ننگرهار، بدخشان، قندهار، هلمند، فراه و غور از جمله ولایتهای است که در اوایل سال جاری شمسی شاهد کشت وسیع کوکنار بود و حکومت طالبان از تخریب هزاران هکتار کشتزارها در آن خبر داد.
حال اما در گزارش آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد که به روز چهارشنبه به شورای امنیت این سازمان ارائه شد، آمده که مسئولان محلی حکومت طالبان در ولایتهای قندهار و بدخشان با حکم رهبر شان در رابطه به منع کشت کوکنار مخالف بوده اند.
سازمان ملل متحد دریافته که با افزایش قیمت یک کیلوگرام تریاک از (۴۱۷) دالر به (۸۰۲) دالر امریکایی، قاچاقبران منفعت بزرگی به دست آورده اند، اما منع کشت کوکنار مشکلات جدی اقتصادی را برای دهقانان به بار آورده است.
در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد در رابطه به افغانستان، اکثریت نمایندگان کشورهای اشتراک کننده خواهان از سرگیری کمکها با دهقانان در افغانستان شدند.
کارولین کیت، نماینده دائمی کشور گاوینا در سازمان ملل متحد که به نمایندگی از هشت کشور افریقایی سخن میگفت، از جامعه جهانی و حکومت طالبان خواست که به نیازهای دهقانان توجه جدی کنند:
"ما از تلاشهای جاری طالبان در بخش جلوگیری از کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر استقبال میکنیم، اما نگران تاثیرات بد اقتصادی منع کشت کوکنار به دهقانان نیز استیم. ما از طالبان و جامعه جهانی میخواهیم تا دهقانان را تشویش و به آنان کمک کنند که به کشتهای بدیل رو بیاورند."
در ارزیابی سرمنشی سازمان ملل متحد از وضعیت افغانستان آمده که حکومت طالبان به وی گفته، تنها در یک سال گذشته آنان بیش از دو هزار مورد عملیات را در بخش جلوگیری از کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر انجام داده اند.
بر بنیاد این معلومات، طالبان ادعا کرده اند که آنان در این یک سال بیش از یک هزار کارخانه تولید مواد مخدر را تخریب و سیزده هزار تن را در پیوند به تولید، قاچاق و فروش مواد مخدر دستگیر کرده اند.
یوناما به شورای امنیت سازمان ملل متحد گزارش داده که آنان برای جلب کمکهای جامعه جهانی برای دهقانان متضرر از منع کشت کوکنار، سلسله نشستها با دیپلماتهای خارجی را در کابل آغاز کرده است.
طالبان به سازمان ملل متحد گفته اند که آنان برای کمک با دهقانان آسیب دیده منابع کافی مالی را در اختیار ندارند و جامعه جهانی باید از برنامههای مبارزه با مواد مخدر آنان حمایت کند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان تایید میکند که آنان تا حال کمکهای بدیل کوکنار را در اختیار دهقانان قرار نه داده اند و وی دلیل آن را نبود امکانات مالی میداند:
"در بخش جلوگیری کامل از کشت کوکنار و تولید مواد مخدر ما موفق بودیم و الحمدالله آن را به صفر رساندیم. دوم این که ما در بخش جلوگیری از قاچاق هم فوقالعاده کار کردیم، اما این که منابع و امکانات امارت اسلامی کمتر است، ما از تمامی کشورها میخواهیم که با ما در بخش جلوگیری از تجارت مواد مخدر همکاری کنند."
خواست حکومت طالبان از جامعه جهانی در رابطه به از سرگیری کمکها در بخش مبارزه با مواد مخدر در حالِ است که به جز ایالات متحد امریکا، جاپان و اتحادیه اروپا که از طریق سازمان ملل متحد با این بخش کمک میکنند، هیچ یک از کشورهای همسایه افغانستان در این بخش حاضر به کمک و همکاری نشده است.