در حالی که شورای امنیت سازمان ملل متحد به روز دوشنبه به وقت امریکا نشست ویژهای را پشت درهای بسته در بارۀ افغانستان برگزار میکند، دیدبان حقوق بشر با انتقاد از کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد میگوید که باید برگزاری نشستها پشت درهای بسته در بارۀ افغانستان را متوقف کنند.
هیدر بار معاون بخش زنان دیدبان این سازمان به رادیو آزادی میگوید، افغانها به ویژه زنان و دختران که با ممنوعیتها و محدودیتهای طالبان روبهرو هستند، حق دارند که بدانند چه چیزی مورد بحث و تصمیمگیری قرار میگیرد.
او گفت که شاهد نشستهای مختلف پشت درهای بسته در بارۀ افغانستان بوده اند و در نشست گذشتۀ دوحه نیز تعداد اندک نمایندگان جامعۀ مدنی حضور داشتند و موضوعات مربوط به زنان در آن متمرکز نبود.
اما آنتونیو گوترش، سرمنشی ملل متحد در پایان نشست دوحه اعلام کرد که یکی از موردهای کلیدی مورد توافق اشتراک کنندگان این نشست، تامین حقوق بشری به ویژه حقوق زنان در افغانستان بود.
هیدر بار با اشاره به قطعنامۀ ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد که بر حضور زنان و دختران در نشستهای مربوط به صلح و امنیت تاکید میکند، میگوید که مطابق به این قطعنامه، زنان و دختران افغان حق دارند که در این گونه نشستها شرکت کنند و یا از موضوعات آن آگاه شوند:
"این خیلی مهم است که نشست شورای امنیت در مورد افغانستان بحث میکند، با توجه به اینکه در حال حاضر افغانستان به فراموشی سپرده شده است. اما برگزاری آن در پشت درهای بسته غیرقابل قبول است، در حالی که این حق دختران و زنان افغان است که در بارۀ این نشست که در پیوند به آینده آنها است آگاه باشند و یا بخشی از آن باشند، اما این همواره در نظر گرفته نشده است."
نصیبه: تا حالا نشستهایی که صورت گرفته، هیچ چیزی به نفع ما نبوده و هیچ کدام واکنشی ما ندیدیم
این نشست در حالی برگزار میشود که برخی فعالان حقوق بشر نگران وضعیت حقوق بشری دختران و زنان در افغانستان هستند.
نجیبه سنجر، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
"متاسفانه حقوق بشری در افغانستان به شکل وحشتناک نقض میشود، طالبان به شکل سیستماتیک همه آزادی مردم افغانستان دختران و زنان را سلب کرده است."
نصیبه یکی از دختران محروم ازآموزش نیز به رادیو آزادی میگوید، انتظارات آنها از نشستهای مربوط به موضوعات افغانستان این است که وضعیت را در افغانستان به ویژه برای زنان تغییر دهد:
"ما واقعاً مایوس هستیم از طرف جهان و از طرف کسانیکه باید ما را حمایت بکنند که نمیکنند. تا حالا نشستهایی که صورت گرفته، هیچ چیزی به نفع ما نبوده و هیچ کدام واکنشی ما ندیدیم فقط میخواهم حداقل کمی فرصت پیش شود تا جهان در بارۀ این صحبت کنند ما چگونه دوباره سر درس و تحصیل خود برگردیم."
در نشست روز دوشنبه شورای امنیت ملل متحد، آنتونیو گوترش سر منشی سازمان ملل متحد گزارشی را در بارۀ اوضاع افغانستان و توصیههای نشست دوحه در بارۀ افغانستان که هفتۀ پیش با حضور نمایندگان ویژه کشورها و سازمانها برگزار شده بود، ارایه خواهد کرد.
مقامهای حکومت طالبان همواره مدعی اند که حقوق تمام افغانان به شمول زنان در چارچوب شریعت اسلام تامین است، اما در بیش از دو و نیم سال حاکمیت شان، محدودیتهای زیادی را بر کار، تحصیل و زندگی اجتماعی زنان وضع کرده اند که با واکنشهای گستردۀ داخلی و بینالمللی مواجه شده است.