لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۵۱

مردم در افغانستان با تهیه سمنک، سفرۀ هفت سین و هفت میوه از نوروز تجلیل می‌کنند


تهیه هفت میوه به مناسبت نوروز
تهیه هفت میوه به مناسبت نوروز

مردم افغانستان از سال‌های کهن به این سو به گونۀ ویژه از جشن نوروز تجلیل می‌کنند که جشن تهیۀ سمنک، سفرۀ هفت سین و هفت میوه بخشی از این جشن قدیمی است. مردم همچنان با تهیه لباس نو برای روز اول سال نو و پختن غذاهای متنوع در شب سال نو به استقبال بهار، سال نو و نوروز می‌روند.

یکی از این جشن‌ها پختن سمنک است؛ غذایی که در نتیجۀ ساعت‌ها جوشاندن شیرۀ جوانه گندم تهیه می‌شود. زنان و دختران در شب‌های نزدیک به سال نو جمع می‌شوند و با جشن، شادی، دایره زدن و آوازخوانی آن را تهیه می‌کنند.

نظیفه، یک تن از باشندگان شهر کابل که از سال‌ها به این سو جشن سمنک را برگزار می‌کند، به رادیو آزادی می‌گوید:
"بسیاری از فامیل‌ها سمنک پخته می‌کند. این به عنوان یک رسم و عنعنات است. برخی موارد سمنک را به نیت و یک نذر پخته می‌کنند و امیدوار اند که سال نو برای شان یک سال خوب و نیک باشد."

او می‌افزاید که سمنک تهیه شده را برای دوستان و اقوام‌ شان می‌فرستند و بسیار از خانواده‌ها آن را در سفرۀ هفت "سین" خود در کنار سیب، سیر، سکه، سنجد، سبزۀ گندم و گل‌های تازه قرار می‌دهند.

پختن سمنک به مناسبت سال نو
پختن سمنک به مناسبت سال نو

در کنار سمنک و سفرۀ هفت سین، هفت میوه دیگر خوراکی مخصوص نوروز است که هفت میوه خشک در داخل تر می‌شود.

نفیسه، باشندۀ شهر کابل می‌گوید که تهیۀ هفت میوه از نسل‌های قبل برای شان به عنوان رسم باقی مانده است:
"هر سال ما هفت میوه می‌اندازیم که شامل میوه‌های خشک می‌شود که شامل چهارمغز، بادام، پسته، غولنگ، کشته، کشمش سرخ و سبز و سنجد است. هر سال به نیت اینکه سال نو سفرۀ ما پر باشد، فراوانی باشد، ارزانی باشد."

او می‌گوید که این خوراکی را در روز سال نو با مهمان‌های شان میل می‌کنند.

جشن نوروز با فرهنگ‌های خاص نه تنها در افغانستان بلکه در کشور‌های همسایه و منطقه نیز تجلیل می‌شود.

اما جشن سمنک و نوروز و رسوم آن با روی کار آمدن حکومت طالبان به دلیل محدودیت‌های طالبان بر تجلیل نوروز و همچنان وضعیت اقتصادی مردم به گونۀ کمرنگ‌تر تجلیل می‌شود.

تجلیل از نوروز در تاجیکستان
تجلیل از نوروز در تاجیکستان

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد یا یونسکو در سال ۲۰۰۹ تاریخ ۲۱ مارچ برابر به اول حمل را رسماً به عنوان روز جهانی نوروز و یکی از کهن‌ترین و بزرگترین میراث‌های ناملموس بشری ثبت کرد.

افغانستان، ایران، هند، پاکستان، ازبکستان، قرقزستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، تاجیکستان، عراق و ترکمنستان از جمله کشورهای شرکت کننده در ثبت پروندۀ نوروز در سازمان یونسکو هستند.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز در فبروری ۲۰۱۰ نوروز را به عنوان یک مناسبت بین‌المللی به رسمیت شناخت.

XS
SM
MD
LG