسال به دلیل ضعف اقتصادی توان خرید مواشی برای قربانی یا ذبح مواشی را ندارند.

سرپرست یک خانوادۀ پنج نفری: سه سال است که حکومت طالبان حقوق ما را نپرداخته، از کجا کنیم یک گاو شصت هزار و یک گوسفند ۲۰ هزار است، از چه قربانی کنیم؟

عبدالواسع، سرپرست یک خانوادۀ پنج نفری در شهر کابل می‌گوید، در حالت فقر و بیچارگی زندگی می‌کند و در سه سال اخیر توان قربانی کردن را از دست داده است.

«من یک متقاعد استم. ما خرچ خوردن خود را نداریم، فرزندان ما با لباس کهنه زندگی را می‌گذرانند، خود ما به حالت فقر گرفتار استیم، سه سال می‌شود امارت اسلامی حقوق ما را نپرداخته، از کجا کنیم یک گاو شصت هزار و یک گوسفند ۲۰ هزار است، از چه قربانی کنیم؟"

عبدالله، باشندۀ دیگر شهر کابل است.

او که با کار در یک کراچی دستی چرخ روزگارش را می‌چرخاند، به رادیو آزادی گفت، روزگار بیچاره‌اش کرده و امسال به دلیل ضعف اقتصادی توان خرید مواشی و قربانی کردن را ندارد.

«سال‌های گذشته خوب بود قربانی می‌کردم، اما امسال همین قدر می‌شود که فامیل خود را برایش نفقه پیدا کنم، قربانی کرده نمی‌توانم.»

در همین حال برخی مالداران که مواشی‌شان را برای فروش به بازار آورده اند، از کمرنگ بودن بازار فروشات شکایت دارند.

مالدار: سال‌های گذشته عواید زیاد بود، پس انداز هم می‌کردیم، حالی بسیار فایده کم می‌ماند

عبدالوحید، یکی از مالداران به رادیو آزادی گفت:

«در هر بازار که بیست تا سی مواشی را می‌بریم، از یک یا دو دانه زیاد فروخته نمی‌شود، نرخ‌ها هم بسیار بالا است، مردم هم نرخ را می پرسند، اما نمی‌خرند. سال‌های گذشته عواید زیاد بود، پس انداز هم می‌کردیم، حالی بسیار فایده کم می‌ماند، مقصد روز را می‌چلانیم.»

مصور، یکی دیگر از مالداران است.

او به رادیو آزادی گفت که مشکلات اقتصادی سبب شده است که مردم مواشی خریده نتوانند.

«امسال نظر به سال‌های دیگر مواشی خرید ندارد، مردم اقتصاد خوبی ندارد که قربانی کند، مواشی بازار خوبی ندارد.»

شاروالی حکومت طالبان در کابل می‌گوید، بر خرید و فروش مواشی در بازارها کنترل ندارد، اما مکان‌های مشخصی را برای خرید و فروش مواشی در شهر کابل تعیین کرده است.

نعمت‌الله بارکزی، سخنگوی این اداره به رادیو آزادی گفت:

"در بخش فروش مواشی ما کدام کنترل نداریم، اما شاروالی کابل به گونۀ مشخص بخاطر فروش مواشی در ایام عید مکان‌های مشخصی را تعیین کرده است و در قسمت جمع‌آوری کثافات حاصله از آن هم جا‌های مشخص را دارد."

افغانستان- مردم در حال خرید و فروش مواشی برای عید
افغانستان- مردم در حال خرید و فروش مواشی برای عید

همه ساله با نزدیک شدن عید قربان شماری زیادی از مالداران از مناطق مختلف مواشی‌شان را برای فروش به بازارهای کابل، مرکزهای ولایت‌ها و مرکزهای ولسوالی‌ها می‌برند و مردم هم برای خرید قربانی به محلات تعیین شده می‌روند.

اما پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان و افزایش مشکلات فقر و بیکاری در بین خانواده‌ها به گفته مردم و مالداران، بازارهای فروش مواشی کمرنگ شده است تا جایی که برخی خانواده‌ها می‌گویند، اصلاً تصمیم قربانی کردن را ندارند.

برنامۀ جهانی غذا، دبلیو اف پی، اخیراً در گزارش تازه‌اش گفته است، ۱۲.۴ میلیون تن در افغانستان از ماه می تا آکتوبر سال جاری با ناامنی شدید غذایی مواجه خواهند بود که از این میان ۲.۹ میلیون تن یک گام با قحطی فاصله دارند.

XS
SM
MD
LG