پشتنه درانی، مسئول نهاد Learn (آموختن) از افغانستان و چهار زن دیگر از کشورهای مختلف برندۀ جایزۀ « زنان استثنایی برتر» مجمع اقتصادی زنان شدند.
این جایزه هفتۀ گذشته به پشتنه درانی و دیگر زنان در شهر نیویارک امریکا اهدا شد.
پشتنه درانی به رادیو آزادی میگوید، دریافت این جایزه برایش یک دستآورد بزرگ به شمار میرود:
"این جایزه برای زنانی داده میشود که به ده یا ۱۱ زنی که در سطح جهانی کارهای بزرگ را انجام داده باشند و در شرایطی کار کرده باشند که مردم دیگر و یا حتی موسسههای بزرگ بینالمللی را انجام داده نمیتوانند، سال روان من این جایزه را به دست آوردم."
در ویب مجمع اقتصادی زنان در بارۀ جایزۀ زنان استثنایی یا رهبران استثنایی برتر آمده است که این جایزه برای زنان و رهبرانی اهدا میشود که در تلاشهای کارآفرینی و حرفهای خود پیشگام و رهبر هستند و با صدا و دیدگاه متمایز الهامبخش و ابداع کننده روایت جدیدی از رهبری در همه جنبههای زندگی هستند.
پشته درانی که درحال حاضر در امریکا زندگی میکند، پیش از حاکمیت طالبان در افغانستان یک مکتب دخترانه را مدیریت میکرد.
اما در حال حاضر او به گونهٔ آنلاین برای آموزش دختران افغان کار میکند و به ادعای خودش هفت مکتب خانگی و یک شفاخانه را در افغانستان ایجاد کرده و این نهاد ها را به گونۀ آنلاین مدیریت میکند.
پشتنه درانی، به رادیو آزادی گفت، دختران با فراغت از این مکاتب شهادتنامه دریافت خواهند کرد که توسط آن امکان ادامهٔ تحصیل برایشان فراهم خواهد بود:
"وضعیت افغانستان به گونهای است که دختران در افغانستان به درس دسترسی ندارند، اگر دارند تا صنف ششم محدود است، اگر از صنف شش بالاتر دسترسی به شهادتنامه ندارند، اما ما کوشش میکنیم که مانند مکتب دولتی زمینه را برایشان مهیا کنیم و مضامین کمپیوتر انگلیسی را آماده کنیم و صنفها صحت روان را برایشان آماده کنیم و اکنون ۳۰ دختر از صنف دوازدهم فارغ شدند و اکنون در کندهار مصروف درسهای دیگر هستند که یک دستآورد بزرگ است."
پشتنه درانی، خواستار دسترسی دختران و زنان به حق تحصیل و کار است:
"در حال حاضر خواست دختران وزنان افغان یک چیز است که مکاتب به روی دختران باز شود، اگر از صنف هفتم باشد و یا پوهنتون باشد، درسهای قابلگی باشد، هر دختر و زن افغان باید به درس و کار دسترسی پیدا کند."
گفتنی است که پشتنه درانی، پیش از این به عنوان یکی از برندگان جایزۀ سال ۲۰۲۱ کتگوری "رهبر نوظهور" بنیاد تالبرگ شناخته شده بود.
پیش از این دیگر زنان افغان نیز جایزههای مختلف بینالمللی را بنا بر فعالیتهای مختلف از جمله حقوق بشری برای زنان افغان به دست آوردهاند.
حدود دو هفته پیش بنفشه یعقوبی، فعال حقوق بشر و حقوق معلولین از افغانستان یکی از برندگان جایزۀ بینالمللی "زنان شجاع سال ۲۰۲۴" وزارت خارجهٔ ایالات متحدهٔ امریکا معرفی شده بود.
این درحالیست که حکومت طالبان با وجود ادعای تأمین کردن حقوق زنان و دختران در چارچوب شریعت اسلام، زنان و دختران را در افغانستان از حق آموزش و تحصیل بالاتر از صنف ششم، کار در تمامی ادارههای غیردولتی و بیشتر ادارههای دولتی و آرایشگاهها منع کرده و بر فعالیتهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آنان محدودیت شدیدی وضع کرده است.