شماری از فعالان آموزش در بیرون از کشور، یک مکتب آنلاین را به نام "سوله ایکس" برای ارائه آموزش از راه دور برای دختران افغان ایجاد کرده اند.
شبانه بسیج راسخ، یکی از بنیانگذاران این مکتب در صفحۀ ایکس خود در ۲۶ مارچ نوشته است، این مکتب جایگزین یا معادل آموزش حضوری در صنف نیست، بلکه یک گزینه برای دخترانی است که زمینۀ تعلیم برای شان مساعد نیست.
او ایجاد این مکتب آنلاین را یک گام اولیه به سوی برگشت به صنوف درسی مکتب دانسته است.
بنیانگذاران مکتب "سوله ایکس" افزودند، آنها از سالها بدینسو روی ایدۀ ایجاد این مکتب کار میکردند، اما پس از ممنوعیت آموزش بالاتر از صنف ششم دختران در سال ۲۰۲۲، روند ایجاد "آن را سرعت بخشیدند.
شبانه بسیج راسخ که یک مکتب حضوری به نام "سوله" در رواندا دارد، در صفحۀ ایکس خود افزوده است، همزمان با ممنوعیت حکومت طالبان و علاقمندی دختران به مکتب سوله در رواندا که برای پذیرش ۳۱ چوکی این مکتب ۲۰۰۰ درخواست را ثبت کردند، شدت نیاز به ایجاد این گونه فرصتها را نشان داد.
این مکتب آنلاین نصاب تعلیمی معارف افغانستان را مانند ساینس، ریاضیات، علوم اجتماعی، دری، پشتو، علوم اسلامی و سایر مضامین را از صنف هفتم تا دوازدهم پوشش میدهد.
دروس این مکتب از ۳۰ مارچ آغاز میشود و به زبانهای دری، پشتو و انگلیسی تدریس خواهد شد.
شماری از دختران محروم از آموزش ضمن استقبال از ایجاد این مکتب میگویند که با این وجود دروس آنلاین جایگزین آموزش حضوری در مکتبها شده نمیتواند.
بهار که دانشآموز صنف یازدهم بود و اکنون خانهنشین شده است، میگوید، از زمانی که دروازههای مکاتب به روی دختران بسته شده است، او به گونۀ آنلاین صنوف کوتاه مدت را دنبال میکند:
"به نظر من این هرگز نمیتواند جایگزین آموزش حضوری باشد، اما برای همه دختران در این شرایط فرصت خوب و مفیدی است تا از بیکاری و افسردگی به دور باشند و مصروفیت سالم داشته باشند."
فاطمه، یکی دیگر از دختران محروم از آموزش در بارۀ موانع آموزش آنلاین به رادیو آزادی گفت:
"یکی از بزرگترین چالشهایی که متأسفانه با آن مواجه هستیم ضعیف بودن اینترنت و بالا بودن قیمتها است. هنوز برای آموزش آنلاین در افغانستان فرهنگسازی نشده است."
این در حالی است که شبانه راسخ، مسئول این مکتب آنلاین خودش به گونۀ پنهانی در مکاتب خانگی در دورۀ اول طالبان درس خوانده است و پس از آن تحصیلات عالی خود را در ایالات متحدۀ امریکا تمام کرده است.
پس از روی کار آمدن حکومت طالبان در سال ۲۰۲۱، او نهاد خود را به رواندا منتقل کرد و در آنجا یک مکتب شبانه را با تمام امکانات آن برای دختران افغان افتتاح کرد.
طالبان در نزدیک به سه سال حکومتشان، دختران را از آموزش بالاتر از صنف ششم، رفتن به پوهنتون و کار منع کردند و در کنار آن محدودیتها و ممنوعیتهای دیگری را بر زندگی آنها وضع کرده اند.
جامعۀ جهانی، سازمان ملل متحد و شماری دیگر از سازمانهای بینالمللی بارها خواستار رفع محدودیتهای طالبان بر آموزش و تحصیل زنان و دختران شده اند، اما طالبان تاکنون هیچ تغییری در تصمیم خود به میان نه آورده اند.
پر خوانندهترینها
۱